MINIATURA NOTA SAL

El Departament d'Acció Climàtica, Agrotecnio i l'IRBLleida impulsen tres nous projectes de recerca conjunts sobre agroalimentació i salut

query_builder   25 novembre 2022 11:56

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica, Agrotecnio i l'IRBLleida impulsen tres nous projectes de recerca conjunts sobre agroalimentació i salut

  1. Les propostes finançades en la convocatòria AgroHealth 2022 se centren en temes com la seguretat alimentària, l’anèmia, i l’obesitat
  2. Els projectes tindran una durada de dos anys i un finançament de 45.000 euros cadascun
Foto presentació SAL
Un moment de l'acte amb, d'esquerra a dreta, Diego Arango, Miquel Aran, Carmel Mòdol, i Ignasi Romagosa.
{"name":"2022/11/25/11/52/1a630a05-1da4-4aab-b019-9284c8db4053.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":214348}

El secretari d’Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, juntament amb el director de la Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia-Agrotecnio, Ignasi Romagosa, i el director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida), Diego Arango, han presentat avui, a Lleida, tres projectes de recerca conjunts sobre agroalimentació i salut, que s’iniciaran al desembre. També ha participat en la presentació Miquel Aran, gerent del Parc Agrobiotech Lleida.

AgroHealth 2022 compta amb una dotació econòmica de 135.000 euros, que es repartirà en 45.000 euros per projecte. Els fons provenen tant del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que col·labora amb la iniciativa, com dels mateixos centres de recerca. Així mateix, i per avaluar la seva idoneïtat i impacte, cada proposta ha estat avaluada per l’Agència Estatal d’Investigació (AEI) del Ministeri de Ciència i Innovació.

AgroHealth 2022 és la primera convocatòria d’aquests centres CERCA de Lleida per a investigar en la resolució dels reptes relacionats amb la nutrició. Concretament, les iniciatives finançades es dedicaran a indagar en temes tals com la seguretat alimentària, l’anèmia i l’obesitat.

Així, el secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol, ha remarcat que "per al Departament és important que centres d'excel·lència com Agrotecnio i IRBLleida iniciïn col·laboracions en recerca, ja que els seus avanços ajudaran a fer una Catalunya més innovadora i saludable". En aquest sentit, Mòdol ha afegit que “la crida conjunta d’Agrotecnio i l’IRBLleida és un bon exemple de com s’ha de tenir en compte el primer sector en la recerca multidisciplinària, ja que aquest és la base d’un model econòmic més sostenible i eficient”.

Per la seva banda, Ignasi Romagosa, director d’Agrotecnio, i Diego Arango, director de l’IRBLleida, han explicat que “l’objectiu d’aquesta crida és crear un model de treball multidisciplinari que pugui continuar desenvolupant-se al llarg del temps i ajudi a visibilitzar la importància de la innovació agroalimentària i el seu impacte en la salut”.

En aquesta primera convocatòria s’han finançat els següents projectes:

  1. 'Viabilitat tecnològica i estudi toxicològic d'una estratègia de biotransformació per a reduir la patulina en els sucs de poma', dirigit per la investigadora d'Agrotecnio, Inmaculada Viñas, i per l'investigador de l'IRBLleida, José Serrano. L'objectiu principal d'aquesta iniciativa és desenvolupar un mètode de reducció de la micotoxina patulina en el suc de poma. Per això, s’identificarà l'agent biodegradant de la patulina obtingut a partir d'un microorganisme, s’avaluarà la seva viabilitat tecnològica per tal d'introduir-lo en la cadena de producció del suc, i hom s’assegurarà que els productes de degradació de la patulina no siguin tòxics. La tecnologia proposada en el projecte podria permetre que els elaboradors de sucs de fruites obtinguin els seus productes amb nivells segurs de patulina, millorant la seguretat alimentària dels consumidors.
  2. 'Porcs de deslletament: un model animal per a resoldre l'anèmia ferropènica a base de llevat modificat biotecnològicament', dirigit per la investigadora de l’IRBLleida, Ma Ángeles de la Torre, i l’investigador d’Agrotecnio, Gabriel de la Fuente. Atesa la similitud entre els processos digestius dels porcs i els éssers humans, aquesta proposta usarà porcs de deslletament com a model animal per a estudiar la creació d’un model biosostenible i segur per a pal·liar l’anèmia ferropènica en poblacions porcines. El projecte té dos objectius: incrementar la sostenibilitat i benestar animal en la ramaderia extensiva i intensiva de porcí, i trobar un model sostenible i probiòtic que serveixi per a reduir l’anèmia ferropènica en les poblacions humanes. Per a aconseguir-los, l’equip investigador provarà en porcs l’ús de diferents ceps de llevat modificat genèticament com a font biosostenible de ferro, i compararà els seus efectes amb els de les sals de ferro emprades en l’actualitat.
  3. 'Disseny d'aliments funcionals amb ingredients actius amb potencials propietats antiobesitat', dirigit per les investigadores Gemma Bellí, de l’IRBLleida, i Olga Martín, d’Agrotecnio. S’avaluarà els efectes del consum de principis actius de fibres dietètiques, probiòtics formulats combinant Saccharomyces boulardii i Lactobacillus plantarum, i estructures que contenen b-carotè, en la modulació de la microbiota intestinal i els marcadors inflamatoris associats a l’obesitat. Primerament, s’avaluarà els efectes en la microbiota en models de digestions in vitro. Els que resultin més eficients conformaran el suplement nutricional per a estudiar el seu efecte en rates prèviament engreixades com a model animal. Així, se cercarà el desenvolupament d’aliments funcionals que incorporin aquests ingredients per a reduir el risc d’obesitat.

Agrotecnio i IRBLleida, centres integrats per personal investigador de la Universitat de Lleida (UdL), pertanyen a la Institució dels Centres de Recerca de Catalunya (I-CERCA), que s'organitza segons un model de bon govern i de funcionament que permet assegurar l'eficiència, la flexibilitat de gestió, la captació i promoció del talent, la planificació estratègica, i la capacitat executiva dels centres de recerca de Catalunya.

3  

Imatges

Un moment de l¿acte amb, d¿esquerra a dreta, Diego Arango, Miquel Aran, Carmel Mòdol, i Ignasi Romagosa.

Un moment de l¿acte amb, d¿esquerra a dreta, Diego Arango, Miquel Aran, Carmel Mòdol, i Ignasi Romagosa. 214348

Imatge d'algunes investigadores participants en els projectes seleccionats

Imatge d'algunes investigadores participants en els projectes seleccionats 248399

Foto de grup

Foto de grup 213024

undefined
undefined
undefined
undefined