El Departament de Justícia va començar l’any 2006 a endreçar tots els dipòsits judicials que guarden els objectes intervinguts durant un procediment judicial que es trobaven en un estat molt deficient
Un cop arxivades i emmagatzemades les peces de convicció, s’ha començat a implantar la nova aplicació informàtica GEF, que millora la seva gestió
Un cop arxivades i emmagatzemades les peces de convicció, s’ha començat a implantar la nova aplicació informàtica GEF, que millora la seva gestió

El Departament de Justícia, seguint el procés de modernització i responent a la necessitat dels usuaris de l’Administració de justícia de millorar l’eficàcia i eficiència dels processos judicials, ha implantat l’aplicació informàtica GEF per gestionar prop de 200.000 objectes que es guarden als dipòsits judicials. La gestió informàtica ha estat precedida per un laboriós treball de tria i emmagatzematge de tots els dipòsits judicials de Catalunya que es trobaven en unes condicions molt deficients.
El Departament de Justícia va iniciar l’any 2006 un Pla de dipòsits, que consisteix en un seguit de treballs per endreçar els dipòsits judicials on els objectes s’amuntegaven sense cap mena d’ordre i millorar-ne la gestió. Els dipòsits són els espais on els jutjats penals guarden i custodien les peces de convicció, tots els objectes que són intervinguts durant un procediment judicial penal. Són molt diversos: roba, bicicletes, mobles, bosses, maletes, catifes... A Catalunya sumen un total de 197.229 peces segons l’inventari efectuat per Justícia en tots els dipòsits judicials.
Els principals objectius de la nova aplicació informàtica són els següents: en primer lloc, cobrir totes les funcionalitats relacionades amb la gestió de les peces de convicció, des de la seva entrada en un procediment judicial fins a la seva destinació final; en segon lloc, tenir identificades i ubicades totes les peces de convicció, i, en tercer lloc, aconseguir que els dipòsits judicials continguin únicament les peces que legalment correspongui. Un altre dels objectius és facilitar als jutjats el control de les peces de convicció i, per tant, dels dipòsits, i finalment, es pretén millorar l’eficiència de l’oficina judicial en les tasques de gestió de peces.
L’inventari ha estat útil per endreçar les dependències on es guarden les peces i fer-ne una tria i eliminar-ne les que pertanyien a procediments tancats -un total de 81.295-, separar-ne 22.413 més que es preveuen destruir i deixar-ne un total de 93.521 ben dipositades. Durant els treballs, es va detectar que hi havia molts objectes que legalment no poden estar guardats en dipòsits judicials, com ara materials inflamables, productes tòxics i armes de foc.
Un cop feta la tria, les peces de convicció s’han emmagatzemat de forma ordenada en prestatges i caixes que actualment permeten mantenir els dipòsits en un estat òptim. L’inventari i arxiu dels objectes ha implicat la seva identificació mitjançant codis de barres, fotografies adjuntes, indicació de la ubicació de cada objecte, notes adjuntes que pugui tenir, etc.
Implantació de l’aplicació GEF
El pas següent, per part del Departament de Justícia, ha estat l'inici de la implantació de la nova aplicació informàtica GEF (Gestió d’efectes). Es tracta d’un nou mòdul d’e-justícia.cat que permet fer la gestió integral de les peces de convicció i tenir localitzats fàcilment tots els objectes.
Amb la nova aplicació informàtica, la informació sobre les peces és identificable en tots els tràmits i procediments que se'n puguin derivar des de la seva entrada al dipòsit, una informació que fins ara no estava disponible. D'aquesta manera també es poden gestionar les entrades, sortides, trasllats, inventaris, etc. de les peces de convicció, es té un control dels dipòsits judicials, de les seves ubicacions, despeses, persones de contacte i comunicats entre jutjats, entre altres accions.
Després del treball efectuat el primer semestre d’enguany, estan localitzades i registrades amb l’aplicació informàtica GEF un total de 14.540 peces i s’han inventariat 23.524 objectes (cal tenir en compte que una peça de convicció pot estar formada per diferents objectes).
El desplegament del GEF es va iniciar a Cerdanyola del Vallès el desembre de 2008 amb una prova pilot i, des d’aleshores, s’ha implantat en els partits judicials de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, a la Ciutat de la Justícia, als partits judicials de Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Cervera, Figueres, Valls i Amposta. En pocs mesos, s’iniciarà la implantació del GEF a quatre partits judicials més: Gandesa, la Seu d’Urgell, la Bisbal d’Empordà i en un partit judicial de l’àmbit de Tarragona.

.

.
1