1. Les obres de restauració se centraran en la consolidació d’elements amb patologies estructurals, en la conservació i restauració de les voltes i paraments interiors, en l’escala del campanar, les cobertes, en les façanes i en el retaule de Santa Úrsula
  2. L’actuació forma part del Programa Temps de Gòtic del Departament de Cultura i la Fundació ”la Caixa” i suposa una inversió de 975.000 d’euros


Església {"name":"2022/12/02/11/49/f17f5d28-818e-4933-b6e3-3c8ef3ff40b4.jpg","author":"ACPC","type":"0","location":"0","weight":2867877}


Aquesta setmana s’han iniciat els preparatius de les obres de restauració de l’església de Sant Llorenç de Lleida (Segrià). Unes obres que formen part del Programa Temps de Gòtic, el conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura i la Fundació “la Caixa”, al qual s’hi suma, en aquest cas, el Bisbat de Lleida, titular del monument.

L’actuació de restauració de l’església de Sant Llorenç, segons projecte redactat pels arquitectes Carles Pubill i Marta Torras, compta amb una inversió per part de l’entitat de 975.000 € i tindrà una durada prevista de 8 mesos.

Pel que es va poder determinar a través de l'estudi efectuat amb georadar i a través de la nota tècnica de testificació de cales de fonaments, l'edifici no presenta problemes d'assentaments. La consolidació d’elements amb patologies estructurals es centrarà en 3 zones: La zona del nàrtex de la façana sud, els murs de la façana nord en la zona est (capelles) i la façana oest de la sagristia.

Les obres previstes començaran la setmana que ve, un cop muntades totes les bastides de les naus central i lateral sud. Es començarà per l’interior de l’esglésiaamb la conservació i restauració de les voltes i paraments interiors, la qual es preveu que finalitzi a mitjans d’abril de 2023.

S’actuarà també en la consolidació dels elements amb patologies estructurals, es reconstruirà part de l’escala del campanar, es durà a terme la reconducció d’aigües provinents de la coberta i s’hi col·locaran canals en la coberta de la nau central. Pel que fa a les façanes es faran tasques de consolidació i restauracions puntuals i, finalment, es desmuntarà el retaule de Santa Úrsula per resoldre les patologies que presenta actualment.


L’església de Sant Llorenç de Lleida

L’església de Sant Llorenç és una parròquia fundada a mitjans del segle XII, Arquitectònicament suma dues etapes diferents: a la primera, romànica (segles XII-XIII), correspon la nau central amb volta de canó, l’absis semicilíndric i la cripta; a la segona, gòtica (segle XIV), pertanyen les capelles de l’absis major, les naus amb voltes de creueria de banda i banda de la central, així com les capelles que s’hi adossaren en els segles XIV i XV. El campanar, porxo i porta sud són del segle XV. D’èpoques posteriors són les reformes i el mobiliari perdut a l’incendi revolucionari del 1936.

A conseqüència de l’ocupació borbònica de Lleida i la militarització de la Seu Vella, el 1708, l’església de Sant Llorenç va servir de catedral fins a la inauguració de la Seu Nova el 1781. Per les afectacions d’aquesta última el 1936 va tornar a fer de catedral de 1939 a 1956.

L’interior guarda importants obres d’escultura gòtica, especialment imatges i retaules de pedra propis del temple i d’altres procedències, entre d’altres el retaule de Santa Úrsula.


Temps de Gòtic

El programa Temps de Gòtic, el nou acord de col·laboració entre el Departament de Cultura i la Fundació ”la Caixa” té com a objectiu posar en valor, millorar i conservar el llegat patrimonial gòtic de Catalunya mitjançant la restauració, protecció i difusió d’aquest patrimoni, tot estimulant el territori i dinamitzant-lo a nivell cultural, social i econòmic.

El programa, finançat per la Fundació ”la Caixa”, compta amb una dotació de 6,34 milions d’euros i actua en els següents monuments i béns artístics: restauració i adequació museogràfica del frontal florentí de la Seu de Manresa (Bages), rehabilitació del claustre gòtic del Reial Monestir de Santes Creus a Aiguamúrcia (Alt Camp), restauració de l’església de Sant Llorenç de Lleida (Segrià), restauració de l’Antic Hospital de Cervelló (Alt Penedès), restauració de l’església de Santa Maria de la Plaça de Sanaüja (Segarra), restauració de l’església de Sant Domènec de Girona (Gironès), restauració del Palau Episcopal de Girona (Gironès), restauració del Castell de València d’Àneu (Pallars Sobirà), restauració d’un tram de la Muralla de Tortosa, de la Catedral de Santa Maria i dels Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties de Tortosa (Baix Ebre).