1. La iniciativa, que té com a objectiu garantir el dret al temps de la ciutadania a tot Catalunya, es presentarà el dijous 27 d’octubre en el marc de la Time Use Week
  2. També es crea el Grup de Treball de Polítiques del Temps per coordinar l’acció del Govern en matèria de temps i elaborar el Pacte Nacional Temps per Viure

El Govern ha acordat la creació de la Xarxa Catalana pel Dret al Temps, impulsada pel Departament d’Igualtat i Feminismes. La seva finalitat és avançar en el dret al temps de tota la ciutadania i cap a una organització del temps més equilibrada i justa a Catalunya. Amb aquest objectiu, promourà l'aliança entre institucions, empreses, agents socials i econòmics, organitzacions vinculades als usos del temps i persones expertes i investigadores.

Per al Govern, les polítiques del temps són un element clau de la transformació feminista, social, econòmica, democràtica i verda de Catalunya. Per això, també ha aprovat la creació del Grup de Treball de Polítiques del Temps, integrat dins del Departament d’Igualtat i Feminismes. Coordinarà les actuacions vinculades al dret al temps de tots els departaments que conformen el Govern, incorporant la perspectiva de gènere interseccional. A més, serà el responsable d’impulsar el procés participatiu per dissenyar el Pacte Temps per Viure, que busca crear una nova cultura del dret al temps a Catalunya.

La Xarxa Catalana pel Dret al Temps es presentarà el pròxim dijous 27 en un acte emmarcat en la Time Use Week, en què participarà la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre.

Un llarg camí en la promoció de les polítiques del temps

Catalunya té una llarga trajectòria en l’impuls de polítiques d’organització del temps. Des del 2002 s’han succeït les iniciatives per fer del temps un dret per a tothom, que contribueixi al benestar general de la societat. Algunes actuacions han estat la creació de la Comissió d’Igualtat i Temps de Treball en el si del Consell de Relacions Laborals de Catalunya el 2007, o la signatura de la Declaració de Barcelona en Polítiques del Temps el 2021 per part de més de 75 institucions de tot el món, 15 catalanes. Totes elles es van comprometre a treballar conjuntament per fer del dret al temps un dret de ciutadania.

La creació aquest mateix any del Departament d’Igualtat i Feminismes i de la Direcció General de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, va elevar les polítiques de temps a primera línia d’acció de govern. Les relaciona de manera indestriable amb els treballs en plural, que inclouen els treballs de la llar i de les cures. A més, el Pla de Govern en el seu Eix 5 incorpora el disseny d’una estratègia nacional per la corresponsabilitat i el reconeixement de les tasques de cura, amb accions específiques com la promoció dels Pactes del Temps en l’àmbit municipal o l’aprovació del Pacte Nacional Temps per Viure, aprovat aquest dimarts.