Consell de Municipis i Regions d¿Europa

El Govern signa un acord de consorci amb 26 territoris de la UE per millorar la cooperació descentralitzada europea

query_builder   18 octubre 2022 12:44

event_note Nota de premsa

El Govern signa un acord de consorci amb 26 territoris de la UE per millorar la cooperació descentralitzada europea

  1. L’Executiu participa d’un projecte coordinat pel Consell de Municipis i Regions d’Europa per enfortir la col·laboració en polítiques de desenvolupament
  2. Catalunya forma part des del 2013 de Platforma, una coalició de governs de diferents territoris de la UE actius en matèria de cooperació al desenvolupament

El Govern ha aprovat signar un acord de consorci amb 26 governs locals i regionals de la Unió Europea i altres actors de la cooperació descentralitzada europea, com federacions de municipis, en el marc d’un projecte europeu que pretén enfortir la col·laboració per millorar l’eficàcia de les seves polítiques de desenvolupament. Es tracta del projecte ‘Treballant plegats per apoderar els governs locals i regionals per a una governança millorada i per uns resultats de desenvolupament més efectius als països de la UE’, coordinat pel Consell de Municipis i Regions d’Europa (CMRE) i subvencionat per la Comissió Europea. Aquesta subvenció europea es fa en el marc de Platforma, una coalició de governs de diferents territoris de la UE actius en matèria de cooperació al desenvolupament i que articula la cooperació descentralitzada europea.

La fase actual del projecte té una durada de dos anys i compta amb una dotació econòmica de 3,2 milions d’euros, dels quals la Comissió Europea finança un 80% i els socis, entre ells el Govern, el 20% restant. Entre els objectius de la iniciativa destaca el foment del treball en xarxa per a la millora de les pràctiques actuals en matèria de cooperació descentralitzada, és a dir, aquelles iniciatives de cooperació internacional que es despleguen des de governs locals i regionals. També destaca la voluntat d’enfortir la incidència d’aquests actors en la política de desenvolupament de la UE i les agendes globals.

El projecte desplega diverses activitats i la Generalitat de Catalunya és la responsable d’executar-ne algunes per l’interès que suposen per a la cooperació catalana. En aquest sentit, Catalunya lidera un projecte relatiu a la millora de la comptabilització dels recursos d’Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD) per part d’administracions subestatals i un altre de capacitació del personal de regions sòcies en matèria de relacions exteriors i accés al finançament internacional.

A través d’aquesta iniciativa en el marc de Platforma, la Generalitat pot intercanviar bones pràctiques en matèria de cooperació al desenvolupament amb els diferents socis, però també pot fer seguiment, entre altres, dels debats europeus sobre els instruments financers de la cooperació descentralitzada o dels posicionaments comuns d’aquests actors descentralitzats sobre els debats internacionals en matèria de desenvolupament.

A través de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, Catalunya forma part de Platforma des de l’any 2013, participant activament en diversos projectes i trobades. Aquesta participació li ha permès tenir un contacte més directe amb els actors i les institucions europees, i aprofundir en la relació amb les xarxes i els agents públics de cooperació més actius a Europa, així com establir noves aliances i desplegar el propi lideratge català. Dins del projecte actual, Catalunya aportarà 20.000 euros per contribuir al funcionament del seu secretariat. També és exemple de la implicació catalana a Platforma la recent intervenció del director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens, a la reunió del Consell Polític de Platforma celebrat a Estrasburg.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined