El Govern dobla el pressupost destinat a les intervencions en fosses de la Guerra Civil i el franquisme

El Govern dobla el pressupost destinat a les intervencions en fosses de la Guerra Civil i el franquisme

query_builder   6 desembre 2022 13:39

event_note Nota de premsa

El Govern dobla el pressupost destinat a les intervencions en fosses de la Guerra Civil i el franquisme

  1. L’augment de pressupost incrementa significativament la capacitat d’intervenir en fosses i de fer anàlisis antropològiques i genètiques de les restes recuperades
  2. El pressupost arriba quasi a cinc milions d’euros, pràcticament el doble de l’anterior
  3. Les primeres intervencions arqueològiques de 2023 es preveuen al municipi de Bovera, a les Garrigues, i al Berguedà

El Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General de Memòria Democràtica, ha doblat el pressupost destinat a la intervenció de fosses, fet que permetrà ampliar l’execució de serveis de localització, recuperació i anàlisi antropològica i genètica de restes òssies humanes de la Guerra Civil i la dictadura franquista. En xifres totals, el pressupost del contracte de licitació és de 4.494.661,26 euros, un augment prou significatiu, atès que gairebé dobla el pressupost anual de licitació del contracte anterior.

Previsió de programació del Pla de fosses 2023-2025 per al primer semestre de 2023

Amb l’increment pressupostari, les primeres intervencions del Pla de fosses per a 2023 preveu excavacions a les fosses de Bovera (Garrigues) i a les del Berguedà.

A Bovera es preveu intervenir al coll Roig, una fossa amb uns 15 soldats republicans executats en uns bancals propers; el Mas del Senyor, un hospital republicà on hi ha un nombre indeterminat d’individus exhumats; el Mas del Vidal, una fossa associada a un punt de socors republicà amb uns 13 individus, i a la Casilla, una fossa amb 12 soldats i una dona executats per les tropes franquistes.

Pel que fa al Berguedà, s’han programat intervencions a l’aqüeducte del Collet (Guardiola de Berguedà), una fossa amb fins a 4 possibles soldats republicans morts durant la retirada que haurien estat inhumats; al municipi de Capolat, on hi ha cinc possibles localitzacions, amb una previsió màxima de 23 individus enterrats; a la Tomba dels 4 (Montmajor), on hi podria haver fins a 4 soldats republicans; al camp de Collet; a Planes de Cal Companyó; a la Masia Subirana de Sant Julià de Cerdanyola, i a la Nou de Berguedà, on hi ha tres possibles fosses localitzades.

El nou contracte de fosses té una durada de quatre anys

El contracte entrarà en vigor l’1 de març de 2023 i serà vigent fins al 31 de desembre de 2026. La inversió, juntament amb les campanyes que es porten a terme per donar a conèixer el Cens de persones desaparegudes i el Programa d’identificació genètica, té com a objectiu final permetre identificar i retornar a les famílies un nombre més gran de les despulles de persones desaparegudes.

La tasca de la Direcció General de Memòria Democràtica

Les actuacions per recuperar i identificar persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista que duu a terme la Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya tenen com a objectiu donar compliment als principis de veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició establerts pel dret internacional. Les intervencions en fosses busquen recuperar, analitzar i identificar les restes localitzades i retornar-les als seus familiars, o bé donar-hi una sepultura digna.

A més de sistematitzar els protocols d’actuació i la planificació de les intervencions, el treball es complementa amb el Programa d’identificació genètica de persones desaparegudes.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined