habitatge

El Govern aprova la contractació de personal a l'Agència Catalana del Consum per reforçar la protecció de les famílies en risc d'exclusió residencial

query_builder   4 octubre 2022 12:45

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la contractació de personal a l'Agència Catalana del Consum per reforçar la protecció de les famílies en risc d'exclusió residencial

  1. El Programa per a la tramitació i gestió dels expedients derivats de l’aplicació de la Llei 1/2022 del 3 de març, aprovat avui pel Consell Executiu, reforçarà l’Agència amb 19 professionals dedicats especialment a vetllar pel compliment de la normativa que obliga els grans tenidors a oferir un lloguer social a persones en risc d’exclusió residencial


El Govern ha aprovat avui la creació d’un programa específic per a la contractació de 19 professionals a l’Agència Catalana del Consum del Departament d’Empresa i Treball, dedicats especialment a vetllar pel compliment de les obligacions previstes en la Llei 1/2022 del 3 de març, de modificació de la Llei 18/2007, la Llei 24/2015 i la Llei 4/2016 per afrontar l'emergència en l'àmbit de l’habitatge. Amb aquest programa, el Govern vol reforçar i garantir la protecció de les famílies en risc d’exclusió residencial.

El Govern considera prioritari l'establiment de mesures per tal de lluitar de forma efectiva contra les situacions que vulneren el dret a l'habitatge, objectiu inclòs també en el Pla d’Acció d’Empresa i Treball 2021-2024 que, en matèria de consum, preveu el reforç de la protecció dels drets de les persones consumidores més vulnerables per tal de garantir-ne l’accés als serveis considerats bàsics i, molt especialment, en àmbits tan essencials com el dret a l’habitatge.

La normativa estableix que les persones físiques o jurídiques considerades grans tenidors han d’oferir un lloguer social abans d’interposar qualsevol demanda d’execució hipotecària o desnonament –o bé abans d’adquirir un habitatge fruit d’acord de compensació o dació en pagament–, quan la unitat de convivència d’un habitatge es troba en situació de risc d’exclusió residencial, d’acord amb el nivell d’ingressos previst en la Llei 24/2015. Així mateix, la llei aprovada el passat 3 de març amplia aquesta protecció a tots els ocupants d’habitatges sense títol jurídic habilitant, ja sigui per venciment del seu contracte d’arrendament, per haver patit un procés de reclamació d’un deute hipotecari o per haver ocupat un habitatge desocupat d’una entitat financera o fons d’inversió. També la normativa estableix l’obligació de fer constar l’índex de referència de preus de lloguer d’habitatges, tant a les ofertes d’arrendament com al contingut dels contractes.

El Programa per a la tramitació i gestió dels expedients derivats de l’aplicació de la Llei 1/2022 del 3 de març, aprovat avui, s’emmarca en les competències de control i disciplina de mercat de l’Agència Catalana del Consum en les relacions de consum. En aquest sentit, la intervenció se centrarà en el control del compliment de les obligacions establertes per la normativa vigent en l’àmbit de l’habitatge per part dels empresaris (incloent-hi els considerats grans tenidors) o professionals en les seves ofertes, contractes o publicitat adreçada als consumidors, quedant exclosos els casos en què es tracti de relacions contractuals entre particulars. En aquest darrer cas, la intervenció de control és de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, per la qual cosa s’ha acordat la corresponent coordinació tècnica entre les dues agències.

El Departament d’Empresa i Treball destinarà 1.499.026,04 d’euros en dos anys a la totalitat del Programa, que reforçarà amb la contractació d’aquests 19 professionals els serveis d’Inspecció i Control de Mercat i de Normativa i Procediment de la Subdirecció de Disciplina del Mercat de l’Agència. Aquests reforços permetran la tramitació d’uns 100 expedients cada mes durant els dos anys previstos de durada del programa, que pot esdevenir prorrogable i recurrent en funció de les necessitats i del comportament del mercat de lloguer d’habitatge que es detecti per mitjà de l’activitat inspectora de consum.


undefined
undefined
undefined
undefined
undefined