Urbanisme

Es completen les Normes de planejament de tots els municipis de Catalunya

query_builder   27 juliol 2010 13:52

event_note Nota de premsa

Es completen les Normes de planejament de tots els municipis de Catalunya

  • El Govern ha estat informat de l’entrada en vigor de Normes de planejament urbanístic per a 39 municipis que no comptaven amb cap mena d’ordenació urbanística general
  • Amb l’aprovació de les normes d’aquests municipis, ja no en queda cap sense un planejament mínim arreu de Catalunya
 
El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha informat el Govern de l’entrada en vigor de Normes de planejament urbanístic per a 39 municipis del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Comarques gironines que no comptaven amb cap mena d’ordenació urbanística general.
 
El Departamant de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) va redactar les Normes bàsiques per a aquestes 39 poblacions en col·laboració amb els ajuntaments. Aquestes Normes permeten, al menys, delimitar el sòl urbà i el sòl no urbanitzable, contenen unes ordenances d’edificació bàsiques i plànols d’ordenació per a cada terme municipal. Igualment, preveuen reserves d’equipaments i d’espais lliures, delimiten polígons d’actuació urbanística i sectors de millora urbana. És a dir, constitueixen una eina de planejament bàsica per a un municipi mentre aquest tramita el seu Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM).
 
Aquestes Normes de planejament són d’aplicació per un termini màxim de 4 anys, durant el qual els municipis afectats hauran d’haver aprovat el POUM o bé hauran d’haver tramitat les seves pròpies Normes de planejament pel procediment ordinari.
 
El Govern va aprovar el mes de març passat la urgència per a tramitar les Normes de planejament d’aquests 39 municipis. Posteriorment, es van sotmetre a audiència dels ajuntaments per tal que fessin aportacions i suggeriments.
 
Un cop acomplert aquest tràmit, el Govern ha signat ara la resolució que permet l’entrada en vigor immediata de les Normes dels municipis del Camp de Tarragona. Successivament a l’aprovació dels Plans territorials parcials de les Terres de l’Ebre –acordada avui- i de Comarques gironines, signarà l’entrada en vigor de les Normes dels municipis d’aquests darrers àmbits.
 
Es tracta de 22 municipis de l’àmbit del Camp de Tarragona; 11 de les Terres de l’Ebre, i altres 6 de les Comarques gironines:
 
 
Camp de Tarragona
 
COMARCA
MUNICIPI
Baix Camp
Arbolí
Baix Camp
Colldejou
Baix Camp
Febró, la
Baix Camp
Riudecols
Conca de Barberà
Forès
Conca de Barberà
Passanant i Belltall
Conca de Barberà
Rocafort de Queralt
Conca de Barberà
Savallà del Comtat
Conca de Barberà
Senan
Conca de Barberà
Vallclara
Priorat
Bellmunt del Priorat
Priorat
Bisbal de Falset, la
Priorat
Cabacés
Priorat
Figuera, la
Priorat
Guiamets, els
Priorat
Lloar, el
Priorat
Margalef
Priorat
Masroig, el
Priorat
Molar, el
Priorat
Pradell de la Teixeta
Priorat
Vilella Alta, la
Priorat
Vilella Baixa, la
TOTAL
22
 

Terres de l’Ebre
 
COMARCA
MUNICIPI
Montsià
Freginals
Montsià
Galera, la
Montsià
Mas de Barberans
Ribera d’Ebre
Ginestar
Ribera d’Ebre
Palma d’Ebre, la
Ribera d’Ebre
Torre de l’Espanyol, la
Ribera d’Ebre
Vinebre
Terra Alta
Arnes
Terra Alta
Caseres
Terra Alta
Prat de Compte
Terra Alta
Vilalba dels Arcs
TOTAL
11
 

Comarques gironines
 
COMARCA
MUNICIPI
Gironès
Sant Andreu Salou
Gironès
Sant Martí Vell
Gironès
Viladasens
Pla de l’Estany
Sant Miquel de Campmajor
Selva
Osor
Selva
Susqueda
TOTAL
6
 
El text refós de la Llei d’urbanisme de Catalunya 1/2005, de 26 de juliol, obliga als municipis a dotar-se d’un Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), un document que concreta els usos del sòl, determina els llocs més adients per al desenvolupament del municipi, protegeix el sòl no urbanitzable i fa les reserves d’equipaments i infraestructures necessàries per al futur. Totes aquestes previsions han de respectar les figures de planejament superior, com ara els Plans territorials parcials que impulsa el Govern per a cadascun dels àmbits de planificació de Catalunya.
 
No obstant això, a principis de 2010, d’un total de 946 municipis catalans, encara en quedaven 143 sense planejament urbanístic general. L’aprovació dels plans territorials parcials que està duent a terme el DPTOP posa de relleu encara més la necessitat de què tots els municipis catalans tinguin al menys unes normes de planejament. Aquests plans territorials parcials contenen previsions sobre el desenvolupament urbà de tots el municipis dels seus respectius àmbits, la qual cosa queda compromesa si aquests nuclis no tenen encara concretat què és sòl urbà i què són espais oberts.
 
Actualment, ja estan aprovats definitivament la gran part dels Plans territorials -l’Alt Pirineu i Aran, Ponent-Terres de Lleida, Catalunya Central, Camp de Tarragona-. El Pla territorial de les Terres de l’Ebre s’aprovarà de manera imminent i el de les Comarques gironines durant estiu. Igualment, estan arovats els Plans directors territorials de l’Empordà i la Garrotxa.
 
És per aquest motiu que el PTOP va engegar la tramitació de Normes de planejament per als municipis de tots aquests àmbits que no tenien cap mena de planificació general. El passat mes d’abril van entrar en vigor les Normes per a un conjunt de 104 municipis i ara ho faran, progressivament, les de 39 més, a mesura que s’aprovin els Plans territorials del seu àmbit. D’aquesta manera, tots els municipis catalans comptaran amb unes normes mínimes d’ordenació.
 
Un total de 104 municipis amb Normes aprovades
 
És la segona vegada que el DPTOP fa servir el procediment extraordinari per a dotar els municipis de Normes de planejament. El desembre de 2009, el Govern ja va donar llum verd a la tramitació urgent de Normes per a uns altres 104 municipis. En aquest cas, es distribuïen de la següent manera: 25 de l’àmbit de l’Alt Pirineu i Aran; 48 de Ponent-Terres de Lleida, 25 de les Comarques centrals i 6 de les Comarques gironines.
 
Les normes d’aquest primer paquet de 104 municipis van entrar en vigor el passat mes d’abril. Així, una vegada en vigor el conjunt de les Normes encarregades per als 143 ajuntaments, tots els municipis catalans compten al menys, amb planejament urbanístic general aprovat.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined