Compareixença HC d'Educació al Parlament

Gonzàlez-Cambray: "Per primera vegada tot l'alumnat d'FP en el procés ordinari de preinscripció sabrà la seva plaça abans d'iniciar el curs i començarà les classes el primer dia"

query_builder   21 novembre 2022 12:34

event_note Nota de premsa

Gonzàlez-Cambray: "Per primera vegada tot l'alumnat d'FP en el procés ordinari de preinscripció sabrà la seva plaça abans d'iniciar el curs i començarà les classes el primer dia"

Educació també incorporarà en l’adjudicació prioritària de places d’FP l’alumnat presencial de 4t d’ESO provinent dels centres d’adults

El Departament treballa en l’elaboració d’un Decret d’Orientació per atendre els interessos de l’alumnat de cara a la seva incorporació futura al mercat laboral

Ho ha avançat el conseller Josep Gonzàlez-Cambray en compareixença parlamentària en el marc de la Comissió d’Educació


Per primera vegada en formació professional, tot l’alumnat participant en el procés ordinari sabrà abans de l'inici de curs la plaça que té assignada i podrà començar les classes des del primer dia. Així ho ha avançat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en compareixença parlamentària en el marc de la Comissió d’Educació, centrada en aquesta ocasió en la formació professional.

El titular d’Educació ha manifestat que “per primera vegada tot l’alumnat de formació professional en el procés ordinari de preinscripció sabrà la seva plaça abans d’iniciar el curs i començarà les classes el primer dia, un fet que no havia passat mai”.

{"name":"2022/11/21/12/30/89a4b226-e584-4ed4-a19d-2efd7c77ad13.mp4","author":"Educació ","type":"1","location":"0","alt":"Compareixença HC d'Educació al Parlament","aspect":"","amplada":"","alcada":"","weight":3430935}


Educació treballa des de finals d’estiu per avançar en la introducció de noves millores que permetin escurçar el màxim tot el procediment i al mateix temps evitar duplicitats en les preinscripcions d’FP. Una tasca fruit d’un grup de treball que s’ha constituït per analitzar el procés de preinscripció i matrícula.

Amb aquesta mesura el Departament vol assegurar que els centres puguin començar el curs amb el procés de matriculació tancat i d’aquesta manera facilitar al màxim l’inici de curs. De la mateixa manera, l’alumnat i les seves famílies tindran més tranquil·litat per la seguretat de saber en quin centre tenen la plaça assignada.

Canvis per a l’alumnat presencial dels centres d’adults

Una altra de les novetats de cara al curs que ve en matèria d’FP és que el Departament d’Educació incorporarà en la preinscripció l’alumnat presencial que cursa 4t d’ESO en els centres d’adults com a sector prioritari en l’adjudicació de places de formació professional, tal i com va fer el curs passar amb l’alumnat de continuïtat de 4t d’ESO.

Tal com ha declarat Gonzàlez-Cambray, aquesta mesura “neix d’un acord amb els centres d’adults del país. De cara al curs vinent, tot l’alumnat que està cursant presencialment 4t d’ESO a les escoles d’adults, tindrà prioritat en l’accés als cicles de grau mitjà”. L’objectiu d’aquesta nova mesura és garantir la continuïtat educativa d’aquest l’alumnat evitant així l’abandonament escolar.

{"name":"2022/11/21/12/33/384c83ba-cd6b-4603-a1d0-13b393bc0375.mp4","author":"Educació ","type":"1","location":"0","alt":"Declaracions HC Cambray (2)","aspect":"","amplada":"","alcada":"","weight":3806218}


El titular d’Educació recordat que en la passada preinscripció d’FP –on es va prioritzar l’alumnat de continuïtat de 4t d’ESO-, el 97,8% d’aquest alumnat va obtenir plaça en un dels cicles sol·licitats –mésde 30 punts de diferència respecte anys anteriors-. I d’aquests, el 90% van entrar en la primera opció escollida.

Cambray ha remarcat que “no estem davant d’un tema de quantitat sinó de qualitat de l’oferta d’FP. Per donar-hi resposta, cal millorar la prospectiva, hem d’adaptar l’oferta a les necessitats del mercat laboral i acompanyar a l’alumnat en orientació perquè prengui les millors decisions”.

Millora de l’orientació i de la formació dual

Un altre dels objectius del Departament d'Educació en matèria de formació professional és la millora de l’orientació de l’alumnat. Una millor orientació dels joves, sobretot en les edats més primerenques, ha de permetre acompanyar l’alumnat durant la seva trajectòria educativa i reduir al mateix temps l’abandonament prematur dels estudis.

La millora en l’orientació suposarà per a l’alumnat l’accés a un itinerari ampli amb diferents possibilitats segons els seus interessos, les demandes d’ocupació, l’oferta d’ensenyaments als territoris i especialment en base a la prospectiva de necessitats.

Per aquest motiu, el conseller ha exposat que el Departament està treballant un Decret d’Orientació: “L’instrument més important que tenim per atendre els interessos formatius de l’alumnat i possibilitar la seva incorporació efectiva al mercat laboral és l’orientació, per això aviat elaborarem un Decret d’Orientació”. Acompanyant el Decret d’Orientació, ha citat d’altres mesures implementades com un pla formatiu per al professorat en orientació educativa i acció tutorial, el programa OrientaFP o l’Espai Orienta’t del Saló de l’Ensenyament.

La formació professional en modalitat dual és un altre del àmbits que més ha crescut els darrers anys. El conseller ha explicat que Catalunya és un referent a nivell estatal en implementació de l’FP dual, quan el Ministeri vol incentivar-ne l’expansió als diferents territoris: “La formació professional serà dual o no serà. A Catalunya el 21% de l’alumnat d’FP és de dual, mentre que al conjunt de l’Estat el percentatge se situa en el 4%”.


21 de novembre de 2022

2  

Imatges

Compareixença HC d'Educació al Parlament (1)

Compareixença HC d'Educació al Parlament (1) 242930

Compareixença HC d'Educació al Parlament (2)

Compareixença HC d'Educació al Parlament (2) 328875

2  

Vídeos

Declaracions HC Cambray (1)

Declaracions HC Cambray (2)

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined