L’empresa CCC Barcelona Digital Services ha estat sancionada amb 40.985 euros per una infracció greu de manca d’avaluació i prevenció de riscos psicosocials del lloc de treball

El treballador visualitzava contingut altament sensible i va patir un trastorn de salut mental

La Direcció General de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral ha confirmat i imposat una sanció de 40.985 euros, a proposta de la Inspecció de Treball, a l’empresa CCC Barcelona Digital Services per no avaluar els riscos psicosocials del lloc de treball d’un moderador de contingut violent, abusiu o il·legal a les xarxes socials i internet, el que es considera una infracció greu.

El treballador va prestar serveis a l’empresa com a moderador de continguts en línia sensibles i altament sensibles durant set mesos, del 24 de setembre de 2018 al 10 de maig de 2019, moment en què se li va prescriure la baixa per incapacitat temporal degut a un trastorn de salut mental. Segons els informes psiquiàtrics del Centre de Salut Mental Sant Pere Claver, el treballador presentava un quadre clínic greu.

La feina del treballador consistia en visualitzar en menor o major mesura contingut sensible i altament sensible a internet, concretament relacionat amb terrorisme i suïcidis: automutilacions, decapitacions de civils assassinats per grups terroristes, tortura infligida a persones, suïcidis, etc. A més, la visualització d'aquest contingut havia de ser completa i fer-se diverses vegades per a assegurar-se que la política aplicada a aquest material gràfic era l'adequada.

L’acta de la Inspecció de Treball de Catalunya constata que el treballador estava exposat a risc psicosocial derivat de la pròpia naturalesa de l'activitat, però també de les condicions i organització del treball a l’empresa (ritme, càrrega de treball, exigències emocionals, conflicte de rol laboral, disseny de les aplicacions informàtiques, manca d’autonomia...).

Un cop revisades les al·legacions de l’empresa, la Direcció General de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral confirma el criteri de la Inspecció de Treball, ja que considera acreditat que la visualització d’aquest contingut gràfic sensible té la capacitat de pertorbar la salut mental, que aquest perill és permanent en l’activitat, i que l’empresa no disposava d’avaluació de riscos psicosocials durant el període en el que el treballador va prestar serveis.

Per tant, com a Autoritat Laboral, ha imposat a l’empresa una sanció de 40.985 euros per la comissió d’una infracció greu per la manca d’avaluació i prevenció de riscos psicosocials.