Dret civil

El Govern aprova el Projecte de llei del recurs de cassació en matèria de dret civil de Catalunya

query_builder   20 juliol 2010 15:00

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Projecte de llei del recurs de cassació en matèria de dret civil de Catalunya

  • L'Estatut atribueix en exclusiva al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la unificació de la interpretació del dret de Catalunya
  • El Codi civil de Catalunya estableix que s'ha de tenir en compte la jurisprudència del TSJC per interpretar i aplicar el dret civil català
El Govern ha aprovat el Projecte de llei que regula el recurs de cassació en matèria de dret civil de Catalunya. El text aprovat desenvolupa l'article 95.3 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, que atribueix en exclusiva al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la unificació de la interpretació del dret de Catalunya. Així mateix, l'esmentat Projecte de llei es fonamenta en l'article 130 de l'Estatut, que atribueix a la Generalitat la competència per dictar les normes processals específiques derivades de les particularitats del dret de Catalunya.
El recurs de cassació és la via prioritària d'accés al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dels assumptes civils regits pel dret català. És, per tant, el principal instrument processal per a què aquest Tribunal pugui dur a terme la tasca que li atribueix l'Estatut en relació amb el dret civil català. El text regula aquest mitjà d'impugnació i els seus criteris d'accés perquè el dret català pugui comptar de manera eficaç amb un element essencial per a la seva interpretació i aplicació.
La consolidació del dret civil català va lligada a l'existència efectiva d'una jurisprudència que faci una interpretació adient de les normes pròpies. Cal recordar que l'article 111-2.2 del Codi Civil de Catalunya estableix que la jurisprudència del TSJC s'ha de tenir en compte per interpretar i aplicar el dret civil català.
D'altra banda, l'experiència evidencia que, actualment, el nombre de recursos de cassació que arriben al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no és gaire elevat i es circumscriu a determinats àmbits del dret català. Per tant, el nou text, si be manté l'anomenada summa gravaminis -que es refereix a la quantia de l'assumpte-, en redueix l'import amb l'objectiu d'incrementar el nombre d'assumptes que puguin tenir accés a la cassació davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
També s'estableix la possibilitat de recórrer qualsevol tipus d'assumptes si concorre "interès cassacional". En l'actual context, és important que no hi hagi cap tipus d'assumpte que resti sense la possibilitat que el TSJC s'hi pugui pronunciar.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined