1. Aprovada el passat mes de maig, la Delegació que encapçalarà Laureà Fanega és de nova creació i tindrà seu a Pretòria, a Sud-àfrica
  2. La nova Delegació permetrà consolidar la presència catalana a l’Àfrica i estrènyer els vincles amb la regió de l’Àfrica Meridional, una de les portes d’entrada al continent


El Govern ha aprovat nomenar Laureà Fanega Macías nou delegat a l’Àfrica Meridional per a un mandat de quatre anys. Fanega ha estat seleccionat després d’haver participat en el concurs convocat pel Departament d’Acció Exterior i Govern Obert per cobrir aquesta plaça, de la mateixa manera que s’ha fet amb els darrers delegats i delegades del Govern, amb un jurat integrat per un grup d’experts en l’àmbit internacional i de recursos humans del Departament.

Aprovada el passat mes de maig en el marc de l’estratègia “Més Catalunya al món” del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert, la Delegació que encapçalarà Laureà Fanega és de nova creació i tindrà seu a Pretòria, a Sud-àfrica. Amb aquesta nova oficina, que representarà el Govern també a Angola i Moçambic, es dona un nou impuls a la presència catalana al continent africà, després de la creació de les delegacions al nord d’Àfrica i al Senegal. Concretament, la Delegació a l’Àfrica Meridional permetrà estrènyer els vincles amb aquesta regió, que és una de les portes d’entrada al continent, sobretot pel pol d’atracció econòmic que representa Sud-àfrica, però també com un aliat en la promoció de la democràcia i els drets humans. També cal destacar els projectes de cooperació al desenvolupament que s’executen a Moçambic, un dels països prioritaris de la cooperació catalana des dels seus inicis i del Pla Àfrica.

Nascut el 1972 a Viladecans, el nou delegat Laureà Fanega és doctor en Ciències de l’Educació Física i l’Esport per la Universitat Ramon Llull, i compta amb un màster en Direcció Pública per ESADE i un màster en Direcció i Lideratge Públics per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, amb especialitat en Alta Gerència Pública. Fanega té més de 20 anys d’experiència al sector públic, tant en gestió local i municipal com en docència universitària. En tots dos àmbits ha tingut relació directa o indirecta amb projectes internacionals, com per exemple la posada en marxa del Segell de Turisme Esportiu de l’Hospitalet, entre d’altres.

Pel que fa a la gestió pública, des de l’any 2008 Fanega ha estat cap del Servei d’Esports i Joventut de l’Ajuntament de l’Hospitalet. També ha desenvolupat càrrecs tècnics a altres ajuntaments, com ara el Prat de Llobregat, Viladecans i Corbera de Llobregat. En l’àmbit acadèmic, ha exercit com a docent en diversos centres universitaris, com ara la Universitat Pompeu Fabra, l’INEFC o la Universitat Ramon Llull, i també en altres entitats com l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, la Diputació de Barcelona o l’Associació Catalana de Gestors Esportius Professionals de Catalunya.

Destaca també la seva participació en congressos d’abast nacional i internacional, així com la publicació de múltiples articles en revistes d’investigacions i premsa. D’altra banda, també va ser col·laborador en les cerimònies olímpiques i paralímpiques dels Jocs de Barcelona de 1992.