La Diputació permanent ha convalidat avui el Decret Llei que adapta la ‘llei catalana de caixes d’estalvis” a la nova normativa bàsica estatal. L’adaptació, que s’havia de produir en un període de sis mesos des de l’aprovació de la Ley Orgánica de Regulación de Cajas de Ahorros, permetrà enfortir aquestes entitats perquè puguin fer front als reptes derivats de la reforma del sistema financer internacional. Per una banda, tindran més facilitats per capitalitzar-se i, per l’altra, comptaran amb una gestió més professional i despolititzada.
 
Les principals modificacions que introdueix el Decret Llei es poden agrupar en tres grans blocs:
 
  1. Noves formes d’exercici de l’activitat financera
 
Per donar resposta a les actuals necessitats del sector financer pel que fa al manteniment del nivell de solvència i al desenvolupament de la seva tasca, s’estableixen noves formes mitjançant les quals les caixes d’estalvi podran dur a terme l’activitat financera, com són:
 
  • l’exercici a través d’una entitat bancària a la qual s’haurà d’aportar el negoci financer;
  • la participació en un sistema institucional de protecció (SIP);
  • la transformació en una fundació de caràcter especial, sense activitat bancària però amb manteniment de l’obra social
 
El nou Decret Llei estableix la necessària aprovació, per part de la Generalitat de Catalunya, dels processos de transformació de l’activitat financera que duguin a terme les caixes d’estalvis catalanes.
 
 
  1. Reforç de la capitalització de les entitats
 
La nova norma estableix mitjans addicionals per reforçar els recursos propis de les entitats. Les caixes d’estalvi podran recapitalitzar-se a partir de l’emissió de quotes participatives amb drets polítics. En conseqüència, s’adopten els mecanismes necessaris per incorporar els representants dels propietaris d’aquests drets polítics als òrgans de govern de les entitats.
 
 
  1. Professionalització dels òrgans d’administració i gestió
 
La nova norma introdueix mesures per professionalitzar els òrgans de gestió de les caixes d’estalvis. En primer lloc, es preveu que la representació de les administracions públiques en els òrgans de govern no podrà superar el 40%. Per donar compliment a aquesta limitació, es reformen els percentatges de representació dels diferents col·lectius a l’assemblea de les entitats. Així, s’atorga major pes als impositors (que poden assolir fins al 50%) i a les corporacions locals (que poden arribar fins al 30%). També s’hi prohibeix la participació de càrrecs polítics electes (parlamentaris i regidors) i d’alts càrrecs de les administracions públiques.
 
En segon lloc, es permet que les caixes decideixin retribuir els membres del consell i de la comissió de control. Finalment, s’augmenten les exigències de qualificació i honorabilitat dels membres dels òrgans de gestió de les caixes d’estalvis.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 16