pobresa energètica

El Govern aprova realitzar un programa pilot que combina millores d'eficiència energètica amb la intervenció social contra la pobresa energètica

query_builder   20 desembre 2022 12:45

event_note Nota de premsa

El Govern aprova realitzar un programa pilot que combina millores d'eficiència energètica amb la intervenció social contra la pobresa energètica

  1. Acompanyarà persones vulnerables en l’obtenció de l’IMV i avaluarà l’impacte de les diferents mesures combinades

El Consell Executiu ha aprovat un conveni amb el Govern espanyol per realitzar un programa pilot d’intervenció social multidisciplinari per millorar la situació de pobresa energètica de persones en risc d’exclusió social que resideixen en un habitatge públic. Amb una dotació d’11 milions d’euros, el projecte combinarà ajuts per a la rehabilitació i millora de l’eficiència energètica d’habitatges residencials, actuacions de capacitació i l’acompanyament social de persones en risc d’exclusió.

El projecte té l’objectiu de millorar la inclusió social i s’emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Es durà a terme a través del Departament de Drets Socials i la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, en conveni amb la Secretaria General d’Objectius i Polítiques d’Inclusió i Previsió Social del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. El projecte, amb 2.000 unitats familiars participants, inclourà una avaluació per comprovar l’impacte que tenen les diferents actuacions combinades. Hi col·laborarà l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC).

Es finançarà amb un màxim d’11 milions d’euros procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea (UE), a través dels pressupostos generals de l’Estat. Pel que fa a la subvenció, el 58,6% es farà efectiu amb caràcter anticipat i, el 41,4% restant, un cop comprovada l'execució de l'actuació. Les subvencions es destinaran al desenvolupament d'itineraris d'inclusió social amb persones beneficiàries de l'Ingrés Mínim Vital (IMV), i la seva avaluació.

Per una banda, el projecte vol aconseguir la millora de l’eficiència energètica d’habitatges residencials a través d’obres de millora i/o rehabilitació. Alhora, es capacitarà les persones participants per tal que puguin adaptar els seus hàbits de consum energètic i les seves tarifes de subministraments bàsics a les seves necessitats i possibilitats econòmiques.

Les inversions en habitatge es duran a terme a partir d'un diagnòstic tècnic inicial realitzat per empreses especialitzades en la rehabilitació energètica. S'executaran en habitatges de titularitat pública i que siguin de titularitat o gestionats per l’Agència d’Habitatge de Catalunya (AHC).

Com a programa pilot, es duran a terme dues accions complementàries amb diferents persones d’entre les participants:

  1. S’acompanyarà 1.000 llars participants cap a l’obtenció de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) per una millora en relació amb els seus ingressos mínims.
  2. S’oferirà acompanyament comunitari a 400 famílies per trencar amb situacions d’aïllament social que pateixin, que poden representar un llast per al seu progrés social.

Així, les 2.000 unitats familiars participants es distribueixen en quatre grups d’intervenció diferents:

  1. Grup de tractament 1: assessorament per a la millora de l'eficiència energètica i hàbits de consum (pot incloure assessorament per a l'obtenció *IMV i acompanyament comunitari).
  2. Grup de tractament 2: inversions en habitatge per millorar l'eficiència energètica (pot incloure assessorament per a l'obtenció *IMV i acompanyament comunitari).
  3. Grup de tractament 3: inversió en habitatge per millorar l'eficiència energètica i assessorament per a la millora de l'eficiència energètica i hàbits de consum (pot incloure assessorament per a l'obtenció *IMV i acompanyament comunitari).
  4. Un quart grup (Grup de Control), de 500 persones, que no rebrà cap tractament.

Des de la perspectiva metodològica, la implementació dels tractaments es realitzarà des de l'òptica o la mirada de la intervenció social i comunitària, potenciant així els vincles de les unitats familiars amb la comunitat. Això serà fonamental per garantir la participació de les famílies al llarg de tot el projecte i serà un element clau per enfortir el compromís amb el projecte i millorar-ne així l’impacte.

Avaluació de les mesures

La intervenció vol contrastar l’efecte de diferents tractaments en la disminució de la pobresa energètica i, en concret, vol avaluar si les inversions de millora de l’eficiència energètica en habitatges són suficients per reduir la pobresa energètica o, per contra, són més efectives si es complementen amb accions d’assessorament i acompanyament. Els resultats de l’avaluació serviran per comprovar quines polítiques han estat efectives (han aconseguit resultats) i eficients (balanç cost/inversió) amb l’objectiu de poder transferir aquest coneixement a altres territoris.

La intervenció social simultània sota el paradigma d’un programa pilot avaluable nodrirà el Departament de Drets Socials de dades qualitatives d’impacte que permetran prendre decisions futures en relació amb la priorització de les polítiques públiques i de les inversions dels pressupostos públics per pal·liar la situació de pobresa energètica. Al mateix temps, permetrà disposar d’informació rellevant per a la implementació de programes clau, com ara l’acompanyament en el procés de sol·licitud de l’IMV o l’acompanyament comunitari, entre altres qüestions.


dgc{"name":"2023/07/05/14/13/496fa516-b1b0-4d37-8416-90c7bdc26370.png","author":"DGC","type":"0","location":"0","weight":43254}


undefined
undefined
undefined
undefined
undefined