Imatge del nanosatèl·lit 'Menut'

El 'Menut' s'enlairarà aquest mes de desembre des de Florida (EUA)

query_builder   5 desembre 2022 12:00

event_note Nota de premsa

El 'Menut' s'enlairarà aquest mes de desembre des de Florida (EUA)

  1. El segon nanosatèl·lit impulsat per la Generalitat i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i desenvolupat per Open Cosmos en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya anirà a bord d’un coet llançador Falcon9 de la companyia nord-americana SpaceX
  2. La data definitiva de l’enlairament es confirmarà properament per part de l’empresa encarregada del llançament, que tindrà lloc des de la base espacial de Cap Canaveral
  3. El ‘Menut’ és un satèl·lit d’observació de la Terra que permetrà afrontar reptes locals i globals relacionats amb l’emergència climàtica, la crisi energètica i els recursos i desastres naturals
El nanosatèl·lit 'Menut' abans de la seva posada en òrbita{"name":"2022/12/04/14/17/ee3033d6-8dbb-4dca-9199-18156d9a296b.jpeg","author":"SPD","type":"0","location":"0","weight":2942904}

El segon nanosatèl·lit que el Govern posarà en òrbita en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, el ‘Menut’, s’enlairarà aquest desembre des de la base espacial de Cap Canaveral, a Florida (EUA), a bord d’un coet llançador Falcon9 de la companyia nord-americana SpaceX.

El ‘Menut’, impulsat per la Generalitat i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i desenvolupat per Open Cosmos, va ser batejat amb aquest nom pels infants de Catalunya. És un CubeSat de 6U (sis unitats/cubs de 10cm3) i menys de 10kg de pes que tindrà com a missió l’observació de la Terra per millorar la gestió del territori i ajudar a controlar i combatre els efectes de la crisi climàtica.Un cop a l’espai, el nanosatèl·lit orbitarà al voltant de 500 km de la Terra a una velocitat aproximada de 8 km/s (28.000 km/h) i passarà per damunt de Catalunya cada 5 dies aproximadament.

Dotat amb una càmera de darrera generació que permet obtenir imatges des de l'espai de diferents bandes espectrals, el ‘Menut’ serà capaç d’enregistrar imatges de 5 metres de resolució de qualsevol indret del món, tot i que prioritzarà l’obtenció d’imatges del territori català que, després de ser analitzades i tractades amb les últimes tecnologies d’intel·ligència artificial, permetran monitorar l’impacte del canvi climàtic.

Així, les dades obtingudes pel ‘Menut’ aportaran informació cabdal per incidir en aspectes clau de la gestió del territori i la lluita contra l’emergència climàtica, com ara l’anàlisi de la productivitat dels cultius i dels sòls; la prevenció i detecció de desastres naturals i d’incendis forestals; la planificació i supervisió del desenvolupament urbà i rural; la gestió de la sequera i els recursos hídrics, i el seguiment, control i protecció del medi.

Totes les dades recollides pel ‘Menut’, que estaran disponibles un cop finalitzin les proves de calibratge i posada en marxa dels seus sistemes, així com les necessàries per al control de les operacions del satèl·lit, seran transmeses a l’estació terrestre per a satèl·lits (Ground Station) de l’Observatori del Montsec (OdM), ubicada a Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, i desenvolupada i gestionada per l’IEEC juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC).

A més, un cop en òrbita, el ‘Menut’ formarà part de l’OpenConstellation, una infraestructura compartida de satèl·lits d’observació de la Terra aportats per agències espacials, països, institucions i empreses d’arreu que posarà les dades i la informació recollides pels diferents satèl·lits que la integraran al servei dels grans reptes globals relacionats amb l’emergència climàtica, la crisi energètica, i els recursos i desastres naturals, entre d’altres.

Aquesta infraestructura satel·litària ha estat creada i gestionada per l’empresa Open Cosmos, la mateixa companyia que ha dissenyat i fabricat el ‘Menut’ i que operarà el satèl·lit quan estigui en òrbita. L’empresa va ser l’adjudicatària del contracte per al disseny, construcció i llançament d’aquest nanosatèl·lit d’observació de la Terra licitat a principis del 2021 per l’IEEC en el marc de l’Estratègia NewSpace de la Generalitat de Catalunya.

Impuls i internacionalització de l’ecosistema espacial català

Després de la iniciada pel nanosatèl·lit ‘Enxaneta’ el març de l’any passat, la del ‘Menut’ suposa la segona missió satel·litària de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, concebuda per aprofitar i maximitzar les oportunitats d’aquest nou àmbit econòmic basat en l’ús de satèl·lits de petites dimensions que orbiten a baixa altura i en l’explotació de les seves dades.

Així, l’estratègia planteja un programa d’actuacions específiques, com ara les missions satel·litàries, amb la voluntat d’avaluar l’adopció d’aquesta tecnologia en els serveis de la Generalitat i fer de tractor per al seu desenvolupament en els diferents sectors productius i, al mateix temps, situar l’ecosistema espacial català al tauler de joc internacional vinculat a aquest nou àmbit emergent.

En aquest sentit, un dels objectius de l’Estratègia NewSpace de Catalunya és la cooperació internacional, així com la projecció i connexió de l’ecosistema català amb altres pols d’innovació d’arreu del món per promoure entorns de col·laboració, l’intercanvi de coneixement i l’associació tecnològica, i acords de política industrial en el sector espacial.

Actualment, Catalunya compta amb gairebé 100 empreses i entitats del sector espacial que ocupen més de 1.500 treballadors i facturen anualment més de 800 milions d’euros. En concret, l’àmbit del NewSpace suposa un 20% del sector, i es preveu que multiplicarà per quatre les xifres de facturació i ocupació en els propers 5 anys.

1  

Imatges

El nanosatèl·lit 'Menut', abans de la seva posada en òrbita

El nanosatèl·lit 'Menut', abans de la seva posada en òrbita 2942904

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined