Es recomana respectar les indicacions de les banderes dels serveis de salvament i socorrisme que hi ha a les platges
Detectat un exemplar de tortuga (llaüt) de grans dimensions a prop de la costa del Garraf
Normalitat a la platja del Parc del Litoral a Sant Adrià de Besòs, afectada per un vessament d’hidrocarbur el 23 de juliol
Les pluges torrencials d’ahir han afectat diverses platges de les comarques de la Selva, Maresme, Barcelonès i Baix Llobregat, alterant la qualitat microbiològica de les aigües de bany. No es pot garantir que s’assoleixin, fins transcorregudes 24-48 hores, els nivells de qualitat exigits per la Directiva 2006/7/CE.
Tot i que els resultats de les anàlisis de les aigües litorals que desenvolupa setmanalment l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han indicat que el 98,8% de les platges catalanes (245 punts de control) presentava una qualitat sanitària excel·lent, arran de les analítiques efectuades el dissabte 24 de juliol, l’episodi de pluges torrencials d’ahir pot haver alterat la qualitat microbiològica de diverses platges del Maresme, la Selva, el Barcelonès i el Baix Llobregat, raó per la qual es recomana als banyistes que respectin les indicacions de les banderes dels serveis de salvament i socorrisme qui hi ha a les platges.
S’espera tornar a la normalitat en les properes 48 hores.
Vessament de fuel a Sant Adrià de Besòs
La platja del Parc del Litoral a Sant Adrià de Besòs, afectada per un vessament d’hidrocarbur el dia 23 de juliol va tornar a la normalitat el dia següent. Tant la sorra com l’aigua de mar ja estan lliures de fuel i es permet el bany novament a la platja.
Presència de meduses
S’han detectat, a la zona de bany, exemplars aïllats de meduses de l’espècie Rhizostoma pulmo (urticant i de nom comú borm blau) en alguns municipis de les comarques del Maresme, Barcelonès, Baix Llobregat, Garraf i Baix Penedès i Montsià. La majoria d’exemplars s’han detectat fora de la zona de boies, arribant a primera línia de costa algun exemplar aïllat.
Fora de la zona de bany s’ha detectat algun exemplar de a mateixa espècie.
El dia 26 es van detectar alguns exemplars de l’espècie Pellagia noctiluca a algunes platges de Perellò i l’Ampolla. A la demarcació litoral de Girona no se n’han vist durant les tasques de control dels inspectors de platges, de les embarcacions i de l’avió.
Recollida de sòlids flotants
Les 41 embarcacions han recollit en el conjunt del litoral català un total de 20,5 m3 de sòlids flotants a l’aigua. Les quantitats recollides han estat, en general, baixes, al llarg de tota la costa. El 78% d’aquest volum correspon a sòlids generats per l’activitat humana, principalment plàstics, i el 22%, a restes d’origen natural, principalment restes de vegetals marins i terrestres
Albirament d’un exemplar de tortuga llaüt
Dues embarcacions de l’ACA van observar el 8 i el 26 juliol un exemplar de tortuga de grans dimensions a prop de la costa del Garraf, que semblava ser una tortuga llaüt.. Les fotografies preses per un del patrons de les embarcacions de l’ACA va permetre confirmar la observació d’aquesta espècie a Catalunya, ja que, probablement, és la segona cita documentada de la presència de tortugues llaüt a Catalunya. L’observació de tortugues llaüt, a prop de la costa és molt rara ja que és una espècie que hi viu normalment a aigües fondes i són visitants ocasionals de la Mediterrània.
Esllavissada a Lloret de Mar
El 21 de juliol es va produir una esllavissada que va arrossegar restes vegetals i terra fins a mar, a una petita cala de l’extrem nord de cala Canyelles, a Lloret de Mar. L’aigua de la cala va quedar totalment tèrbola, de color terrós i amb moltes restes vegetals. Una embarcació de l’Ajuntament va estar treballant a la zona retirant les restes de l’aigua.