foto

Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona amplien l'atenció a les víctimes de violència masclista

query_builder   17 novembre 2022 14:35

event_note Nota de premsa

Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona amplien l'atenció a les víctimes de violència masclista

El Departament d’Interior i l’Ajuntament de Barcelona signen el Protocol d’atenció policial a les víctimes en matèria de violència masclista (en l’àmbit de la parella) a la ciutat de Barcelona

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena Garcia, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau Ballano, han signat aquest matí el Protocol d’atenció policial a les víctimes en matèria de violència masclista (en l’àmbit de la parella) a la ciutat de Barcelona entre la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana. L’acte ha comptat amb la presència de la comissària Marta Fernández, cap de la Regió Policial de Barcelona, el Cap de la Guàrdia Urbana, l’Intendent Major, Pedro Velázquez, a més del director general de la Policia, Pere Ferrer, i el tinent de l’alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle.

El conseller ha destacat que “s’ha de posar la víctima al centre i promoure les accions i les condicions necessàries per minimitzar fins a fer desaparèixer la llista negra de les violències masclistes”. Elena ha explicat que “totes les accions paral·leles a les policials són rellevants per evitar la tragèdia de la violència silenciada”. ”El que fem avui permet posar més actors a treballar per donar millor servei d'atenció a les víctimes i especialment els que es troben en situació de major risc”, ha subratllat.

El titular d’Interior ha posat en relleu la bona col·laboració entre el cos de Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona i ha valorat “molt positivament” la formació que reben els cossos policials en aquest àmbit. En aquest sentit, Elena ha recordat que aquest estiu hi ha hagut una disminució dels delictes respecte del 2019 a Barcelona i “la col·laboració sistemàtica des de fa temps entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra hi ha contribuït”.

El conseller ha clos la seva intervenció recordant que “seguirem apostant per aquesta col·laboració perquè hi creiem i seguirem apostant també pel creixement del cos de Mossos d’Esquadra a la ciutat de Barcelona com hem fet els darrers 2 anys per fer realitat la proximitat”.

Per la seva part, l’alcaldessa de Barcelona ha destacat la “importància de la signatura d’aquest protocol per totes les víctimes de violència masclista, i, per tant, totes les dones en general, ja que gràcies a ell es troben una mica més protegides”. Colau ha explicat que es destinaran més recursos policials a la lluita contra la violència masclista evitant duplicitat d’intervencions i guanyant coordinació policial, essencial per assegurar una resposta policial ràpida i eficaç.

Colau ha volgut valorar també els esforços del consistori per garantir l’assistència a les dones víctimes de violència masclista i als seus fills i filles i ha explicat que l'acolliment municipal per a dones i fills i filles que han patit violència masclista sumen un total de 300 places cobertes mensualment amb diverses tipologies (urgència, llarga estada, autonomia i per a víctimes de tràfic d'éssers humans).

Aquest protocol té per objecte establir els mecanismes de col·laboració i coordinació entre ambdós cossos policials que permetin prestar un millor servei d’atenció a les víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella, en especial, d’aquelles víctimes que es puguin trobar en situació de risc. D’aquesta manera, per primera vegada, la Guàrdia Urbana de Barcelona podrà rebre denúncies presentades per víctimes dels delictes relacionats amb la violència masclista en l’àmbit de la parella.

El protocol marca el procediment comú i compartit d’atenció en primera instància de les possibles víctimes que compareixen en una comissaria o oficina policial, i en la recepció de les denúncies i en el procés d’identificació i valoració del risc que poden presentar aquestes.

La coordinació policial amb aquest protocol té l’objectiu de proporcionar a les víctimes una resposta policial ràpida i eficaç davant de situacions de risc evitant duplicitat d’intervencions entre ambdós cossos policial i homogeneïtzar les actuacions policials en l’atenció i la denúncia de les víctimes que pateixen situacions de violència masclista en l’àmbit de la parella. A més, es facilitarà la coordinació amb els recursos assistencials que intervenen en l’atenció i suport de les víctimes.

La Guàrdia Urbana rebrà les denúncies que formulin les víctimes de les infraccions penals següents en l’àmbit de la violència masclista en l’àmbit de la parella:

  1. Delicte de violència psíquica o física habitual sobre qui sigui l’esposa de l’autor, o una dona que estigui o hagi estat lligada a ell per una relació anàloga d’afectivitat (per exemple, parella de fet), fins i tot en el supòsit en què no existeixi convivència (art.173.2 CP).
  2. Delictes de lesions dels articles 148.4 i 153.1 CP.
  3. Delictes d’amenaces dels articles 169 a 171 CP.
  4. Delicte de coaccions de l’article 172 CP.
  5. Delicte d’assetjament de l’article 172 ter CP.
  6. Delicte d’injúries i vexacions lleus de l’article 173.4 CP.
  7. Delicte de descobriment i revelació de secrets de l’article 197.7 CP.
  8. Delicte de trencament de condemna (468 CP).

En els casos en els quals sigui necessària la pràctica de diligències d’investigació o de policia científica seran instruïts per la PG-ME, d’acord amb el marc de distribució de competències. En aquest sentit, els Mossos d’Esquadra rebran les denúncies per la resta de tipus penals en les quals es pot concretar la violència masclista en l’àmbit de la parella (com poden ser l’homicidi, avortament, detencions il·legals, matrimoni forçat, delictes contra la llibertat i indemnitat sexual, violació de domicili, determinades infraccions penals contra el patrimoni, etc.), així com les denúncies que formulin terceres persones diferents de la víctima per les infraccions abans esmentades.

2  

Imatges

foto 1

foto 1 487190

foto 2

foto 2 451553

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined