simplificació administrativa

El Govern aprova els criteris per considerar estratègic un projecte industrial i accelerar la seva posada en marxa

query_builder   6 setembre 2022 12:45

event_note Nota de premsa

El Govern aprova els criteris per considerar estratègic un projecte industrial i accelerar la seva posada en marxa

  1. L’Executiu fixa una inversió mínima de 20 milions d’euros i la creació de 75 llocs de treball o més durant un període mínim de 3 anys
  2. L’acord completa el desplegament normatiu de la Llei de facilitació econòmica, que simplifica la presentació de documentació i retalla els temps dels tràmits amb les administracions


El Govern ha aprovat els criteris que permeten determinar que un projecte industrial és estratègic per a l’economia del país. Així, l’Executiu completa el desplegament normatiu de la Llei de facilitació econòmica, orientada a una simplificació de processos i tràmits administratius. L’objectiu és possibilitar la màxima agilitat en la posada en marxa de qualsevol activitat econòmica i, singularment, els esmentats projectes estratègics, centrats en els àmbits industrial i de serveis a la producció. Aquesta priorització va vinculada amb l’objectiu del Govern de reindustrialitzar Catalunya en clau verda i innovadora.

Així, els projectes que es considerin estratègics es podran beneficiar d’una agilitat que es traduirà en fins a 9 mesos de reducció en el termini ordinari per a la seva implantació, i un estalvi econòmic de fins a 390.000 euros. Els criteris específics aprovats són:

  1. Suposar una inversió mínima en actius fixos productius de 20 milions d’euros.
  2. Generar o mantenir un mínim de 75 llocs de treball directes durant un període mínim de 3 anys, a comptar des del moment en el qual s’inicia l’activitat objecte del projecte estratègic, amb el compliment del conveni de referència en l’àmbit sectorial de l’activitat de l’empresa.
  3. Garantir, un cop materialitzat el projecte d’inversió, que el volum de compres, serveis i subministraments de l’empresa a proveïdors amb seu productiva a Catalunya (exclosos els serveis d’electricitat, aigua, gas i telecomunicacions), superi el 40%, sempre que aquest percentatge sigui possible a Catalunya.
  4. Incorporar una actuació en l’àmbit de les energies renovables per a l’autoconsum de la mateixa activitat productiva, o bé una actuació en l’àmbit de la circularitat de l’economia i la sostenibilitat mediambiental. Aquesta actuació haurà d’estar quantificada en relació amb el seu impacte en el procés productiu.

Cal precisar que el primer i segon criteri es redueixen a 10 milions d’euros i 35 llocs de treball en els àmbits de les Terres de l’Ebre, comarques de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, i la vegueria del Penedès, donades les seves característiques específiques de caràcter econòmic, social i territorial.

Aquests condicionants han estat consensuats en el marc de la Comissió per a la Facilitació de l’Activitat Econòmica, que lidera Empresa i Treball, i que està conformada per diferents departaments de la Generalitat de Catalunya i representants de l’administració local, les entitats municipalistes i les diputacions. Aquesta Comissió, a més, farà seguiment dels projectes estratègics que s’aprovin mitjançant un grup de treball específic, del qual el Govern també ha fixat avui la seva creació.

Amb aquest Acord, el Govern completa un ventall normatiu clau per impulsar la millora de la competitivitat de Catalunya. L’Executiu preveu que la Llei de Facilitació Econòmica beneficiï 564.000 empreses i 362.000 autònoms del país gràcies a l’assumpció total del contacte telemàtic amb les administracions, l’aplicació del principi only once (només caldrà aportar una vegada les dades necessàries per completar els tràmits), i la priorització sempre que es pugui de la comunicació per sobre de la llicència.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined