Els directors generals d’Inga Food S.A., Manuel García Lorenzo, i de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Josep M. Monfort i Bolívar, han firmat avui un acord per a desenvolupar un projecte, que compta amb finançament del Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI), pel qual es pretén caracteritzar de manera genètica i productiva tres línees d’ibèric i els seus creuaments, amb l’objectiu d’assentar les bases per a un futur programa de selecció i millora en porc ibèric.
En l’actualitat, la producció de porc ibèric treballa majoritàriament amb estirps ibèriques pures, utilitzant fonamentalment una sola línea femella, desaprofitant el potencial vigor híbrid (heterosi) que es podria obtenir al utilitzar dos estirps pures i diferenciades d’ibèric.
És per això que Inga Food S.A. i l’IRTA col·laboraran en la realització d’aquest projecte, en el qual s’utilitzaran tres estirps de porc ibèric (en puresa i creuades) per a la seva caracterització genètica i productiva mitjançant un disseny experimental dial·lèlic, estudiant-ne els caràcters d’interès econòmic (prolificitat, creixements, percentatge de peces nobles, qualitat de la carn...). Aquests estudis es realitzaran en els centres de l’IRTA de Lleida (estudis genètics) i de Monells (qualitat de la carn) amb la col·laboració de les universitats de Saragossa i Extremadura.
A través d’aquest projecte es pretén conèixer el determinisme genètic de les tres estirps i dels seus encreuaments per als caràcters d’interès econòmic, estimar l’heterosi i la seva aptitud combinatòria. Així mateix, les tres línees seran avaluades mitjançant el control dels productes finals obtinguts del seu creuament amb mascles Duroc, en el marc del que estipula la normativa vigent per als productes ibèrics.
Els resultats obtinguts en el projecte han de permetre obtenir animals més eficients amb els que obtenir productes d’alta gama, a preus competitius, en un mercat como el del ibèric.
Inga Food S.A.és una empresa del Grupo Nutreco, que opera a Espanya dins del Grupo Nutreco España, dedicada a la producció i comercialització de porcs.
Nutreco és una companyia global de nutrició animal i aliment per a peixos i una de las companyies multinacionals més grans del sector agroalimentari, amb oficines centrals a Holanda (Amersfoort) i activitats comercials en més de 20 països, 75 centres de producció i processament i centres de R+D i laboratoris d’investigació repartits per tot el món.
2 de setembre de 2010