El president ha estat entrevista al programa Els Matins de TV3

President Aragonès: "L'independentisme ha avançat quan hem treballat per sumar i hem deixat els retrets enrere"

query_builder   7 setembre 2022 11:41

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "L'independentisme ha avançat quan hem treballat per sumar i hem deixat els retrets enrere"

  1. En una entrevista a Els Matins de TV3, Aragonès ha posat en valor els avenços aconseguits fins ara a la taula de negociació amb l’Estat i ha assegurat que l’acord sobre la desjudicialització tindrà resultats efectius abans de finals d’any
  2. Ha assegurat que un dels objectius del pressupost per a l’any vinent és “l’increment de les ajudes de la Generalitat cap als col·lectius més vulnerables”
El president ha estat entrevistat al programa Els Matins de TV3 (Autor: Rubén Moreno)
El president ha estat entrevistat al programa Els Matins de TV3 (Autor: Rubén Moreno)
{"name":"2022/09/07/10/41/6f0f3f41-c9db-4a92-8be2-589eae083474.JPG","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":2368862}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat aquest matí la força de l’independentisme a les portes de la Diada Nacional de Catalunya i ha recordat que “hem estat capaços d'avançar quan, partint d’aquesta pluralitat i transversalitat, hem treballat per sumar i hem deixat els retrets enrere”.

El cap de l’Executiu ha defensat que la seva voluntat és que aquesta sigui també l’essència de la Diada, amb actes “el màxim d’inclusius”, que mirin més “el que uneix que el que ens separar políticament”. Precisament avui a la tarda el Govern comença els esdeveniments amb motiu de l’11 de Setembre, amb el lliurament de les Medalles d’Or de la Generalitat de Catalunya.

Durant l’entrevista que ha concedit a Els Matins de TV3, coincidint amb la represa del curs polític, Aragonès ha posat en valor la taula de negociació com un dels punts claus de la legislatura. Aquest mes de juliol hi ha hagut avenços. Un acord marc sobre la metodologia, un acord amb el compromís de l'Estat cap a la llengua catalana i un acord, que portarem a terme els propers mesos, sobre la desjudicialització”, que ha indicat que tindrà “resultats efectius abans de finals d’any”.

El president ha tornat a recordar que aquest procés “no serà fàcil”, però ha subratllat que no renunciarà “mai” als objectius d’autodeterminació i d’amnistia per resoldre el conflicte polític. En aquest sentit, ha insistit en la necessitat d’una “proposta àmplia per a l'autodeterminació” per la qual “ens hem de poder posar d'acord en com fer possible que la ciutadania decideixi, i no només els que, com jo, volem la independència per demà”. “Quan l'independentisme ha posat per davant les urnes hem avançat moltíssim”, ha destacat.


Un informe rellevant

El cap de l’Executiu també s’ha referit a la recent resolució de l’ONU sobre la situació dels polítics independentistes a l’Estat, assegurant que “és molt rellevant perquè reconeix una situació greu i reconeix que va haver-hi una vulneració dels drets”. Pere Aragonès ha explicat que el document remarca que, si a un ordenament jurídic es preveu suspensió de drets, aquesta ha de ser previsible. “És evident que l’1 d’Octubre no va ser una rebel·lió, perquè no hi havia violència i la que va haver-hi era per part de la política espanyola. Per tant, no hi havia aquesta previsibilitat”,ha alertat.

Aragonès ha exigit la modificació de la llei d'enjudiciament criminal i el codi penal i ha recordat a l’Estat totes les instàncies internacionals que han emès resolucions alertant de la vulneració de drets polítics: “Quan diuen tantes vegades que t'has equivocat, el Govern o el Congrés haurà de prendre nota”. El president preveu que la propera resolució serà la del Tribunal d’Estrasburg, que, està convençut que “ens omplirà de raons per treballar en aquest mesos més que mai contra la repressió”.


Augment de les ajudes per als col·lectius més vulnerables

En relació al pressupost per a l’any vinent, Aragonès ha apuntat que les prioritats seran “la defensa dels serveis públics, la lluita contra la inflació i la generació d’oportunitats econòmiques de creixement”. I ha destacat que un dels objectius, “i en la mesura que sigui possible es farà abans”, és l’“increment de les ajudes de la Generalitat cap als col·lectius més vulnerables”, no només en relació a la renda garantida, on ha assegurat que “hi haurà un ajustament dels barems econòmics d’acord amb el cost actual de la vida”, sinó que també s’ampliaran les línies de suport per l’augment de la factura de la llum. “La Generalitat no pot resoldre el problema de la inflació, que és a nivell europeu i mundial, però sí que pot acompanyar”, ha reblat.

En l’àmbit sanitari ha reivindicat que “s’ha fet un gran esforç i el pressupost en salut no ha parat de créixer en els últims anys”, i ha subratllat que se seguirà treballant per “donar més estabilitat als professionals i generar atracció per tal que el personal format a Catalunya no marxi a treballar a l’estranger”· També ha refermat l’aposta del Govern per l’Atenció Primària, amb l’objectiu que “arribi a computar el 25% del pressupost en salut” i centrant els esforços en “fidelitzar especialistes” i aconseguir una bona cobertura de professionals a tot el territori.

2  

Imatges

El president durant l'entrevista

El president durant l'entrevista 2368862

El president ha estat entrevistat a TV3

El president ha estat entrevistat a TV3 64774

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined