nomenaments

Nomenaments

query_builder   2 novembre 2022 13:20

event_note Nota de premsa

Nomenaments

Departament de la Presidència

Jaume López Hernández, director general de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques

Nascut a Barcelona (Barcelonès) l’any 1970.

És doctor en Ciència Política i de l'Administració per la Universitat Pompeu Fabra. Màster en Teoria Política i Social per aquesta mateixa universitat i màster en Filosofia de les Ciències Socials per la London School of Economics and Political Science. Llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Així mateix, és màster en Realització de Documentals per l'Escola de Cinematografia i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC).

És expert en innovació política i democràtica, incloent-hi l’àmbit de les consultes i els referèndums, de les assemblees deliberatives ciutadanes per sorteig, els processos constituents participatius, l'anàlisi de la qualitat democràtica, el dret a decidir i els processos de sobirania democràtics, l'enriquiment del capital social local i mecanismes de cooperació ciutadana, i les cosmovisions socials (marcs bàsic de referència política).

Ha impartit formació per a Ajuntaments de tot l’Estat (Lleida, Errenteria, Bilbo, Gasteiz,Málaga, Getafe, etc.). També a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i és professor associat a la Universitat Pompeu Fabra, Universitat Oberta de Catalunya i Institut Barcelona d’Estudis Internacionals.

És autor, coautor o coordinador, entre d’altres, de: Bases para la resolución de conflictos territoriales de soberanía en el marco europeo; Análisis de experiencias de democracia directa en el ámbito internacional; Referéndums. Una inmersión rápida; Els processos constituents al món. Experiències internacionals en democràcia deliberativa; Derecho a decidir. Teoría y práctica de un nuevo derecho; Cosmovisions socials. La peça que faltava.


Sergi Marcén López, secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital

Nascut a Barcelona (Barcelonès) l’any 1969.

És tècnic en electrònica industrial amb un postgrau en Creació, Direcció i Administració d’Empreses. Ha cursat estudis de màrqueting a la Westminster University de Londres, i d’estratègies d’internacionalització, clústers i competitivitat empresarial i lideratge d’equips i projectes a Barcelona.

En l’àmbit professional, destaca haver estat responsable de diferents projectes d’atracció d’inversió estrangera. Va ser el tècnic de la Generalitat de l’equip negociador per a l’establiment del Mobile World Congres i la Mobile World Capital a Barcelona. També ha estat director del Pla TIC.cat —primer pla industrial realitzat pel sector de les tecnologies de la informació i les comunicacions a Catalunya — a la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat.

D’altra banda, ha estat director de desenvolupament de negoci TIC i Mobilitat i responsable de relacions i projectes internacionals de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació. Abans d’assumir el càrrec de delegat de Govern de la Generalitat de Catalunya al Regne Unit i Irlanda, va ser director d’estratègia i innovació del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, sent responsable dels projectes estratègics d’innovació tecnològica i de l’estratègia TIC corporativa de la Generalitat. Actualment, és el director executiu de Talent Digital al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya.

En l’àmbit privat, ha desenvolupat la seva carrera professional, durant més de 25 anys, en càrrecs directius i de gestió en empreses d’informàtica i telecomunicacions d’àmbit nacional i internacional. Entre les empreses on ha treballat destaquen ADS, ONO, TELIA o Eicon Technology, amb seu central a Londres.

A més, ha estat expert member de l’European Mobile and Mobility Industries Alliance (EMMIA) —iniciativa estratègica de la Comissió Europea amb seu a Brussel·les —, exconseller al Consell Rector de l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI) de l’Ajuntament de Barcelona, i membre de la Junta de l’Associació Catalana de Privacitat i Seguretat Digital. També ha participat en missions de la UNDP (United Nations Development Programme) per ajudar en la definició de polítiques de desenvolupament en l’àmbit de les tecnologies de la informació en països en desenvolupament. Ha participat en l’elaboració de diverses publicacions especialitzades en l’àmbit de les tecnologies de la informació.


Joan Borràs i Alborch, delegat territorial del Govern de la Generalitat a Barcelona

Nascut a Barcelona (Barcelonès) el 1965.

Tècnic superior en desenvolupament i aplicació de projectes d’edificació. El 2016 obté el Certificat de participació amb avaluació positiva del postgrau de lideratge i habilitats directives de la Universitat Autònoma de Barcelona.

En l’àmbit laboral, entre altres llocs a l’Àrea de Planejament Urbanístic de l’Ajuntament de Sabadell, va ser cap de l’Oficina d’Atenció Ciutadana d’Urbanisme de l’Ajuntament de Sabadell de 2008 a 2015.

He estat tinent d’alcalde de l’Ajuntament del Papiol del 1999 al 2011 assumint responsabilitat en les àrees d’Urbanisme, Medi ambient, Mobilitat i Transports, entre d’altres.

Alcalde del Papiol des de 2015 fins a l’actualitat, llevat del període 2017-2019, quan va ser primer tinent d’alcalde.

Actualment, és vicepresident institucional de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i representant de l’AMB a la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.


Departament d’Empresa i Treball

Susanna Grau i Arnau, directora de l’Autoritat Catalana de la Competència

Nascuda a Barcelona (Barcelonès) l’any 1974.

És jurista, llicenciada en Dret per la Universitat Pompeu Fabra. Compta amb el Màster en Assessoria i Gestió Tributària d’ESADE, el Programa avançat de política de competència de l’Instituto de Empresa, el Postgrau de Serveis Públics en xarxa de la Universitat Pompeu Fabra i el Màster en Direcció Pública d’ESADE.

Professionalment, Susanna Grau és funcionària del cos superior de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i ha treballat des de l’any 2002 ininterrompudament en política de competència. L’any 2009, va ser nomenada cap de l’Àrea d’Instrucció d’Expedients de l’Autoritat Catalana de la Competència, posició que ha ocupat fins a l’actualitat.

Així mateix, és docent en matèria de defensa de la competència en diferents màsters i cursos de postgrau i publica regularment articles en aquesta disciplina.

Albert Castellanos i Maduell, conseller delegat d’ACCIÓ

Nascut a Barcelona (Barcelonès) l’any 1978

És llicenciat en Economia per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), màster en Economia Pública per la Universitat de York (University of York – England) i Mestratge en Funció Directivaa l’Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC).

Els últims anys ha desenvolupat diverses responsabilitats al Govern de la Generalitat de Catalunya com a director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació (2016-2017); secretari d’Hisenda (2017-2018); i secretari general del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda (2018-2021). L’any passat va ser nomenat secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball.

Amb anterioritat, ha exercit diverses responsabilitats de gestió públiques (precisament a l’agència ACCIÓ en el moment de creació de l’entitat i a l'AGAUR), així com tasques de gestió a l'àmbit universitari a la Universitat de Barcelona (UB), que va compatibilitzar amb la docència en economia a la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Castellanos compaginarà el nou càrrec amb el de secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball.


Departament d’Economia i Hisenda

Aleix Cubells Barceló, director general de Fons Europeus i Ajuts d’Estat

És enginyer naval, MSc en Arquitectura i Enginyeria navals per la Universitat de Lisboa,enginyer tècnic naval per la UPC i diplomat en màquines navals per la UPC. També és màster en Innovació Corporativa per la MIT Sloan School of Management i màster executiu en Operacions, Models Organitzatius i Processos d’Innovació per ESADE.

Ha estat el Cap de l’Oficina Next Generation d’ACCIÓ des de febrer del 2022 fins ara. Abans, va ser Consultor Sènior d’Inversions a la mateixa Agència, des del febrer del 2019, actuant com a gestor de projectes d’inversió estrangera cap a Catalunya. Del 2006 al 2010 va treballar a l’empresa pública ADIF com a enginyer de projectes primer i, dos anys més tard, com a director d’una oficina de Projectes.

En l’àmbit privat, ha treballat a l’empresa d’enginyeria holandesa Heerema Marine Contractors (HMC) i a la consultora Dot Consulting (2012-2019), on ha ocupat diversos càrrecs, des d’enginyer de projecte i cap d’equip d’enginyeria a HMC, fins a director a Dot Consulting.

Va compaginar el seu pas per la consultoria i després pel sector públic amb la docència i va ser professor de Disseny d’Estructures marines i de Gestió de Projectes a la UPC (2018-2020).


Departament de Recerca i Universitats

Xavier Aldeguer Manté, director general de Societat del Coneixement, Transferència i Territori

Nascut a Girona (Gironès) l’any 1969.

Llicenciat i doctorat en Medicina per la UAB, especialitzat en Gastroenterologia. La seva recerca, docència i carrera professional se centren en l’aparell digestiu. Investigador principal i coordinador de l’Àrea de recerca de Digestiu de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) des del 2011. També és cofundador i director mèdic de l’empresa emergent biotecnològica GoodGut des del 2014.

És professor associat a l’assignatura de Digestiu de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona des del 2009, i també ho és del Màster de Patologia Digestiva coorganitzat per la Societat Catalana de Digestologia i la Universitat Oberta de Catalunya des del seu inici, el 2018. A més de tenir una àmplia carrera en el món de la docència, des del 2017 és membre fundador de l’entitat docent mèdica sense ànim de lucre Sociedad para la Formación, Innovación y Asesoría en Medicina (SOFIA).

Pel que fa a la seva carrera professional, és cap de servei del Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta; cap del Servei de l’Aparell Digestiu de l’Aliança estratègica ICS/IAS, consultor de Digestiu de l’Hospital de la Cerdanya i, des del 2019, coordinador de Digestiu de l’Hospital d’Olot. L’agost de 2021 és nomenat director general de Transferència de Coneixement del Departament de Recerca i Universitats, càrrec que desenvolupa fins a novembre de 2022.

En l’àmbit de la formació, ha portat a terme diverses estades a l’estranger, com les que ha fet als Estats Units, Egipte, Bolívia o Alemanya. També és autor de diversos articles i capítols de llibres científics, a més de ponent de diferents congressos mèdics, on ha estat guardonat com a millor comunicació d’algun dels treballs presentats.


Departament de Territori

Marc Sanglas i Alcantarilla, president del Consell d'Administració de l'ens Infraestructures Ferroviàries de Catalunya

Nascut a Barcelona (Barcelonès) l’any 1971.

Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona, la seva tasca professional s'ha desenvolupat en l'àmbit del dret administratiu, especialment en dret local i dret electoral.

Actualment, és el secretari de Mobilitat i Logística del Departament de Territori. També va ser director general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Ha estat regidor de l’Ajuntament de Sant Llorenç Savall des del 1995 fins al 2009, període durant el qual ha exercit diverses responsabilitats de govern, entre elles la d’urbanisme, i la de primer tinent d’alcalde.

Diputat del Parlament de Catalunya des de finals del 2010 i fins a finals del 2020, ha estat portaveu d’ERC a la Comissió de Territori del Parlament, àmbit que abasta temes d’urbanisme, mobilitat i medi ambient.

Durant la seva etapa parlamentària, Sanglas ha estat diputat relator de la Llei d’Ordenació i Protecció del litoral, aprovada el 2020, i ha participat en la redacció d’una desena de lleis, entre les quals la modificació de la Llei d’urbanisme, la de finançament del transport públic, la de l’impost sobre les emissions contaminants de l’aviació comercial i l’energia termonuclear, i la de ports i de transport en aigües marítimes i continentals.


Saül Garreta Puig, president de l’Autoritat Portuària de Tarragona

Nascut a Tarragona (Tarragonès) l’any 1972.

És llicenciat en Arquitectura en l’especialitat d’edificació a la Universitat Politècnica de València (2000). També va fer un Mestratge Professional d’Estudis Territorials i Urbanístics, organitzat per les universitats Politènica de Catalunya i Pompeu Fabra, així com un seminari sobre el Lideratge Col·laboratiu organitzat per Aracoop (2018).

Va treballar com a arquitecte comarcal al Consell Comarcal de l’Alt Camp (2001), com a gerent de la promotora Grupo F20 (2004) i com a arquitecte municipal de diversos municipis com Aiguamúrcia, el Catllar, Vila-rodona i els Pallaresos.

Ha estat administrador de diferents empreses relacionades amb el món immobiliari, turístic i de l’Economia Social, com Promocions Riudecanyes, Costa Daurada Turisme Creatiu, Pirineus Outdoor o Horts de Solanell, entre d’altres.

Va ser un dels impulsors de l’agrupació d’arquitectes anomenada ESPAI OBERT-ARQUITECTES PEL TERRITORI, un projecte que va néixer a partir d’un grup obert de debat de joves arquitectes renovadors el juliol del 2009. Des d’aquesta agrupació, va entrar a la Junta del Col·legi d’Arquitectes, on va liderar la vocalia de formació, desenvolupament i empresa.

Gerent de Garreta Arquitectes S.L., despatx d’arquitectura i urbanisme, juntament amb un altre soci, despatx des d’on ha dut a terme diversos projectes de diferents tipologies, tant públics com privats, així com Plans Parcials, modificacions urbanístiques, projectes de reparcel·lació i urbanització, com el Pla de Millora Urbana d'Industrial Sedó a la Riera de Gaià, el PMU 14 a Tarragona, l'Industrial S-47 al Catllar o el PP5-Delícies Sud al municipi d’Alcanar.

President de Reviure Solanell, cooperativa que ha recuperat el poble de Solanell a l’Alt Urgell. A més, també és soci fundador de la cooperativa La Fàbrica de Transició, que actualment treballa en la recuperació d’una colònia industrial tèxtil al municipi del Catllar i que va ser escollit com un dels projectes destacats en l’Àgora d’urbanisme del 2019, així com el millor valorat per HabitatCoop (2021).

Entre els darrers projectes que ha realitzat, destaca el de “Repoblem Rocafort de Queralt”, la iniciativa que pretén rehabilitar habitatges del municipi per generar oportunitats entre els joves, potenciar la sostenibilitat i generar ocupació, que va ser la proposta guanyadora dels premis arrelament de l’any 2021 de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM).

Recentment, i en col·laboració amb la cooperativa Femmes, ha treballat en projectes estratègics per a l'impuls de Comunitats Energètiques a l'Urgell i el Pla estratègic d'Habitatge de la Noguera, comarca que ha estat la primera de les Terres de Lleida a tenir-lo.


Departament de Drets Socials

Valentí Arroyo i Peña, director general de Prestacions Socials

Nascut a Barcelona l’any 1973.

Enginyer Superior en Electrònica per la Universitat de Barcelona, compta amb un màster de Serveis de Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya i un màster de Gestió de Projectes, per la Salle.

Ha cursat també el Programa Direcció Pública de Col·laboració Públicoprivada per Esade.

Des del 1999, ha desenvolupat la seva trajectòria professional al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), on el 2010 esdevé cap de Contractació i, des del 2016, ha ocupat les direccions de Serveis Corporatius, Aprovisionament i Relació amb Proveïdors.


Departament de Justícia, Drets i Memòria

Immaculada Barral Viñals, directora general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació

Nascuda a la Seu d'Urgell l’any 1966.

És doctora en Dret per la Universitat de Barcelona i catedràtica de Dret Civil de la mateixa Universitat.

La seva trajectòria professional s’ha desenvolupat majoritàriament en l’àmbit universitari. Catedràtica de Dret Civil a la Universitat de Barcelona des de 2019 i, anteriorment, professora titular de Dret d’aquesta universitat entre 1997 i 2019; a més, va ser vicedegana de Relacions Internacionals i Investigació de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona (2005-2008).

Barral també ha estat vicepresidenta de la Secció de Consum del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona i vocal de les seccions d’Harmonització i de Drets Reals de la Comissió de Codificació de Catalunya del Departament de Justícia, Drets i Memòria. A més, ha estat presidenta dels col·legis arbitrals de consum a la Junta Arbitral de Consum de Catalunya i membre dels col·legis arbitrals de la Junta Arbitral de Transports de Catalunya.

En l’àmbit de la recerca, la nova directora ha estat membre de diversos grups de recerca consolidats des de 1999. En els darrers 15 anys, la seva trajectòria investigadora s’ha centrat en el dret de consum i en la resolució de conflictes per mitjans alternatius, com la mediació. L’any 2010 va participar en la redacció del Llibre blanc de la Mediació i des d’aleshores investiga en aquest camp. És autora de múltiples publicacions sobre el món del dret, en àmbits com ara la protecció als consumidors, la resolució alternativa de conflictes i l’habitatge en temps de crisi, entre d’altres.


Alfons Aragoneses Aguado, director general de Memòria Democràtica

Nascut a Madrid l’any 1973.

És llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (1996) i té un màster en Dret per la mateixa universitat (2000). També és doctor europeu en Dret per la Universitat de Girona (2006).

Actualment, és professor agregat Serra Húnter d’Història del Dret a la Universitat Pompeu Fabra.

Ha dedicat bona part de la trajectòria professional a l’àmbit de la memòria democràtica participant en diverses recerques sobre memòria amb finançament català, espanyol i europeu. Així mateix, ha col·laborat en nombrosos projectes del Memorial Democràtic i de la Direcció General de Memòria Democràtica.

L’any 2019 va participar en la redacció d’un avantprojecte de decret llei de simbologia franquista i un projecte de llei de memòria democràtica per a la Generalitat, per encàrrec de l’Institut de Dret Públic. El 2017 va participar com a expert, a petició del Parlament de Catalunya, a la ponència de la Llei de reparació jurídica de víctimes del franquisme. Ha coordinat el cens de deportats espanyols del Memorial Democràtic.

És autor de diverses publicacions en català, castellà, anglès, francès i alemany sobre dret comparat, dret francès, dret franquista i memòria. Ha impartit classes, entre d’altres, a la Universitat Pompeu Fabra, a la Universitat de Girona, a la Universitat Autònoma de Barcelona, a la Universitat de Toulouse-I-Capitole, a la Universitat de Sannio, a la Universitat de Càller i a la Universitat estatal de Rio de Janeiro.

Aragoneses ha participat en més de deu missions d’observació electoral de la Unió Europea i de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), sobretot a països de l’Àfrica subsahariana i de la Unió Europea.




undefined
undefined
undefined
undefined
undefined