1. L’import màxim de les atribucions ha de correspondre’s amb l’import que representi l’increment del cost en concepte de subministrament elèctric, preus dels reactius, i transport i gestió dels fangs
  2. La mesura s’aplicarà en aquells casos en els quals el càlcul del cost directe d’explotació d’aquests sistemes no resulti, de manera directa i específica, d’un procés selectiu de pública concurrència que afecti la totalitat de la despesa del sistema

El Govern de la Generalitat ha aprovat avui un decret llei per afrontar l’increment del cost de l’energia en el funcionament de les depuradores públiques durant els anys 2022 i 2023. Des de l’estiu de 2021 fins a l’actualitat s’ha produït una escalada del preu del gas natural, que determina en gran mesura el preu de l’electricitat. Es calcula que el preu del gas natural, agreujat pel conflicte armat a Ucraïna, s’ha multiplicat per cinc en un any i que el preu del petroli ha augmentat un 20% des de l’inici de la invasió, fet que ha contribuït a un augment abrupte i generalitzat dels costos de les matèries primeres i dels béns intermedis.

Com a conseqüència d’aquest augment generalitzat dels costos energètics i de les matèries primeres i dels béns intermedis, alguns dels conceptes que integren les despeses directes d’explotació dels sistemes públics de sanejament, com són els costos energètics, els preus dels reactius i les despeses de transport i gestió dels fangs generats en la depuració d’aigües residuals, s’han incrementat durant l’exercici 2022 notablement en relació amb l’exercici 2021.

Aquesta manca de finançament de les despeses directes d’explotació en els casos esmentats podria comprometre greument la prestació del servei públic de sanejament de les aigües residuals urbanes, amb els riscos consegüents per a la salut i el medi ambient. Per aquest motiu, el Govern ha aprovat aquest decret llei per garantir el finançament dels sobrecostos generats per l’increment de l’energia en els sistemes de sanejament públics.

Aquest decret llei autoritza l’Agència Catalana de l’Aigua, durant els exercicis 2022 i 2023, a fer atribucions de recursos extraordinaris, segons les disponibilitats pressupostàries, als ens gestors dels sistemes públics de sanejament en aquells casos en els quals el càlcul del cost directe d’explotació d’aquests sistemes no resulti, de manera directa i específica, d’un procés selectiu de pública concurrència que afecti la totalitat de la despesa del sistema. No s’aplicarà aquesta mesura en els casos en què el finançament dels sistemes de sanejament s’hagi definit mitjançant un conveni de col·laboració entre l’Agència Catalana de l’Aigua i una entitat local de l’aigua.