1. El conseller de Drets Socials es reuneix amb la junta directiva de La Confederació
  2. El Departament impulsarà en el primer trimestre de 2023 la Llei d’acció concertada

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadès; el secretari general, Oriol Amorós i March; la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Núria Valls, i el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Xavier Godàs i Pérez, s’han trobat avui amb una representació de La Confederació, encapçalada per la seva presidenta, Helena Fontanet i Casas. La Confederació és una organització empresarial que representa prop de 1.200 entitats no lucratives –associacions, cooperatives d’iniciativa social i fundacions– que presten serveis socials i d’atenció a les persones a Catalunya.


Reunió de representants de Drets Socials amb La Confederació{"name":"2022/12/14/19/49/57726017-4acf-4a21-903c-1c80a9d2e701.jpeg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":387527}


“Amb La Confederació hem coincidit en la necessitat d’una gran aliança amb el sector per la millora del finançament i la qualitat del servei”, ha destacat el conseller després de la reunió. En la trobada, s’ha posat de manifest la necessitat de reforçar el suport a les organitzacions d’atenció social en l’actual context, tenint en compte l’increment extraordinari de costos de subministraments i de l’alimentació. En aquest sentit, el Departament s’ha compromès a impulsar de forma immediata un estudi d’escandall de costos dels serveis socials per tal de definir els costos dels serveis actualment. Drets Socials millorarà el finançament el 2023, vinculant-ho a la necessitat d’aprovar els pressupostos de l’any que ve.

En l’àmbit legislatiu, el Departament ha explicat que impulsarà en el primer trimestre de 2023 la Llei d’acció concertada. També s’ha destacat la importància de la futura Llei del Tercer Sector, que actualment s’està tramitant en el Parlament.

També s’ha abordat la progressiva revisió de la cartera de serveis per abordar el repte de la transformació dels models d’atenció a les persones. L’estudi de costos dels serveis actuals serà imprescindible per a aquesta revisió, que permeti alhora tenir uns serveis més flexibles, compatibles amb la vida en comunitat i que doni més poder a les persones.

Alhora, s’ha tractat la necessitat de fer un trànsit de subvenció a concert de serveis que actualment estan finançats via subvenció. I, a banda, amb la intenció d’evitar inseguretat econòmica i estretors de tresoreria a finals d’any, el Departament accelerarà el calendari de les subvencions a les organitzacions socials. Per una banda, s’avançarà a la primavera la convocatòria ordinària de subvencions per a projectes i entitats de l’àmbit de les polítiques socials (COSPE) de 2023. Pel que fa a les subvencions amb càrrec al 0,7% de l’IRPF, la convocatòria d’aquest any quedarà resolta durant el primer trimestre de 2023. “Volem que el 2024 les entitats socials coneguin el mes de gener de quants diners disposaran, de les dues convocatòries, per a tot l’exercici”, ha destacat.

Per tal de garantir l’estabilitat de les entitats socials i reconèixer la tasca que desenvolupen els professionals del sector, ja s’ha fet efectiu l’augment del 3% de la dotació del Departament de Drets Socials al sistema de serveis socials, que ha de repercutir en una millora de les condicions dels treballadors i treballadores. A banda, s’accelerarà el pagament de les subvencions pels sobrecostos de la Covid que han hagut d’afrontar les entitats.