1. Convertir-se en un actor o actriu de doblatge, participar en un torneig de scrabble en català, aprendre tècniques 3D per escanejar una escultura d’un museu i posar-se ulleres de realitat virtual per visitar l’església de Sant Ciment de Taüll són algunes de les propostes
  2. El festival està organitzat per la revista El Culturista i se celebrarà aquest cap de setmana a la Nau Bostik



Foto{"name":"2022/11/15/10/22/ba1a9093-e980-40c5-920e-544cb09ff4b1.jpg","author":"DGPL","type":"0","location":"0","weight":123725}

El Departament de Cultura participa aquest cap de setmana al Festival Culturista amb diversos tallers per viure la cultura en família. Es tracta d’un festival organitzat per El Culturista, una agenda i revista cultural de Barcelona de referència per a famílies, i se celebrarà aquest cap de setmana –dissabte 19 (d’11 a 20 hores) i diumenge 20 (d’11 a 19 hores)-- a la Nau Bostik, una antiga fàbrica del barri de la Sagrera recuperada com a punt de trobada de creació artística i cultural. Seran dues jornades amb una vintena de tallers culturals, espectacles familiars, concerts, espai gastronòmic i una botiga pop-up amb una selecció de llibres i joguines molt especials. 

El Departament de Cultura participa amb quatre tallers, dos impulsats per la Secretaria de Política Lingüística: el taller de doblatge i cinema en català, i el de Scrabble per promocionar el joc en català; i dos més organitzat per la Direcció General del Patrimoni Cultural relacionats amb el programa Giravolt 3D: un taller d’escaneig 3D i una visita virtual a Sant Climent de Taüll. Giravolt és un programa de promoció de la utilització de les tecnologies 3D en el patrimoni cultural, que digitalitza béns mobles, monuments i jaciments arqueològics. Una vegada digitalitzats els publica a Internet i promou la seva utilització en l'àmbit educatiu, professional i creatiu, per fer difusió del patrimoni cultural català.


Taller de doblatge

Catalunya ha esdevingut una escola d’actors i actrius de doblatge per a tot l’Estat, amb veritables llegendes del sector que aglutinen una filmografia de milers de pel·lícules amb la seva veu. El Departament de Cultura et proposta convertir-te per un dia en una de les veus del cinema, amb un taller a càrrec de Francesc Fenollosa, que és qui posa la veu del Follet Tortuga en valencià. El horaris són dissabte i diumenge, a les 12, 13, 16.30, 18 hores. A partir de 7 anys. Cal inscripció prèvia


Torneig de Scrabble en família

Qui no ha jugat mai una partida de Scrabble? El joc ha arribat a més de 120 països i n’hi ha versions en més de trenta llengües, entre les quals el català. El seu èxit l’ha fer mereixedor d’una jornada mundial, el 13 d’abril, dia del naixement del seu creador, Alfred Mosher Butts.

El Departament de Cultura proposa participar en un torneig en família. En aquest cas l’objectiu no serà només acumular la màxima puntuació possible formant paraules, sinó també passar-s’ho bé! I hi haurà obsequi per a tothom.

Els horaris del taller són dissabte, a les 11.30, 13, 16.30 i 18 hores; i diumenge, a les 11.30, 13 i 15.30 hores. Cal inscripció prèvia.


Giravolt 3D: Desperta el patrimoni!

A la canalla se’ls diu que els objectes que veuen al museu no es poden tocar ni moure mai de lloc. El Departament de Cultura proposa al Festival Culturista un taller centrat al programa Giravolt: s’ensenyarà els infants a crear un model 3D d’un objecte patrimonial preferit perquè puguin jugar-hi a través de la pantalla, investigar-ne tots els detalls, girar-lo de totes les maneres possibles… En definitiva, tocar-lo i retocar-lo com vulguin!

Les famílies participants podran escanejar la rèplica d’una escultura d’algun museu català i amb el suport d'una monitora podran escanejar, amb tauletes especialment preparades, la figura escollida per després processar les imatges fins aconseguir el model 3D i publicar-lo a internet.

Tant les ulleres com les tauletes estaran disponibles durant tot el festival, però per aquell públic que tingui més interès a entendre com es fa l'escaneig 3D, s'han programat tallers breus a les 11, 12, 13, 16 i 17 hores.

El segon taller és una visita en realitat virtual a l'església de Sant Climent de Taüll. Amb el model 3D que Giravolt ha capturat de l'església, s'ha preparat una activitat en la que, gràcies a unes ulleres de realitat virtual, els infants se situaran davant d'una maqueta totalment realista de l'església en la que poden veure el seu exterior. L’experiència també els traslladarà a l'interior de l'església, on podran gaudir de Sant Climent a escala real i fins i tot moure'ns per dins del temple. Per als més petits hi haurà disponibles també uns senzills puzzles tridimensionals del claustre del Reial Monestir de Santes Creus.

Aquest taller s’emmarca en les accions que s’estan fent al sector educatiu amb el taller #despertaelpatrimoni: s'ha posat en marxa ja en desenes d'instituts de tot Catalunya i que permet als alumnes escollir alguns elements del seu patrimoni més proper, tant elements arquitectònics com objectes del museu local, escanejar-los amb els seus propis mòbils, generar el model 3D a l'aula i publicar-lo a Internet. En aquests moments hi ha més de 250 models 3D creats amb aquest taller: https://sketchfab.com/search?q=despertaelpatrimoni&type=models