RISCAT2030

El Govern aprova els mecanismes per posar en marxa la nova estratègia RIS3CAT 2030

query_builder   20 desembre 2022 12:45

event_note Nota de premsa

El Govern aprova els mecanismes per posar en marxa la nova estratègia RIS3CAT 2030

  1. Es crea el Comitè gestor del Mecanisme de Descoberta d’Oportunitats, l’òrgan col·legiat que s’encarregarà d’articular la governança de la nova estratègia
  2. Es reforça l’equip tècnic per impulsar la RIS3CAT 2030 amb la creació d’un Programa Temporal amb 18 noves places finançades amb fons europeus

El Govern ha donat llum verda a la creació dels instruments per poder posar en funcionament la nova RIS3CAT 2030, l’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya, en el marc de finançament dels fons europeus regionals (FEDER) per al període 2021-2027.

En aquest sentit, en primer lloc, es crea el Comitè de Gestió del Mecanisme de Descoberta d’Oportunitats. Aquest és un òrgan col·legiat del qual en formaran part com a vocals un representant de cadascun dels departaments que han dissenyat la nova estratègia i que són els següents: Empresa i Treball, Acció Exterior i Unió Europea, Educació, Recerca i Universitats, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Interior, Territori, Salut, Cultura i Igualtat i Femenismes. La presidència d’aquest òrgan anirà a càrrec del secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus, i la vicepresidència correspondrà al director general de Fons Europeus i Ajuts d’Estat.

La principal funció del Comitè serà articular tot el sistema de governança de la RIS3CAT 2030. Això es tradueix, per exemple, en promoure la implicació de tots els actors rellevants de la nova estratègia -administracions, universitats, centres de recerca i tecnològics, empreses i entitats i associacions de la societat civil-; o garantir l’alineament de la RIS3CAT amb els plans de Govern, entre d’altres.

En segon lloc, s’aprova el Programa temporal de recursos humans per al desplegament del Mecanisme de Descoberta d’Oportunitats. La finalitat és reforçar l’equip humà i dotar la Generalitat dels recursos necessaris per desplegar l’estratègia, és a dir, donar suport als processos de detecció d’oportunitats i al disseny, execució i monitoratge de les diferents iniciatives i projectes que surtin de la RIS3CAT. El programa, finançat amb fons europeus, preveu la incorporació de 18 treballadors del cos superior de l’administració (grup A) i té una durada prevista de tres anys.

La RIS3CAT 2030, 7 ‘agendes compartides’ adaptades als nous reptes

Les estratègies per a l’especialització intel·ligent (RIS3) -RIS3CAT a Catalunya-, van ser impulsades per la Unió Europea l’any 2014 com una aposta per convertir el coneixement i la innovació en una prioritat, amb nous projectes d’inversió cofinançats amb fons europeus (FEDER). L’objectiu era aconseguir un impacte en el desenvolupament econòmic i social dels territoris en particular i del conjunt d’Europa en general. Gràcies a aquesta estratègia durant el període 2014-2020 a Catalunya es van impulsar iniciatives per un valor de 936 milions d’euros, executades per 563 entitats d’arreu del territori.

Ara, la nova RIS3CAT 2030 s’ha actualitzat i dissenyat amb la voluntat de fer front als nous reptes globals com el canvi climàtic, la contaminació, el malbaratament de recursos, la desocupació, l’increment de les desigualtats socials, o l’envelliment de la població, i la pandèmia de la COVID-19 entre d’altres. En aquest sentit, la nova estratègia, s’ajusta al Reglament (UE) 2021/1060 de fons europeus durant l’actual període pressupostari.

L’instrument per aconseguir aquesta transformació econòmica territorial és el de les ‘agendes compartides’ que s’articulen a partir dels coneguts com “processos de descoberta d’oportunitats” o de “descoberta emprenedora”, mitjançant els quals els actors dels territori identifiquen els reptes i els àmbits d’actuació prioritaris i, conjuntament, dissenyen i implementen programes, actuacions i projectes per avançar cap a un model socioeconòmic més verd, digital, resilient i just. La RIS3CAT 2030 preveu l’impuls de set agendes compartides en els àmbits següents:

  1. Un sistema alimentari sostenible, just, equitatiu i saludable
  2. Un sistema d’energia i recursos neutre en emissions i respectuós amb el medi ambient
  3. Un sistema de mobilitat i logística sostenible
  4. Un sistema sociosanitari universal, sostenible i resilient
  5. Un sistema educatiu i de generació de coneixement reflexiu, anticipatiu, inclusiu i responsiu
  6. Un sistema industrial sostenible i competitiu
  7. Un sistema cultural integrador de les persones, del territori i de la història


undefined
undefined
undefined
undefined
undefined