L'octubre del 2022 ha estat el més càlid que s'ha mesurat arreu de Catalunya, superant octubres càlids com els dels anys 2014, 2013, 2006 o 2001, llevat d'alguns sectors del vessant sud del Pirineu occidental i de la Costa Daurada
Ha estat un mes sec o molt sec a gran part del país, a excepció de diversos sectors del Pirineu i del Prepirineu occidental
El mes d’octubre va començar amb una dorsal anticiclònica als nivells mitjans de la troposfera i un anticicló en superfície ubicat al sud d’Europa. Al llarg del mes les altes pressions es van anar retirant cap al nord-est del continent europeu, produint una situació de bloqueig anticiclònic. Juntament amb la presència de baixes pressions a l’oest de la península Ibèrica, van provocar una advecció d’una massa càlida tropical que va ser persistent durant la segona quinzena del mes. La temperatura va ser excepcionalment alta per l’època de l’any amb màximes que van superar els 30 °C a molts punts del país i nits tropicals a la línia del litoral.
Encara que les condicions anticiclòniques van ser persistents al Principat al llarg del mes, Catalunya ha quedat afectada pel pas de quatre pertorbacions. La primera, entre els dies 7 i 8, va deixar quantitats importants al litoral i prelitoral Sud i Nord: 89,4 mm a Vila-Seca (el Tarragonès) o 67,0 mm a Cassà de la Selva (el Gironès). La segona pertorbació, entre els dies 19 i 21, va afectar el Pirineu occidental: 98,2 mm a Espot (2.519 m, Pallars Sobirà) o 67,8 mm a Boí (Alta Ribagorça). Una tercera pertorbació els dies 23 i 24 va deixar quantitats per sobre dels 40 mm a cotes altes del Pallars i 34,3 mm a l’estació de Vielha – Elipòrt (Val d’Aran). Finalment, la quarta pertorbació va creuar el país el dia 31, amb més de 30 mm a les parts més elevades del Solsonès: 36,3 m al Port del Comte (2.316 m).
Octubre molt càlid a Catalunya
El mes s’ha de qualificar de molt càlid a Catalunya, especialment a àmplies zones de la depressió Central i de la Val d’Aran (figura 1).
L'octubre del 2022 ha estat el més càlid que s'ha mesurat arreu de Catalunya, superant octubres càlids com els dels anys 2014, 2013, 2006 o 2001, llevat d'alguns sectors del vessant sud del Pirineu occidental i de la Costa Daurada.
D’altra banda, a l’observatori de l’Estartit (el Baix Empordà), amb dades de l’any 1974, la temperatura de l’aigua del mar de l’octubre d’enguany ha estat la més alta de tota la sèrie, amb 21,3 °C, superant per una dècima la de l’any 2014 (21,2 °C).
La massa d’aire tropical que va afectar el país especialment durant la segona quinzena del mes va ser la causant d’aquestes anomalies.
La taula següent mostra els valors d’anomalia de temperatura (diferència de la temperatura mitjana mensual de octubre respecte de la mitjana climàtica pel període de referència 1961-1990)que han estat iguals o superiors a +5 °C a les estacions de la XEMA.
Nom de l’estació
Comarca
Anomalia (°C)
el Canós
Segarra
+5,8
Cervera
Segarra
+5,4
Pujalt
Anoia
+5,2
Figura 1:
Mapes de temperatura mitjana del mes d’octubre del 2022 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC.No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.
Ha estat un mes sec o molt sec a gran part del país, a excepció de diversos sectors del Pirineu i del Prepirineu occidental (figura 2).
Cal recordar que el mes d’octubre sol ser el més plujós de l’any al litoral i prelitoral, de manera que les tempestes generades pel pas de la pertorbació dels dies 7 i 8 que van deixar més de 30 mm a zones del litoral i el prelitoral, ni de bon tros van superar la mitjana climàtica de l’octubre. Aquesta pot superar perfectament els 100 mm al litoral i prelitoral de Girona i sud de Tarragona, els 80 mm al sector central de la costa catalana, i els 50 mm a la depressió Central i plana de Lleida.
Figura 2:
Mapes de precipitació acumulada durant el mes d’octubre del 2022 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.
La taula següent mostra les quantitats de precipitació del mes d’octubre del 2022 per sobre dels 100 mm a les estacions gestionades per l’SMC, totes elles ubicades al Pirineu i Prepirineu occidental.
Nom de l’estació
Comarca
Precipitació (mm)
Espot (2.519 m)
Pallars Sobirà
165,3
Bonaigua (2.266 m)
Pallars Sobirà
146,3
Viu de Llevata (XOM)
Alta Ribagorça
111,1
Boí (XOM)
Alta Ribagorça
108,5
el Port del Comte (2.316 m)
Solsonès
106,2
Boí (2.535 m)
Alta Ribagorça
104,9
el Pont de Suert
Alta Ribagorça
103,7
Irradiació contrastada a Catalunya
La irradiació solar global del mes d’octubre ha estat per sota dels valors normals a la part oest del país i per sobre a la meitat est del país (figura 3).
Figura 3:
Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes d’octubre del 2022 respecte de la mitjana dels últims 10 anys
Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2012-2021).
Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat