Bandera ucraïnesa amb una persona d'esquena.

Els ajuts per a persones desplaçades per la guerra d'Ucraïna es podran demanar a partir de demà

query_builder   14 desembre 2022 13:43

event_note Nota de premsa

Els ajuts per a persones desplaçades per la guerra d'Ucraïna es podran demanar a partir de demà

  1. Podran sol·licitar els ajuts les persones adultes que resideixin a Catalunya amb estatus de protecció temporal, que estiguin empadronades en un municipi de Catalunya i que no tinguin recursos econòmics.
  2. Les persones beneficiàries rebran 400 euros mensuals, amb 100 euros mensuals addicionals per cada persona menor d’edat a càrrec, durant un màxim de 6 mesos.
  3. En els propers dies s'obrirà la convocatòria per al rescabalament de les despeses avançades pels ens locals en l'acollida de les persones ucraïneses.
Bandera ucraïnesa amb una persona d'esquena.{"name":"2022/12/14/12/32/5bd9df06-408c-4943-9e34-ba2a4b2f87b6.jpg","author":"Conselleria d'Igualtat i Feminismes.","type":"0","location":"0","weight":589537}

El Departament d’Igualtat i Feminismes ha posat en marxa una convocatòria d’ajuts per a persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna, que ha estat publicada aquest dimecres al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. La convocatòria té com a objectiu “facilitar que les persones que han hagut de fugir de la guerra d’Ucraïna i es troben a Catalunya sense recursos puguin viure amb dignitat”, segons ha explicat la secretària d’Igualtats, Mireia Mata Solsona.

Qui podrà sol·licitar els ajuts?

A partir de demà i fins al 31 de gener, podran sol·licitar els ajuts totes les persones adultes desplaçades per la guerra d’Ucraïna que resideixin a Catalunya amb estatus de protecció temporal. Poden ser persones amb nacionalitat ucraïnesa o d’un país tercer, residents legalment a Ucraïna en el moment de l’esclat de la guerra. A més, caldrà tenir l’empadronament en un municipi de Catalunya, acreditar la manca de recursos econòmics i, per últim, no ocupar una plaça ni obtenir recursos dels serveis habilitats pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Les persones beneficiàries podran percebre un ajut de 400 euros mensuals, més 100 euros mensuals per persona menor d’edat a càrrec, durant un màxim de sis mesos. Les sol·licituds seran individuals i, per tant, en cas d’unitats de convivència en què hi hagi més d’una persona adulta, cadascuna d’elles haurà de sol·licitar l’ajut. Els imports vinculats a les persones menors d’edat aniran lligats a la sol·licitud de la persona que les tingui incorporades a la seva resolució de protecció temporal.

Una tramitació àgil i amb acompanyament

Per sol·licitar els ajuts, únicament caldrà aportar quatre documents: el formulari de sol·licitud, un document oficial que acrediti la identitat de la persona sol·licitant, la resolució del Ministeri de l’Interior de concessió de l’estatus de protecció temporal, i un certificat de dades bancàries. La resta d’informació necessària podrà consultar-la directament el Departament d’Igualtat i Feminismes, sempre que les persones sol·licitants l’autoritzin a fer-ho, i també es podrà resoldre mitjançant declaracions responsables, segons el cas.

El tràmit es podrà realitzar presencialment o per via digital. Si s’opta per la via presencial, caldrà reservar una cita en una Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC). A les oficines, hi haurà professionals que podran ajudar les potencials persones beneficiàries dels ajuts, acompanyar-les en el procés de tramitació i fins i tot presentar la sol·licitud digitalment en el seu nom. Per realitzar el procés, es comptarà amb un servei d’interpretació d'ucraïnès, que s’activarà virtualment en els casos en què sigui necessari.

Per tal de realitzar la tramitació digitalment, caldrà disposar de l’IdCAT Mòbil, que es pot aconseguir de manera senzilla mitjançant un ordinador, tauleta o telèfon mòbil. Des del Departament d’Igualtat i Feminismes, es recomana realitzar el tràmit de manera virtual, perquè el procediment sigui el més àgil possible. Les persones que optin per tramitar digitalment la seva sol·licitud comptaran amb el suport del telèfon 900 500 912, que ofereix atenció en ucraïnès.

En general, al llarg de tot el procés de tramitació dels ajuts, les persones beneficiàries comptaran amb diversos equips de professionals d’orientació i suport:

  1. El telèfon d’atenció ciutadana de la Generalitat per a les persones ucraïneses (900 500 912). Es tracta d’un número gratuït, que ofereix atenció en ucraïnès i que es troba operatiu de dilluns a divendres no festius, de 8 h a 22 h.
  2. Una pàgina web específica amb tota la informació sobre els ajuts, inclosos una guia i un videotutorial per al procediment de sol·licitud, i un llistat de preguntes freqüents. A través d’aquesta pàgina, també es podrà accedir a un formulari de contacte, al qual es podran enviar consultes, que seran respostes en un màxim de dos dies hàbils.
  3. Atenció presencial a través de les seus dels Serveis Territorials del Departament d'Igualtat i Feminismes, a Barcelona, Girona, Tarragona, Tortosa i Lleida.

És important remarcar que, dins del període en què la convocatòria estigui oberta, l’ordre de presentació de les sol·licituds no tindrà cap rellevància de cara a la resolució. Es tracta d’una subvenció en règim de concurrència no competitiva i, per tant, es rebrà el mateix import, durant el mateix temps, amb independència de quin sigui el dia específic en què es demani l’ajut.

Com ha explicat la secretària d’Igualtats, Mireia Mata Solsona, “els ajuts provenen dels fons europeus que hem reclamat llargament, i esperem que puguin suposar un suport significatiu per a persones que han hagut de fugir de la guerra”. La subvenció s’ha vehiculat a través del Reial Decret 673/2022, d’1 d’agost, pel qual es regula la concessió directa de subvencions a les comunitats autònomes per finançar la prestació d’un ajut econòmic directe a les persones beneficiàries del règim de protecció temporal afectades pel conflicte d’Ucraïna que no disposin de recursos econòmics suficients.

En els propers dies s'obrirà una subvenció per als ens locals

A banda dels ajuts directes per a persones ucraïneses, en els propers dies està prevista l’obertura de la convocatòria per al rescabalament de despeses avançades pels ens locals en l’acollida de les persones refugiades ucraïneses. Aquesta convocatòria, que vehicula les subvencions previstes en el Reial Decret 672/2022, permetrà retornar part dels fons avançats pels ens locals per reforçar serveis d’informació i orientació, finançar serveis d’allotjament i manutenció, o oferir serveis d’aprenentatge lingüístic, entre altres. En relació amb aquesta subvenció, la secretària d’Igualtats ha recordat que “tant el món local com el Govern de la Generalitat hem actuat des del minut zero per facilitar una acollida amb plena garantia de drets, i per tant ara és important reconèixer l’esforç fet per les diferents administracions, que han hagut de destinar fons propis a l’acollida de les persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna durant gairebé deu mesos”.

undefined
undefined
undefined
undefined