1. La consellera Garriga inaugurarà dissabte, 17 de desembre, aquest renovat equipament museístic acompanyada de l’alcaldessa de Valls i de la presidenta del Museu
  2. La nova exposició permanent està formada per més de 120 peces de 14 artistes amb noms com Jaume Huguet, la nissaga dels Bonifàs, Anselm Nogués, Francesc Galofré Oller, Francesc Guasch Homs o Pere Català Pic


El Museu de Valls presenta per primera vegada la seva col·lecció permanent “De Jaume Huguet a Robert Gerhard. L'aportació de Valls al món de l'art”. Una exposició que culmina la tasca que el Museu de Valls ha dut a terme els darrers 30 anys i que ha posat en relleu diversos artistes vallencs ampliant el seu reconeixement no només a Valls, sinó també a nivell nacional i en alguns casos, internacional.

L’ampliació, remodelació i nova col·lecció permanent s’inauguren aquest dissabte, 17 de desembre, a les 12 hores en un acte que comptarà amb la presència de la Consellera de Cultura, Natàlia Garriga; la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández; l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, i la presidenta del Museu de Valls i regidora de Cultura de l’Ajuntament de Valls, Laia Castells.

La reforma arquitectònica de l’edifici, propietat de la Generalitat de Catalunya, s’ha realitzat en les àrees del Museu que s’ha ampliat amb nous espais. Les obres han tingut un cost de 538.000 euros, finançats per l’Ajuntament de Valls i pel Departament de Cultura en el marc del Pla de Museus 2030 i el Programa d’inversions per a la renovació museogràfica i d’infraestructures dels museus que Cultura està desplegant arreu del país.

Les obres s'han concentrat sobretot a la primera planta de l'edifici, espai que s'ha guanyat per a la nova exposició permanent amb la que el Museu enceta aquesta nova etapa. A més, en altres plantes de l'equipament, la inversió ha permès millorar també les condicions de conservació i emmagatzematge del fons artístic, així com l'accessibilitat per al visitant als diversos espais.

El Museu de Valls es transforma totalment amb aquesta reforma arquitectònica que acull la nova col·lecció permanent i alhora amplia les reserves d’art, acompanyat del programa RE-ORG i una important visió cap a la millora de les reserves d’arqueologia i la seva exposició a la Biblioteca Popular.

El Museu ja prepara noves actuacions de millora, programades a partir de l'any vinent. Actuacions que comptaran amb el suport del Departament de Cultura amb una clara aposta de totes les institucions perquè es converteixi en un dels agents més sòlids del panorama a la demarcació del Camp de Tarragona.

Museu de Valls{"name":"2022/12/15/17/59/50746ecd-1aa6-4ea4-b1f1-22a56dc890ea.jpg","author":"Ajuntament de Valls","type":"0","location":"0","weight":63103}

Col·lecció permanent

La nova col·lecció permanent “De Jaume Huguet a Robert Gerhard. L'aportació de Valls al món de l'art” compta amb 120 peces i fa un viatge des del segle XV al segle XX a través de l’obra de diversos artistes vallencs que van des de Jaume Huguet (s. XV) a Robert Gerhard (s. XX). Cada àmbit s'introdueix amb un breu text sobre la ciutat, i seguidament es parla dels artistes del període històric en què es situen. La mostra ha estat comissariada pel director del Museu de Valls, Jordi París.

A part d’obres del fons del Museu, l’exposició compta amb obres del MNAC, del MUHBA, del Museu Diocesà de Tarragona, del Museu de Sitges, del Museu de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid, de la Diputació de Tarragona i de dues col·leccions particulars.

En aquest sentit el discurs s'estructura en les diverses èpoques artístiques. El primer àmbit es titula “Entre el gòtic i el renaixement. Jaume Huguet, el primer vallenc universal”, i inclou obres de Jaume Huguet (Valls 1412(?)- Barcelona 1492). En aquest bloc, el visitant podrà veure per primera vegada les grans bigues policromades de principis del segle XV de l'antic convent del Carme que el Museu va salvaguardar i que s'han restaurat recentment.

El segon apartat és “La ciutat del Barroc i la nissaga dels Bonifàs”,amb l’obra de quatre escultors de generacions diferents de la família Bonifàs: Lluís Bonifaci (Tolosa/Marsella ? - Riudoms 1697), Lluís Bonifaci Sastre (Barcelona 1683- Valls 1765),Lluís Bonifàs (1730-1786) i Francesc Bonifàs (1735-1806). També es fa referència al compositor Mossèn Jaume Casellas (Valls 1690 - Toledo 1764).

Es continua amb l’apartat que es titula “De l'esclat a la decadència de la ciutat. Els artistes del vuit-cents”, que inclou obres de Francesc Guasch Homs (Valls 1861- Barcelona 1923), Bonaventura Casas Pàmies (Valls 1861- Barcelona 1907), Anselm Nogués (Valls 1864- Barcelona 1938), i Francesc Galofré Oller (Valls 1864- Barcelona 1942). Precisament, d'aquest últim artista, ocupa un lloc destacat a l'exposició permanent el Bòria Avall, el quadre de grans dimensions (5metres d'ample x 3 d'alçada), una de les peces emblemàtiques del fons del Museu.

Finalment, trobem “La generació prodigiosa (segle XX)”, amb obra de l’arquitecteCèsar Martinell (Valls 1888- Barcelona 1973), fotografia de Pere Català Pic (Valls 1889- Barcelona 1971), pintura i joieria de Jaume Mercadé (Valls 1889- Barcelona 1967) i música de Robert Gerhard Ottenwaelder (Valls 1896- Cambridge 1970).

Una nova imatge per al Museu

Aquesta nova etapa del Museu de Valls ha implicat també un canvi en la imatge corporativa. El nou logotip del Museu ha estat ideat per l’estudi de disseny Bildi Grafiks, de Sant Joan de Mediona. Partint de la definició del mot Museu (lloc on es guarden i s’exposen col·leccions d’obres d’art, d’història natural, d’objectes d’interès, curiositats, etc., amb finalitat cultural), el disseny busca un espai (els claudàtors) i hi col·loca Valls a dins (la V). Els dos elements formen una M de Museu. El Museu compta també des d’aquest mes amb nous perfils a les xarxes socials (Twitter, Facebook i Instagram) i properament estrenarà una nova pàgina web.

Descàrrega d’imatges i altres materials