Exposició itinerant de l'Any Nativitat Yarza Planas.

Una exposició homenatja Nativitat Yarza Planas, la primera alcaldessa de Catalunya

query_builder   22 desembre 2022 16:56

event_note Nota de premsa

Una exposició homenatja Nativitat Yarza Planas, la primera alcaldessa de Catalunya

  1. La mostra es pot visitar al Palau Oliver de Boteller de Tortosa, seu dels Serveis Territorials de Cultura


Nativitat Yarza Planas (Valladolid, 1872 - França, 1960) va ser la primera alcaldessa elegida democràticament a Catalunya. Amb motiu de la commemoració del Govern de la Generalitat dels 150 anys del seu naixement, aquest dimecres, 21 de desembre, s’ha inaugurat al Palau Oliver de Boteller de Tortosa l’exposició itinerant de l’Any Nativitat Yarza Planas.


La comissària de la mostra, Carme Porta Abad, va oferir una xerrada i es va organitzar una taula de vivències amb Rosalia Pegueroles Gisbert, alcaldessa d’Aldover; Eva Amposta Serres, alcaldessa del Pinell de Brai; Montse Perelló Margalef, alcaldessa de Tivissa; i Maria Pilar Ballester Ferreres, exalcaldessa de la Sénia. En l’acte també van intervenir les directores dels Serveis Territorials de Cultura, Victòria Almuni Balada, i Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà Fortuño.


“Encara necessitem fer polítiques públiques de reconeixement i de memòria històrica i cal que aquestes polítiques incloguin la perspectiva de gènere i la perspectiva feminista”, assegura la directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà Fortuño. “Com a mestra, alcaldessa i, també, miliciana, va defensar una Catalunya moderna, democràtica i compromesa amb els valors de la igualtat”, continua la directora dels Serveis Territorials de Cultura, Victòria Almuni Balada.


Un any de reconeixements

L’exposició, que es podrà visitar durant les properes setmanes a la seu dels Serveis Territorials de Cultura, s’emmarca en l’Any Nativitat Yarza Planas. Les actuacions de reconeixement compten amb actes de divulgació, com aquesta exposició itinerant, que serà incorporada al catàleg de mostres divulgatives de l’Institut Català de les Dones. A més, té una part pedagògica important de treball a les aules, amb l'objectiu de difondre la figura de Nativitat Yarza Planas com a primera alcaldessa de Catalunya elegida per vot popular, així com donar a conèixer l’evolució del paper i l’accés de les dones a la política. Per acabar l’any commemoratiu, a principis del 2023 està previst un acte amb totes les alcaldesses del país.


Nativitat Yarza Planas va ser mestra, miliciana i política i la primera alcaldessa elegida democràticament a Catalunya, a les eleccions de gener del 1934 en la candidatura d'ERC de Bellprat. Va treballar com a mestra en diversos municipis fins a 1930, any en què va ser nomenada mestra de l'escola de Bellprat. Afiliada al Partit Republicà Radical Socialista, va ser membre de la Junta Directiva del Centre Radical Socialista del Districte IX de Barcelona i va participar en la creació del Centre Radical Socialista de Bellprat. Va ser també una de les fundadores de l'Associació Femenina Republicana Victoria Kent a Barcelona (1931), que volia fomentar la col·laboració de les dones amb la República. En 1933 Yarza va presidir la comissió gestora a l'Ajuntament de Bellprat i va ser triada sotssecretària de la Junta General Constituent de l'Institut Laic Benèfic de Catalunya.


Després de les eleccions generals de novembre de 1933, Yarza va abandonar el Partit Republicà Radical Socialista i es va afiliar en Esquerra Republicana de Catalunya. Va encapçalar la candidatura a les eleccions municipals a Bellprat el gener de 1934, en les quals va ser triada alcaldessa, i va ser nomenada la primera alcaldessa de Catalunya triada per sufragi universal. Poc després va ser destinada com a mestra, a la Pobla de Claramunt, i va haver d'abandonar l'alcaldia. Durant la Guerra Civil, malgrat tenir 63 anys, es va allistar en la columna del Barrio, que la va portar al front d'Aragó, i després es va traslladar a Barcelona per a integrar-se com a mestra del Consell de l'Escola Nova Unificada. Després de la guerra es va exiliar a França, i en 1940 la Comissió depuradora de Magisteri la va donar de baixa com a mestra. Va morir a Tolosa de Llenguadoc l'any 1960.


22 desembre 20221  

Imatges

Exposició itinerant de l'Any Nativitat Yarza Planas.

Exposició itinerant de l'Any Nativitat Yarza Planas. 115620

1  

Fitxers adjunts

Una exposició homenatja Nativitat Yarza Planas, la primera alcaldessa de Catalunya.

Una exposició homenatja Nativitat Yarza Planas, la primera alcaldessa de Catalunya.
DOC | 1292800

undefined
undefined
undefined
undefined