DACC

Girona acull la jornada de referència sobre aprofitament dels aliments i sistemes alimentaris més sostenibles

query_builder   30 novembre 2022 11:29

event_note Nota de premsa

Girona acull la jornada de referència sobre aprofitament dels aliments i sistemes alimentaris més sostenibles

La consellera Teresa Jordà farà un reconeixement a l’expresident del Banc dels Aliments de les comarques de Girona i inaugurarà l’exposició ‘Tot el que no es menja. 35 anys aprofitant aliments de manera solidària’ del Banc dels Aliments.

Aquest dijous 1 de desembre el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) i el Banc dels Aliments de les comarques de Girona organitzen la VI Jornada per a l’Aprofitament dels Aliments i els Sistemes Alimentaris més Sostenibles a l'Edifici Santa Caterina de la Generalitat a Girona.

Serà un acte per presentar iniciatives innovadores per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentaris i per reflexionar sobre la importància de la sostenibilitat en la restauració. I també per celebrar la gran tasca dels Bancs d’Aliments de tot Catalunya i, en especial, el Banc dels Aliments de les comarques de Girona que celebra el seu 35è aniversari l’any que ve sense oblidar que estem a la setmana del Gran Recapte que cada any organitza el Banc dels Aliments a tot Catalunya.

En el primer bloc de la Jornada hi haurà la presentació de bones pràctiques per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari (PMA) que es porten a terme a l’àrea de Girona. Hi participaran la Cooperativa Conca de la Tordera com a representant del sector primari, l’empresa agroalimentària Mooma, Caula Aliments SL com a indústria agroalimentària i, pel que fa la distribució gratuïta dels aliments, el Banc dels Aliments de les comarques de Girona i el Centre de Distribució d’Aliments.

Després, seguirà una taula rodona sobre la sostenibilitat alimentària al sector de la restauració amb la presència de tres ponents experts en restauració: Maria Nicolau, cuinera del Restaurant Ferrer de Tall, Salvador Brugués de l’Escola d’Hostaleria de Girona i Lluc Quintana, xef cuiner del Restaurant Can Xapes.

La Jornada continuarà amb el lliurament, per part de la consellera Teresa Jordà, dels premis de la quarta edició de la hackató Alimentació Sostenible i del III Premi Voluntariat de la Fundació Espigoladors.

Per cloure la jornada, la consellera Teresa Jordà farà un reconeixement a Frederic Gómez Pardo, expresident del Banc dels Aliments de les comarques de Girona, i inaugurarà l’exposició ‘Tot el que no es Menja’ del Banc dels Aliments de Catalunya.

La tasca dels Bancs dels Aliments

L'any 2021 els Bancs dels Aliments de Catalunya van distribuir 33.683.229 quilos d'aliments que, a través de 674 entitats, van fer arribar a 255.413 persones mensualment. Segons IDESCAT, l’any 2021 la taxa de pobresa de la població de Catalunya és del 25,9 %.El Banc dels Aliments ja fa 35 anys que treballa per garantir el dret de l’accés a l’alimentació de la població.

L'acte d'aquest dijous dia 1 de desembre, coincideix amb la celebració del Gran Recapte, una campanya clau per als Bancs dels Aliments. Amb 13 edicions celebrades, des de l’any 2009, el Gran Recapte s’ha consolidat com una de les grans fites solidàries de Catalunya, guanyant-se l’estima i el suport de la ciutadania. Els gairebé 5 milions d’aliments que s’aconsegueixen, permeten proveir a les entitats d’aliments bàsics com la llet, l’oli o les conserves per un període aproximat de 3 mesos.

La 14ª edició, que se celebra fins el 6 de desembre, té un format mixt perquè es recupera la recollida física d’aliments i la participació activa del voluntariat. Els dies 25 i 26 i 27 de novembre es va fer la recollida física d’aliments a diferents supermercats i mercats de tot Catalunya i fins al 6 de desembre es podran fer donacions monetàries a la línia de caixa dels establiments i al web www.granrecapte.com

L’objectiu de la campanya és informar i sensibilitzar a la ciutadania de Catalunya sobre la realitat de la pobresa alimentària en el nostre entorn, per afavorir la donació d’aliments i, alhora, promoure una col·laboració continuada amb els Bancs dels Aliments al llarg de l’any.

El Gran Recapte 2021 va recollir a Catalunya més de 3.653.752 € que van ser traduïts a aliments gràcies a les més de 8 mil persones voluntàries presents a més de 3.000 punts de recollida. Una campanya com el Gran Recapte és essencial perquè els Bancs dels Aliments puguin omplir el rebost i tenir assegurada la distribució, els propers mesos, de productes tan necessaris com la llet, l’oli o les conserves de peix i verdures.

L’exposició “Tot el que no es menja” té com a objectiu denunciar el malbaratament alimentari i posar en valor l’activitat principal del Banc dels Aliments d’aprofitament dels aliments i de garantir el dret a una alimentació saludable per a tothom. Es va poder visitar aquest estiu al Palau Robert de Barcelona i ara s’ha convertit en itinerant per a que pugui visitar-se a tot el territori català. El proper 1 de desembre s’inaugura la itinerància a Girona. L’exposició romandrà oberta, amb accés gratuït a tot el públic, a l’Espai Santa Caterina durant els mesos de desembre i gener. Per a més informació, podeu consultar el web del Banc d’Aliments de les comarques de Girona.

Les pèrdues i el malbaratament alimentari

Les pèrdues i el malbaratament alimentari han esdevingut un problema de primer ordre al món. Cada any es perden o es malbaraten un terç dels aliments produïts al món, que equivalen a 2.500 milions de tones d’aliments malbaratats. És per això que, des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, es coordina i promou l’Estratègia ‘Aprofitem els Aliments’ per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari i recuperar el valors dels aliments.

L’Estratègia es basa en cinc línies d’actuació principals: el coneixement, la promoció d’accions de prevenció i reducció, la sensibilització, la regulació i el foment de la governança compartida. Enguany, aquesta jornada se suma a les activitats de sensibilització com els sopars gastrorecup i el gran dinar d’aprofitament coordinades pel Departament i que podeu consultar al web.

1  

Fitxers adjunts

Jornada per l'aprofitament dels aliments i sistemes agroalimentaris més sostenibles.

Jornada per l'aprofitament dels aliments i sistemes agroalimentaris més sostenibles.
PDF | 594669

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined