.

La consellera Ubasart i González supervisa l'estat de les obres de la cuina del Centre Penitenciari de Brians 1

query_builder   9 desembre 2022 14:34

event_note Nota de premsa

La consellera Ubasart i González supervisa l'estat de les obres de la cuina del Centre Penitenciari de Brians 1

Les obres de la nova cuina de la presó, que serà la més moderna i la més ben equipada del país, estan a punt de finalitzar

La consellera ha fet una visita extensa al centre que és el referent en interns preventius i s’ha entrevistat amb la direcció

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha visitat avui el Centre Penitenciari Brians 1 i ha comprovat l’estat de les obres de millora i modernització de la cuina. La previsió és que estiguin a punt a finals del mes de gener. Durant la visita al centre penitenciari, la consellera ha conversat amb funcionaris i interns i s’ha entrevistat amb la direcció. Aquesta és la segona presó que visita dins la ronda que va iniciar la setmana passada a Wad-Ras.

Una nova cuina per donar servei als interns i professionals

Les obres de la nova cuina de Brians 1 avancen a bon ritme i està previst que s’acabin a finals de gener de 2023. A hores d’ara, ja han acabat les obres de seguretat electrònica, els fonaments, el sanejament interior i exterior, la instal·lació dels elements prefabricats de tancament, les superfícies interiors, l’aïllament de la façana i les conduccions d’electricitat i de gas.

En aquests moments s’està duent a terme la segona capa d’impermeabilització de la coberta, la formació d’envans interiors, les fusteries interiors, el paviment continu i altres instal·lacions. Queda pendent la fase d’urbanització exterior i la instal·lació de les campanes extractores.

El preu de la nova instal·lació supera el sis milions d’euros, i donarà servei a tots els interns i també als professionals que fan ús de les cafeteries del centre.

El servei de cuina el gestionarà el CIRE

En el decurs del primer trimestre de l’any 2023, el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) assumirà la gestió del servei de cuina i cafeteria del CP Brians 1. Culminarà així el procés de gestió progressiva de totes les cuines i cafeteries dels centres penitenciaris, que es va iniciar l’any 2012.

El CIRE ha transformat el servei de cuina en tallers de reinserció, per formar els interns en oficis relacionats amb l’hostaleria, un sector amb molta demanda en el mercat laboral exterior.

Segona visita de la consellera de Justícia, Drets i Memòria a una presó

La consellera ha iniciat la visita en el mòdul residencial 4, on ha vist el menjador i la sala de dia, l’àrea educativa, el pati, els tallers productius i les cel·les. Després, ha continuat per la Unitat de Dones, on ha visitat també totes les instal·lacions: l’àrea educativa, el gimnàs, els tallers, els patis, les sales i els espais de dia i les cel·les. La consellera ha parlat amb els interns i s’ha interessat per conèixer-ne les necessitats. En el decurs del recorregut també s’ha adreçat als funcionaris per agrair-los la implicació professional.

Més tard, Ubasart ha visitat les obres de la cuina, que ja estan a punt de finalitzar i que la convertiran en la més moderna i la més ben equipada de tots els centres de Catalunya. A continuació, s’ha traslladat a la Unitat d’Ingressos, on s’atenen els interns que acaben d’entrar al centre, i ha accedit a la Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica Penitenciària de Catalunya.

Finalment, la consellera ‒que ha estat acompanyada pel secretari general del Departament, Jordi Martinoy i Camós, i pel secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó i Montfort‒ ha mantingut una reunió amb l’equip directiu del centre.

Actualment, el centre acull 863 interns, la majoria preventius, i 134 internes

Brians 1 és el segon complex penitenciari més gran de Catalunya, després de la presó veïna de Brians 2. També va ser la segona presó construïda i gestionada pel Govern de la Generalitat. Es va posar en marxa l’any 1991 com a centre per a homes. L’any 1993 es va inaugurar un mòdul destinat a les dones. L’equipament es va convertir en el centre de referència per a interns preventius ‒aquells que estan en espera de judici‒ l’any 2017, quan es van tancar les instal·lacions de l’antiga presó Model de Barcelona, que exercia aquesta funció.

Entre les instal·lacions hi ha també la Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica Penitenciària de Catalunya, que es va posar en marxa l’any 2003 i que atén homes i dones ingressats a la presó amb patologies de salut mental. L’atenció que ofereix inclou urgències, pacients aguts i subaguts, rehabilitació intensiva, atenció precoç de preventius, interconsulta d’infermeria i atenció ambulatòria.

5  

Imatges

La consellera Ubasart en un moment de la visita a les obres de la cuina de Brians 1

La consellera Ubasart en un moment de la visita a les obres de la cuina de Brians 1 88228

La consellera Ubasart amb els secretaris Martinoy i  Calderó i amb el director de Brians 1 Jordi Fustagueras

La consellera Ubasart amb els secretaris Martinoy i Calderó i amb el director de Brians 1 Jordi Fustagueras 315118

La consellera Ubasart en el poliesportiu de Brians 1

La consellera Ubasart en el poliesportiu de Brians 1 335582

La consellera Ubasart en la Unitat de Dones de Brians 1

La consellera Ubasart en la Unitat de Dones de Brians 1 164855

Obres a la cuina del Centre Penitenciari Brians 1

Obres a la cuina del Centre Penitenciari Brians 1 262185

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined