digitalització

El Govern cataloga i digitalitza les publicacions editades per la Generalitat republicana

query_builder   15 novembre 2022 12:59

event_note Nota de premsa

El Govern cataloga i digitalitza les publicacions editades per la Generalitat republicana

  1. El catàleg es pot descarregar al portal Dades Obertes i un cercador permet buscar-les i consultar-les digitalitzades
  2. Es poden trobar tota mena de publicacions, tant tècniques com culturals o infantils


El Govern ha catalogat i digitalitzat bona part de les més de 700 publicacions que va editar la Generalitat des de l’abril de 1931 al gener de 1939. En menys de vuit anys, la Generalitat republicana va desplegar una intensa activitat editorial, entre llibres, opuscles, publicacions periòdiques i cartells. Entre les més de 400 publicacions ara digitalitzades, n’hi ha de tècniques, llibres d’ensenyament, estudis jurídics o d’ordenació territorial així com memòries d’actuació, llibres infantils, de música i de teatre, entre d’altres.

Així, s’hi troben des del Projecte de l’Estatut de Catalunya de 1931 i diverses publicacions sobre la Llei de contractes de conreu o la divisió territorial de Catalunya, fins als volums Poesia de guerra, El tractament de les fractures de guerra de Josep Trueta, ambdós de 1938, o la sèrie de llibres infantils on es van publicar, entre altres títols, El més petit de tots, de Lola Anglada, i El Senyor Pèsol i altres plantes, de Salvador Perarnau amb il·lustracions de Joan G. Junceda.

Pel que fa a les publicacions periòdiques, hi trobem molts annals i memòries d’organismes i institucions al costat, per exemple, de la Revista de Psicologia i Pedagogia o Nova Iberia, editada en plena Guerra Civil.

L’arxiu del catàleg s’ha publicat al Portal de Dades Obertes. També s’ha creat una pàgina web amb un cercador que permet buscar per títol, autor/a, any o departament.

Mentre que les matèries de les publicacions són les pròpies d’un govern (administració, salut, transport, agricultura, sanitat, cultura, treball, etc.) també hi ha una gran varietat d’autors i autores que avui són reconeguts per les seves aportacions a la cultura i la ciència, com els ja citats Josep Trueta i Lola Anglada, a més de Pau Vila, Josep Carner, Pere Bosch i Gimpera, els germans Rubió i Tudurí, Anna Murià i Rafael Tasis, entre d’altres.

Tota aquesta producció editorial no era consultable fàcilment, ja que no es trobava identificada ni integrada en un conjunt sistematizat i digitalitzat. El Govern va aprovar el passat mes de febrer l’Acord GOV/20/2022, de 8 de febrer, pel qual es disposava la digitalització, la preservació i la difusió de les publicacions de la Generalitat del període 1931-1939 i s’establien els objectius d’identificar i catalogar aquest conjunt de publicacions; digitalitzar-les amb la doble finalitat d’obrir-les a la consulta per Internet i per preservar-les, i difondre-les i reivindicar aquest llegat.

La consulta d’aquestes publicacions fa palesa la tasca de transformació democràtica, social, econòmica, territorial i educativa de la Generalitat de Catalunya en el període republicà. També l’afany de progrés, civilitat i modernitat que va caracteritzar aquesta producció editorial de la Generalitat.

Aquest projecte l’ha dut a terme un grup de treball interdepartamental amb la participació del Departament de la Presidència (Secretaria del Govern i Entitat Autònoma del Diari Oficial i Publicacions); el Departament de Cultura (Biblioteca de Catalunya i Arxiu Nacional de Catalunya) i el Departament de Justícia, Drets i Memòria (Memorial Democràtic i Centre d’Història Contemporània de Catalunya).

Els treballs s’han executat dins el termini de nou mesos establert per l’Acord de Govern del 8 de febrer d’aquest any. De les 708 publicacions catalogades, en falten 256 per digitalitzar, bé perquè es troben sota custòdia d’altres entitats o bé perquè encara no se n’ha localitzat cap exemplar físic.


undefined
undefined
undefined
undefined
undefined