Protecció Civil de la Generalitat ha organitzat aquest migdia, juntament amb el palau de congressos La Llotja de Lleida, de titularitat municipal, un simulacre d’emergència policial que ha consistit en la simulació d’una troballa d’artefacte explosiu mentre se celebrava un congrés a l’edifici.

L’objectiu de l’exercici ha estat provar l’activació del Pla d’autoprotecció (PAU) per part de l’empresa (on estan definides les mesures d’actuació en cas d’emergència) i avaluar si el personal intern de la instal·lació coneix els procediments d’actuació; així com avaluar el temps de resposta dels col·lectius implicats i avaluar la coordinació i els protocols d’avisos i comunicació entre l’equipament i els mitjans externs.

L’exercici simulat ha estat un congrés en un dia laboral a l’auditori principal amb aforament per 1000 persones, on s’ha localitzat un paquet sospitós a l’espai destinat al públic. Seguint els protocols de La Llotja, s’han evacuat de l’edifici els figurants i han arribat els operatius, establint un perímetre de seguretat i intervenint la unitat canina i els TEDAX dels Mossos d’Esquadra.

En aquest cas, Mossos d’Esquadra, responsable del Grup d’Ordre, ha estat qui ha assumit les funcions de Centre de Comandament Avançat atès que es tractava d’una situació de caràcter policial.

El simulacre s’ha iniciat quan un treballador de la Llotja ha alertat del paquet sospitós i ha posat en marxa la cadena d’avisos. El Cap d’Emergències ha activat el PAU i, a petició d’aquest, el responsable d’alarmes ha avisat als recursos interns, ha trucat al telèfon d’emergències 112 i al CECAT, i al Centre Receptor d’Alarmes (CRA) municipal per comunicar l’activació del pla i garantir la coordinació directiva.

Posteriorment, s’han activat les alarmes i s’ha iniciat l’evacuació mentre arribaven els servis d’emergència i els cossos de seguretat.

Els Mossos d’Esquadra han mobilitzat 3 patrulles de Seguretat Ciutadana, la Unitat Canina, els TEDAX (tècnics en desactivació d’explosius), l’ARRO (equip en furgoneta d’ordre públic), comandaments i observadors.

També hi ha hagut la participació, dins el grup d’ordre, de la Guàrdia Urbana de Lleida amb 4 agents (dues patrulles), un comandament i observador.

Els Bombers de la Generalitat hi han participat amb un camió d’aigua i dos vehicles lleugers de comandament i coordinació. Els efectius han donat suport al grup d'ordre, el cos de Mossos d'Esquadra, i s'han posat a la seva disposició en cas de ser necessària la seva actuació.

El SEM ha participat en el simulacre amb una unitat preventiva de Suport Vital Bàsic i una de comanament, ambdues ubicades a una distància segura de la llotja durant l’actuació de Mossos d’Esquadra.

Protecció Civil de la Generalitat ha desplaçat al lloc del simulacre tres tècnics dels Serveis Territorials de Lleida fent tasques d’observadors de les accions de coordinació operativa i d’evacuació de les persones afectades, i el personal de guàrdia del CECAT hi ha participat en la recepció de les trucades de comunicació de l’emergència.

Membres de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Lleida també han participat en el simulacre fent tasques d’observadors.