Intervingudes més de 50 tones de marihuana en 8 plantacions que simulaven cultius legals de cànem al Maresme i a Tarragona

query_builder   18 novembre 2022 09:35

event_note Nota de premsa

Intervingudes més de 50 tones de marihuana en 8 plantacions que simulaven cultius legals de cànem al Maresme i a Tarragona

. La investigació conjunta de Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil s'ha dut a terme en quatre fases, intervenint un total de 40 tones de substància estupefaent durant els dos últims operatius

. Els investigadors dels tres cossos han detingut un total de 20 persones en les quatre fases en les quals es va desenvolupar la recerca i s'han desmantellat vuit plantacions, set a la província de Barcelona i una a la de Tarragona

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de Mataró i de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana Nord, conjuntament amb agents de la Policia Nacional, i de la Guàrdia Civil han intervingut més de 50 tones de marihuana en desmantellar vuit plantacions a les províncies de Barcelona i Tarragona i han detingut vint persones a qui se’ls atribueixen delictes contra la salut pública en la vessant de tràfic de drogues i defraudació de fluid elèctric.

Suposades plantacions legals de cànem industrial

El nexe comú pel que fa a les quatre fases de la investigació, era el suposat cultiu de cànem legal, tot i que presumptament l’activitat que es duia a terme era el cultiu, recol·lecció i distribució de marihuana.

Les plantacions no disposaven els permisos administratius necessaris per a un cultiu legal, i les societats es camuflaven sota una societat mercantil i situant-se entre altres naus amb activitat industrial legal.

La investigació no s’atura

La investigació es va desenvolupar en quatre fases en la qual es van desmantellar un total de vuit macroplantacions de marihuana, la gran majoria a la zona del Maresme, i on es van intervenir més de 50 tones d'aquesta substància vegetal.

En relació a les dues primeres fases, s’hi van intervenir un total d'11 tones de substància estupefaent.

La tercera fase de la investigació es va iniciar després d’haver trobat documentació en una de les entrades i perquisicions d'una societat mercantil situada a la província de Tarragona i que suposadament tindria relació amb les plantacions anteriorment desmantellades.

Orografia del terreny complexa i de difícil accés

Les gestions d’investigació van permetre ubicar una finca rústica on es trobaria una de les plantacions, que estava situada en una zona forestal a una localització de difícil accés com a conseqüència de l'orografia del terreny, sumat al fet que la finca disposava de mesures de seguretat, va fer que la recerca resultés molt complexa.

Finalment, el mes de setembre es va realitzar una entrada i perquisició a la finca, on es van localitzar més de 40.000 plantes de marihuana i 15 tones de cabdells. En aquest operatiu cinc persones van ser detingudes.

La investigació va continuar activa fins al mes d'octubre passat quan es van desmantellar dues noves plantacions de marihuana, en el terme municipal de Cabrera de Mar. Com havia passat fins ara, les plantacions es trobaven camuflades sota suposades plantacions de cànem legal.

En aquesta quarta i última fase es van intervenir a la finca més de 13 tones de marihuana i es van detenir quatre individus més i per defraudació de fluid elèctric, ja que la plantació comptava amb un subministrament energètic fraudulent.

En aquesta última fase, els investigadors han detectat una major especialització dels cultius, amb una elevada inversió en eines i instruments per al cultiu i producció de les plantes. A l’interior de la plantació es va trobar una sala tipus búnquer amb parets reforçades, per a evitar el robatori de la substància estupefaent.

Balanç de l’operatiu

El balanç final de la investigació conclou amb la intervenció de 51.904 quilograms de marihuana. Aquesta aprehensió comprèn les més de 187.000 plantes més les 19 tones de cabdells secs aptes per a la seva distribució.

A més s'han confiscat un total de dues armes de foc, quatre armes d'aire comprimit i una arma blanca i s'ha intervingut multitud de material informàtic i eines i material per al cultiu i producció i emmagatzematge de la substància vegetal: més de 3.000 llums de creixement, humidificadors i sofisticades màquines recol·lectores entre altres.


Àrea de Comunicació

Barcelona, 18 de novembre de 2022

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined