Foto

El conseller Elena presenta una vintena de mesures per avançar en la feminització del cos de Bombers de la Generalitat

query_builder   19 desembre 2022 20:10

event_note Nota de premsa

El conseller Elena presenta una vintena de mesures per avançar en la feminització del cos de Bombers de la Generalitat

Foto{"name":"2022/12/19/20/05/e5e0317b-f543-42d6-a5ca-74c870b6281b.jpg","author":"Interior","type":"0","location":"0","weight":319012}

Les mesures permetran avançar cap a la igualtat de gènere en aspectes com l’accés al cos, les condicions de treball o les infraestructures dels parcs

Elena subratlla que les mesures ‘permetran revertir una injustícia històrica’

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, acompanyat del cap del cos de Bombers de la Generalitat, David Borrell, ha presentat avui un paquet de mesures per a la feminització del cos de Bombers. Des del parc de bombers de Santa Coloma de Gramenet, Elena ha exposat una vintena d’accions per avançar cap a la igualtat en aspectes com l’accés al cos, les condicions de treball i la conciliació laboral, les infraestructures i mitjans o la formació.

El conseller Elena ha destacat que “aquest és el primer conjunt de mesures de feminització que s’aplica al cos de Bombers” i ha agraït a totes les persones que ho han fet possible.Elena ha subratllat que “les mesures permetran avançar cap a la igualtat de gènere en aspectes com l’accés al cos, les condicions de treball o les infraestructures dels parcs”. “La finalitat és revertir una injusticia històrica, per fer justícia però sobretot per eficàcia”, ha ressaltat.

Per la seva banda, el cap dels Bombers, David Borrell,ha afirmat que “en el Pla 2025 que s’està treballant des dels Bombers de la Generalitat incorporem, com un objectiu estratègic més, transformar l'organització del cos en perspectiva de gènere impulsant el pla d’igualtat”. Aquest pla guia s’està seguint des del 2018 i es basa en situar el cos en una normalitat de funcionament. Es fa a través de tres grans eixos: la incorporació de personal, la renovació dels equips i materials i, per últim, la millora de la capacitat operativa”, ha explicat.

Al seu torn, la sotsinspectora del cos, Mari Muñoz, ha remarcat que les mesures serviran “per revertir allò que durant molts anys no se’ns ha permès a les dones”.

Per últim, l’assessora en Polítiques de Seguretat i Perspectiva de Gènere d’Interior, Alba Alfageme, ha destacat que “cal visibilitzar les dones perquè esdevinguin referents i que les nenes i joves vegin que també és possible. Hem de construir miralls”.

Els principals objectius de les mesures són garantir la igualtat de tracte i assolir la paritat dins del cos (actualment, només el 2’4% de bombers són dones) així com prevenir i actuar davant l’assetjament sexual. El llistat de mesures que s’impulsaran són les següents:

Accés al cos

●S’introdueix la reserva de places per a dones, de màxim el 40% de les places convocades, a les convocatòries d’accés i de promoció del cos de Bombers.

●Campanya a través de diferents mitjans de comunicació amb l’objectiu de difondre la professió de bomber/a i aconseguir un augment del número de dones que es presentin a les convocatòries

●En les proves físiques de les convocatòries d’accés, s’elimina la prova de la corda i s’introdueix l’arrossegament del ninot. La raó d’adoptar aquesta mesura és que es detecta un biaix de gènere.

●S’introdueix un nou apartat al temari de les proves de coneixements de les bases de les properes convocatòries d’accés, sota el títol de Polítiques públiques en matèria d’Igualtat d’oportunitats i no discriminació.

●S’ofereix a les dones embarassades i mares amb fills menors de setze setmanes la possibilitat de sol·licitar al Tribunal Qualificador l'ajornament de la realització de la prova física fins a la següent convocatòria, i que se li guardi la posició que tenia en la primera convocatòria.

Salut laboral i conciliació

●Adaptar el lloc de treball de la dona bombera embarassada o en període de lactància a la seva situació.

●Establir una jornada de 12 hores per a la dona bombera embarassada o lactant per millorar la conciliació de la vida laboral, personal i familiar.

●Adaptació del lloc de treball, fins a un màxim de dos anys, durant el període de lactància.

●Establir un permís recuperable d’una guàrdia al mes, a la qual es podrà acollir la bombera que tingui menstruacions molt doloroses o endometriosis i que així ho acrediti amb un informe metge.

●Flexibilitzar l’horari de treball pels bombers amb fills menors de 12 anys.


Infraestructures i mitjans materials

●S’està planificant l’adequació de les infraestructures dins dels parcs de Bombers i en d’altres instal·lacions d’ús comú, per tal que les bomberes disposin de tots els espais indispensables per fer la seva tasca (per exemple, vestuaris o serveis)

●Adquisició de roba amb patronatge femení, per disposar de vestuari adaptat a la morfologia de les bomberes i amb la seva correcta identificació correcta.

Formació

●Establir com a mèrits en els processos de promoció interna la possessió de formació en Igualtat.

●Establir formació obligatòria per comandaments i bombers de l’escala bàsica del cos de Bombers en perspectiva de gènere

●Formació i difusió del Protocol d’assetjament sexual de funció pública.

Assetjament sexual

●Elaboració d’un protocol específic sobre l’assetjament sexual pel cos de Bombers de la Generalitat


undefined
undefined
undefined
undefined