El president i el conseller durant la presentació.

President Aragonès: "Destinarem 10 milions d'euros al programa 'Ocell de Foc' de suport a joves, especialment amb problemes de salut mental"

query_builder   28 novembre 2022 14:50

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Destinarem 10 milions d'euros al programa 'Ocell de Foc' de suport a joves, especialment amb problemes de salut mental"

  1. El president i el conseller d’Empresa i Treball han presentat aquest matí un projecte pioner d’inserció laboral, destinat a ajudar 20.000 joves d’entre 16 i 30 anys a trobar feina o recuperar els estudis
  2. El conseller Torrent ha destacat que la finalitat del programa és que “puguin encarar amb millors perspectives, amb més eines i amb més oportunitats, els seus projectes de vida”
El president i el conseller durant la presentació.
El president i el conseller durant la presentació.
{"name":"2022/11/28/14/37/4b9cc114-99f4-4cc2-b77e-3b14a1f07e57.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":86970}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, acompanyat del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha presentat el nou programa ‘Ocell de Foc’, dissenyat i impulsat pel Departament per fomentar projectes que promoguin l’atenció a persones joves d’entre 16 i 30 anys, especialment aquelles amb problemes de salut mental, per assolir el seu benestar emocional, una millora de la qualitat de vida i assolir la seva inserció laboral o la recuperació del seu itinerari formatiu.

“Cal actuar de forma integral i coordinada, sumant actors, sumant complicitats, treballant en xarxa per fer front a un problema estructural de la nostra societat profundament injust pels i les joves i que sense cap mena de dubte esdevé un fre pel progrés del país”, ha assegurat el president.

El cap de l’Executiu ha fet valer la magnitud col·lectiva del programa, que té com a objectiu “arribar a 20.000 joves d’arreu del país, 3.000 dels quals amb problemes de salut mental o benestar emocional”, amb projectes “que sortiran del propi territori”. “Enfortirem els actors existents amb un conjunt d’ajudes que volen incentivar el treball en xarxa, el treball cooperatiu des de diferents punts de vista i des de diferents àmbits de treball, per crear una xarxa d’atenció integral que doni el millor servei als i les joves que ho necessiten”, ha explicat.

Pel president, amb Ocell de Foc es vol “empoderar els i les joves perquè puguin dur a terme el seu projecte de vida amb plenitud, impulsant totes les mesures que estiguin al nostre abast perquè els joves del nostre país tinguin una vida plena, amb totes les oportunitats, amb una vida autònoma i independent”.

També en aquesta línia, el conseller Torrent ha destacat que la finalitat del programa és que els joves “puguin encarar amb millors perspectives, amb més eines i amb més oportunitats, els seus projectes de vida”. “Acompanyament és una paraula clau”, ha apuntat. I també ha remarcat la importància de “teixir aliances” amb les entitats per fer “un abordatge integral a la situació dels joves”. “Cerquem la creació d’aliances on, entitats sense ànim de lucre o cooperatives d’iniciativa social especialitzades en l’atenció a les persones amb problemàtica de salut mental, col·laborin amb associacions o empreses d’activitats juvenils, com ara les esportives, les culturals o les de lleure”, ha explicat Torrent.

Catalunya ha anat desplegant un model comunitari de resposta a les necessitats d'atenció a les persones amb malestar emocional i també trastorn mental, i en els últims anys ha avançat en la implementació i extensió del model de recuperació, centrat en el projecte vital i els valors i capacitats de les persones. Ocell de Foc s’emmarca en aquest model de directrius que fa l’Organització Mundial de la Salut a tots els països.

A l’acte, que s’ha celebrat a Cal Muns, un equipament referent en l’atenció a les persones amb problemes de salut mental gestionat pel Grup Sant Pere Claver a Barcelona, també han assistit el secretari de Treball, Enric Vinaixa i Bonet, el director general d’Economia Social i Solidària, Tercer Sector i Cooperatives, Josep Vidal Fàbrega i la directora del Pacte Nacional de Salut Mental, Magda Casamitjana Aguilà.


Característiques del projecte

El presidents ha assistit a una reunió amb usuàries i terapeutes del programa.
El presidents ha assistit a una reunió amb usuàries i terapeutes del programa.
{"name":"2022/11/28/14/39/fe6892fe-5d0e-43ee-b83e-da71ba968114.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":103319}

‘Ocell de Foc’, dotat amb un pressupost de 9.900.000 euros, subvencionarà aquells projectes que sensibilitzin sobre els problemes de salut mental, incorporin la lluita contra l’estigma i garanteixin el dret de recuperació dels joves i fomentin el seu acompanyament i empoderament cap a l’autonomia personal i la construcció d’una vida independent i un projecte de vida. Així mateix, aquests projectes també han de proporcionar-los eines i recursos per accedir al món laboral o tornar als estudis formatius. El programa prioritza les persones joves que tinguin malestar i patiment emocional o problemes de salut mental en estadis inicials, preferentment.

Per tal que el programa arribi al conjunt del territori i s’hi puguin adherir totes les entitats del país, es treballarà amb nuclis. En total, el programa ha previst 25 nuclis a tot Catalunya, amb l’objectiu d’aconseguir una distribució dels recursos adequada, tenint en compte el teixit social i econòmic, cooperatiu i associatiu català. D’aquesta manera, a partir de la creació de diferents nuclis, el programa arribarà a totes les demarcacions territorials.

Un nucli de territori és l’agrupació, com a mínim, de 4 entitats que participen en un projecte conjunt i treballen en xarxa. Es preveu, per tant, que com a mínim en aquests nuclis hi participin 100 organitzacions de diverses tipologies. Així mateix, cada entitat pot participar-hi des de diferents nivells:

Poden ser “entitats sentinella”, que són les que executen el projecte i hi participen. Han de subscriure un conveni de constitució de l’agrupació d’entitats.

També es pot participar en el programa com a "entitats guia”, que són les que actuen com a representant de l’agrupació i coordinen totes les entitats sentinella que formen part del nucli.

I, finalment, es pot participar com a “entitats satèl·lit”, que són les que donen suport al projecte i l’acompanyen per afavorir-ne l’èxit i la viabilitat, malgrat que no es beneficien de la subvenció.

Cada nucli del territori comptarà amb una subvenció de 190.000 euros i haurà de presentar un projecte que compleixi els objectius del programa amb una durada de dos anys, el període d’execució del programa. Es calcula que programa podria atendre 20.000 joves, dels quals 3.000 amb problemes de salut mental. Així mateix, el programa estableix que un mínim del 15% de les persones ateses per ‘Ocell de Foc’ siguin joves amb problemes de salut mental i que, d’aquests, almenys un 5% aconsegueixi una inserció laboral o un retorn al sistema educatiu al final del programa.

El programa recull totes les demarcacions territorials, el nombre de nuclis que es poden presentar i les entitats que se’n poden beneficiar, així com el tipus d’activitats que poden impulsar les agrupacions d’entitats que participaran en el projecte i treballaran en xarxa.

En concret, seran activitats lligades a la consecució dels objectius del programa, com ara serveis d’informació de prevenció i de lluita en contra de l’estigma de la salut mental i l’abandonament educatiu; serveis d’atenció grupal al col·lectiu de joves en general; serveis niu de projectes i d’iniciatives juvenils; serveis de coaching i d’assessorament al jovent; i punts de trobada del nucli Ocell de foc.

Distribució dels nuclis per demarcació territorial

  1. Regió Alt Pirineu i Aran, 1 nucli
  2. Barcelona ciutat, 5 nuclis
  3. Baix Llobregat, 3 nuclis
  4. Barcelonès nord, 2 nuclis
  5. Maresme, 1 nucli
  6. Vallès Occidental, 2 nuclis
  7. Vallès Oriental, 1 nucli
  8. L’Hospitalet de Llobregat, 1 nucli
  9. Regió Catalunya Central: 2 nuclis
  10. Regió Penedès (inclou l’Alt i el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia), 1 nucli
  11. Regió Girona, 2 nuclis
  12. Regió Camp de Tarragona, 2 nuclis
  13. Regió Lleida/Ponent, 1 nucli
  14. Terres de l’Ebre, 1 nucli

Entitats beneficiàries

Poden ser beneficiàries de les subvencions les següents entitats que presentin projectes que compleixin els objectius del programa:

  1. Entitats juvenils sense ànims de lucre.
  2. Associacions o empreses d’activitats juvenils.
  3. Entitats sense ànim de lucre o cooperatives d’iniciativa social especialitzades en l’atenció a les persones amb problemàtica de salut mental.
  4. Entitats sense ànim de lucre o cooperatives d’iniciativa social especialitzades en la dinamització de projectes col·lectius.
  5. Entitats locals: ajuntaments i consells comarcals.
  6. Empreses d’inserció inscrites en el Registre Administratiu d’Empreses d’inserció de Catalunya.
  7. Entitats i empreses especialitzades en formació i capacitació professional.
  8. Entitats especialitzades en la gestió de serveis públics de salut o educació.
  9. Instituts i universitats públics o concertats.

3  

Imatges

El president i el conseller, reunits amb usuàries i terapeutes del projecte.

El president i el conseller, reunits amb usuàries i terapeutes del projecte. 1752887

El president durant la presentació.

El president durant la presentació. 2526902

El president i el conseller, amb usuaris del projecte.

El president i el conseller, amb usuaris del projecte. 2946239

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined