poble

El Govern crea el Consell Català de Municipis Rurals

query_builder   13 setembre 2022 12:44

event_note Nota de premsa

El Govern crea el Consell Català de Municipis Rurals

  1. És l’òrgan d’assessorament del Govern en matèria de règim local i de participació i proposta en els àmbits que afectin els municipis rurals amb poblacions inferiors a 2.000 habitants


El Govern ha aprovat avui la creació del Consell Català de Municipis Rurals, un òrgan d’assessorament de l’Executiu en matèria de règim local i de participació i proposta en els àmbits que afectin els municipis rurals amb poblacions inferiors a 2.000 habitants.

El Consell Català de Municipis Rurals substituirà l’actual Consell Català de Petits Municipis, creat l'any 2003, per tal d’adaptar-lo a la legislació vigent. Les principals modificacions que s’introdueixen en aquest nou Decret fan referència a la seva composició, que ha de garantir una representació proporcional i equilibrada dels diversos territoris, la paritat de gènere i el manteniment de la proporcionalitat de la representació política resultant de les eleccions municipals, a la utilització dels mitjans electrònics en el seu funcionament, i al sotmetiment a les regles de conducta i als principis ètics que estableix la normativa de transparència, accés a la informació pública i bon govern, entre d’altres.

La constitució d’aquest òrgan d’assessorament i debat té com a objectiu propiciar un espai des d’on es formulin propostes i iniciaves per millorar la prestació dels serveis a la ciutadania i facilitar als ajuntaments l’exercici de les seves competències. Les funcions del consell són les següents:

  1. Assessorar el Govern en totes aquelles mesures que tinguin com a destinataris o afectin de forma especial els municipis rurals.
  2. Detectar els problemes específics que afecten la ciutadania i els ajuntaments dels municipis rurals.
  3. Elaborar propostes en relació amb la millora de la prestació de serveis en aquests municipis.
  4. Proposar al departament competent en matèria d’Administració local l’adopció de mesures de coordinació interadministratives que facilitin la prestació eficaç dels serveis.
  5. Sol·licitar l’elaboració d’estudis sobre qüestions d’especial interès i rellevància per als municipis rurals.
  6. Promoure el debat entre especialistes sobre mesures que calgui adoptar en relació amb qüestions que afectin aquesta tipologia de municipis.
  7. Assessorar sobre aquelles qüestions que li sotmeti el Govern.


undefined
undefined
undefined
undefined
undefined