1. Les conselleres Verge i Vilagrà i la portaveu del Comitè 1r de Desembre han presentat l’acord en el marc del Dia Mundial de la Sida.
  2. El Pacte recull un ampli consens i compromet diferents departaments del Govern, entitats socials, sindicats, patronal, col·legis professionals, entitats municipalistes i diversos grups parlamentaris.
  3. La consellera Verge assegura que cal continuar avançant cap a “una Catalunya on les persones amb VIH puguin viure lliures de discriminacions, una societat on la serofòbia no hi tingui cabuda”.
Participants en el Pacte social contra l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH.{"name":"2022/12/01/12/38/ab838c72-9657-4c6d-8723-a7e40c721a96.jpg","author":"Conselleria d'Igualtat i Feminismes.","type":"0","location":"0","weight":102038}

El Palau de la Generalitat ha acollit aquest dijous, 1 de desembre, la presentació del Pacte Social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH. Un acord promogut pel Departament d’Igualtat i Feminismes, juntament amb altres Departaments del Govern, grups parlamentaris i agents de la societat civil organitzada, que “materialitza una voluntat de país de canviar la percepció del VIH a la societat catalana, lluitar contra la serofòbia i garantir l’accés igualitari als serveis, prestacions i treball”, segons recull el text del Pacte.

En el Dia Mundial del Sida, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha subratllat que “el dret a la igualtat de totes les persones i, per tant, el dret a la no-discriminació, són el pilar que ha de sustentar tot país democràtic”. En aquest sentit, ha remarcat que “els drets han de ser per a tothom; si no, esdevenen privilegis”. Verge ha recordat que a Catalunya viuen més de 33.000 persones amb VIH, “en condicions de salut que els permeten viure vides dignes”. Tot i així, ha assegurat que cal continuar avançant cap a “una Catalunya on les persones amb VIH puguin viure lliures de discriminacions, una societat on la serofòbia no hi tingui cabuda”.

Per la seva banda, la consellera de la presidència, Laura Vilagrà Pons, ha explicat que “l’objectiu del Pacte és canviar la percepció del VIH a la societat catalana”. Això implica, ha dit Vilagrà, “lluitar contra la serofòbia, erradicar les situacions de discriminació, garantir l’accés igualitari a tots els serveis, prestacions i recursos, i facilitar l’accés als drets sexuals i reproductius de les persones que viuen amb el VIH.”

A més, la portaveu del Comitè 1r de Desembre, Mercè Meroño Salvador, ha assenyalat que “avui es fan públics els resultats d’un treball de llarg recorregut, i s’inicia el camí per a la implementació, seguiment, avaluació i millora del Pacte”. “Celebrem que puguem treballar de manera conjunta entitats, administracions i agents socials, posant en el centre les persones, i compartint bones pràctiques i reptes de futur”, ha afegit Meroño.

Prevenció i protecció contra la serofòbia

Els avenços en els tractaments mèdics i l’atenció sanitària han millorat l’esperança i la qualitat de vida de les persones amb VIH, i això ha fet que la infecció s’hagi convertit en una malaltia crònica. No obstant això, les persones amb el VIH han de continuar fent front a prejudicis i discriminacions que es tradueixen en desigualtats a l'hora d’accedir als serveis públics i al mercat laboral i de l’habitatge.

En aquest sentit, el Pacte posa el focus en la prevenció i la protecció contra la serofòbia, i preveu també el treball per a l'apoderament de persones que viuen amb VIH i les entitats que els donen suport i lluiten contra l’estigma. Entre altres, l’acord recull la necessitat de treballar amb la xarxa sanitària, educativa i del conjunt de serveis públics, així com de millorar la informació sobre els mecanismes existents per interposar queixes i denúncies per serofòbia. També inclou l'impuls de polítiques d’inserció i permanència en el mercat laboral per a les persones que viuen amb VIH, amb la participació activa de sindicats i patronal, i l'establiment de mesures per garantir la no-discriminació en contractes privats en l’àmbit dels serveis financers, hipotecaris, o en la contractació de qualsevol tipus d’assegurança.

En total s’han previst mig centenar d’actuacions, en les quals es començarà a treballar a partir d’ara. La Comissió Delegada de la Comissió Interdepartamental de la Sida de Catalunya (CISC) serà l’òrgan encarregat de vetllar pel compliment de les mesures i accions fixades.

Un acord que desplega el marc legal vigent

L’acord presentat aquest dijous dona compliment a la Resolució 572/X del Parlament de Catalunya, sobre l’Acord nacional per afrontar l’epidèmia del virus de la immunodeficiència humana a Catalunya i lluitar contra l’estigma relacionat amb aquest virus. Aquesta resolució fa una crida a “impulsar un pacte social contra la discriminació de les persones que viuen amb el VIH”, amb l’objectiu general d’“eliminar l’estigma i la discriminació associada al VIH i a la sida a Catalunya”.

El Pacte també reforça el compliment de la Llei 19/2020, d’igualtat de tracte i no-discriminació, que prohibeix qualsevol tipus de discriminació per motiu de l’estat serològic. Cal recordar que l’Oficina d'Igualtat de Tracte i No-discriminació, organisme responsable del desplegament de la norma, recull i tramita denúncies sobre discriminacions per motiu de serofòbia.

Per part de la Generalitat de Catalunya, han signat el Pacte el Departament d’Igualtat i Feminismes, el Departament d’Empresa i Treball, el Departament de la Presidència, el Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, el Departament d’Educació, el Departament de Recerca i Universitats, el Departament d’Interior, el Departament de Salut, el Departament de Drets Socials i el Departament de Justícia, Drets i Memòria. Pel que fa a les entitats i agents socials, signen el pacte el Comitè 1r de Desembre; la Unió General de Treballadores i Treballadors de Catalunya; Comissions Obreres de Catalunya; PIMEC; Foment del Treball de Catalunya; les sectorials Social, Ensenyament i Humanitats i la presidenta de la Comissió de Dones i Igualtat de la Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya; la Unió d’Asseguradores de Catalunya; l’Associació Catalana de Municipis; la Federació Catalana de Municipis, i l’Associació de Micropobles de Catalunya. Finalment, pel que fa als grups parlamentaris, s’han compromès en el Pacte Social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH els grups Socialistes i Units per Avançar, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, la Candidatura d’Unitat Popular – Un Nou Cicle per Guanyar, i En Comú Podem.