Col·loqui "El futur dels treballs".

El conseller Roger Torrent anuncia la celebració del 1r Congrés Català del Treball l'abril del 2023

query_builder   2 novembre 2022 19:35

event_note Nota de premsa

El conseller Roger Torrent anuncia la celebració del 1r Congrés Català del Treball l'abril del 2023

El Departament d’Empresa i Treball prepara l’esdeveniment, sota el títol ‘Els treballs en una nova economia per a la vida’, per a finals d’abril del 2023 a Barcelona

Genís Roca, Judit Vall, Miquel Puig, Sara Moreno, Anna Ginès, Ivan Miró, Ignasi Beltran, Dolors Bassa i Andreu Mas-Colell conformen el comitè científic que assessora el Departament

Torrent ho ha anunciat durant el col·loqui “El futur dels treballs”, on ha conversat amb Dolors Bassa i Andreu Mas-Colell

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha anunciat aquesta tarda la celebració, l’abril del 2023 a Barcelona, del 1r Congrés Català del Treball, que portarà el títol “Els treballs en una nova economia per a la vida”. Ho ha explicat aquesta tarda durant la cloenda del col·loqui “El futur dels treballs”, organitzat pel Departament al Col·legi d’Economistes de Catalunya i que ha comptat amb la participació de Dolors Bassa i Coll, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies entre els anys 2016 i 2017, i Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia i Coneixement entre el 2010 i el 2016, a més del propi conseller Torrent.

El món laboral viu un moment de grans canvis arreu del món. La incorporació d’avenços tecnològics disruptius incideix progressivament en les formes de treball, en la tipologia de les ocupacions, en les habilitats laborals requerides i, fins i tot, obre la porta a replantejar la posició del treball productiu en el nostre model socioeconòmic.

En aquest context, el Departament d’Empresa i Treball prepara el 1r Congrés Català del Treball, per tal d’impulsar un espai de reflexió sobre el futur dels treballs i les principals tendències que el marcaran, les dinàmiques a nivell mundial i les implicacions que poden tenir per al nostre país. El congrés permetrà, igualment, esdevenir el punt de trobada de referents acadèmics, socials, polítics i econòmics a nivell nacional i internacional, generar sinèrgies, i debatre les necessitats d’actuació des de les polítiques públiques. I tot això, amb l’objectiu de nodrir l’Estratègia Catalana del Treball 2030, que el Departament té previst elaborar com un instrument per fer front als reptes que encara el nostre país en l’àmbit laboral durant els propers anys.

A l’acte d’aquesta tarda, el conseller Torrent ha explicat a l’auditori –format majoritàriament per representants d’entitats i institucions de l’àmbit laboral- que “necessitem sortir del dia a dia per a mirar més lluny, per pensar i repensar el futur del treball que ve, perquè els reptes són immensos. Emmarquem el debat d’avui en el context de la construcció de l’Estratègia Catalana per al Treball 2030, que té com a missió fixar els principals objectius del món del treball al nostre país a mig i llarg termini. Però per això, també treballem en l’organització del 1r Congrés Català del Treball, per tal de començar a fixar les bases teòriques d’aquesta estratègia, que haurem de construir entre tots i totes, i per la qual comptem amb tots i totes vosaltres”.

Està previst que el 1r Congrés Català del Treball “Els treballs en una nova economia per la vida” se celebri a finals del mes d’abril de 2023 a Barcelona. L’organitza el Departament d’Empresa i Treball amb l’assessorament d’un comitè científic de caràcter plural i eminentment acadèmic format per Genís Roca, Judit Vall, Miquel Puig, Sara Moreno, Anna Ginès, Ivan Miró, Ignasi Beltran, Dolors Bassa, Andreu Mas-Colell i Gemma Ubasart, que ha participat en el comitè fins al seu recent nomenament com a consellera de Justícia, Drets i Memòria. Els eixos temàtics que es tractaran al congrés es divideixen en set blocs:

  1. Passat, present i futur dels treballs.
  2. La implicació dels estats en els treballs.
  3. La formació com a factor clau del futur dels treballs.
  4. L'organització del temps de treball i el debat sobre la jornada laboral. Cap a una jornada laboral de quatre dies?
  5. Condicions de treball per a una societat justa i diversa.
  6. Els treballs en una economia social i solidària.
  7. La representació col·lectiva al segle XXI.


Col·loqui sobre el futur dels treballs

Per anunciar la celebració del congrés, el Departament d’Empresa i Treball ha organitzat aquesta tarda el col·loqui “El futur dels treballs”, en el que Torrent, Bassa i Mas-Colell han respost les preguntes d’Albert Closas, director del programa “Valor Afegit” de TV3, i han debatut sobre temes com els nous conceptes de treball, la formació de les persones treballadores davant d’un mercat laboral en contínua transformació, i el repartiment del temps de treball, la conciliació i la compartició dels èxits.

Durant el col·loqui, el conseller Roger Torrent i Ramió ha explicat la necessitat d’un nou pacte de rendes davant dels canvis que afrontarà el món laboral : “Una major automatització comporta més productivitat, i teòricament, millors salaris. Però el que hem vist històricament és un desacoblament entre productivitat i salaris. Ens trobem en un període de canvi de model productiu i el que necessitem és un nou pacte social i polític de redistribució de la riquesa i del treball, unes noves regles del joc amb mirada global a tots els reptes que fa un anys no existien”. En aquest sentit, el titular d’Empresa i Treball ha apostat per “buscar una fórmula de flexiseguretat, amb uns salaris mínims que permetin viure dignament, acompanyats d’altres polítiques socials que donin seguretat a les persones treballadores durant tota la trajectòria vital. I aquest acord s’ha de construir des del diàleg social”.

Dolors Bassa Coll, per la seva banda, ha insistit en la necessitat d’integració de la formació: “Continuem parlant de dos sistemes, d’un d’educatiu i d’un altre de formatiu en el món laboral. Això és obsolet, hauríem de crear un únic sistema al llarg de tota la vida, integrar l’ensenyament, la formació professional, la dual, la formació ocupacional i la continua, que tothom hi pugui accedir al llarg de tota la vida, segons la situació en què es trobi. Hem d’esdevenir una societat de l’aprenentatge constant”. Així, ha recordat que “persones treballadores i empreses han d’entendre clarament que la formació és una inversió, per a uns per arribar a tenir el talent que es requereix, i per als altres, justament per retenir aquest talent. Hem de tenir en compte que la meitat de les feines que existeixen avui dia no hi seran en el futur, i seran substituïdes per d’altres de noves”.

Finalment, en opinió d’Andreu Mas-Colell el sistema “s’encamina cap a un principi de flexibilitat amb assegurança, on els treballadors puguin escollir tant les hores de treball setmanal com al llarg de la vida i el moment de la jubilació. Una responsabilitat política clau serà assegurar que hi hagi feina per tothom, i també garantir a les persones treballadores la formació adequada que requerirà el mercat de treball”.


1  

Imatges

El conseller Roger Torrent durant l'acte.

El conseller Roger Torrent durant l'acte. 457865

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined