mosca negra

El Govern concedeix una subvenció de 3,6 milions d'euros per al control de mosquits i mosca negre a les Terres de l'Ebre i a la zona del baix Segre i Cinca

query_builder   6 setembre 2022 12:45

event_note Nota de premsa

El Govern concedeix una subvenció de 3,6 milions d'euros per al control de mosquits i mosca negre a les Terres de l'Ebre i a la zona del baix Segre i Cinca

El Govern ha concedit una subvenció directa al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) per al finançament de les actuacions previstes al Pla d’actuació per a la prevenció i el control de les plagues de mosquits i mosca negra a les Terres de l’Ebre i la zona del baix Segre i Cinca per al període 2022-2025, per un import total de 3.597.280 euros.

El COPATE és l’organisme que està duent a terme les actuacions previstes al Pla. Aquest organisme es va crear l’any 1991 amb la voluntat de donar continuïtat i consolidar les accions que els Ajuntaments del Delta de l’Ebre, els Consells Comarcals del Baix Ebre i Montsià i la Diputació de Tarragona.

En els darrers anys, la problemàtica lligada als mosquits presents al Delta de l’Ebre han estat objecte de control exhaustiu i ha permès establir uns protocols d’actuació amb les diferents administracions presents en el territori a fi de poder executar al voltant d’unes 5.000 hectàrees de tractament en espais naturals i unes 6.000 hectàrees pel que fa als arrossars. La subvenció concedida per als pròxims quatre anys permetrà poder seguir executant i, si és possible, millorant aquest protocol, donat el caràcter fluctuant que presenta aquest territori i els canvis climàtics que ens afecten.

L’altra encomana que també preveu el pla és continuar amb control de la mosca negra al tram baix del riu Ebre i, posteriorment, al tram baix del Segre i la part del Cinca català. Aquesta plaga, que en el seu dia va causar una gran problemàtica socioeconòmica i també sanitària, es troba actualment sota control gràcies al control larvari de la població d’aquesta espècie, que amb l’ajut de les diverses administracions implicades s’ha pogut desenvolupar i ha donat molt bons resultats.

Finalment, aquesta subvenció plurianual permetrà executar les tasques encomanades pel Departament de Salut pel que fa al seguiment de les arbovirosis (virus transmesos per les mosques i mosquits) a les comarques de Tarragona i de Lleida.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural impulsa aquest pla amb la col·laboració dels departaments de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, d’Empresa i Treball, d’Economia i Hisenda i de Salut.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined