Paranys i ocells capturas en marc actuació Agents Rurals Montsià

Els Agents Rurals denuncien una persona per la instal·lació en una finca privada del Montsià de 22 paranys tipus cep per capturar ocells

query_builder   3 gener 2023 10:05

event_note Nota de premsa

Els Agents Rurals denuncien una persona per la instal·lació en una finca privada del Montsià de 22 paranys tipus cep per capturar ocells

  1. Es van trobar en el mateix indret 6 ocells morts, 5 d’ells d’espècies protegides.
  2. La captura d’espècies protegides així com l’ús de paranys no selectius són delictes que poden comportar multa, presó i inhabilitació per a aquesta pràctica. La utilització de ceps constitueix un delicte penal independentment de l’espècie abatuda.
  3. Aquests ocells s’alimenten de petits invertebrats, controlant així poblacions d’insectes que podrien esdevenir plagues.

Durant la inspecció d’una crema de restes vegetals no apagada en una finca particular de la comarca del Montsià, els Agents Rurals localitzen un ocell tallarol de casquet mort en ser capturat per un parany tipus cep camuflat. Aquest parany a nivell local es coneix com a “ratera”.

Aquest fet va portar els Agents Rurals a inspeccionar tota la finca localitzant 22 ceps instal·lats i un total de 6 ocells morts (1 tallarol de casquet, 3 verdums, 1 tord comú i 1 pit-roig).

Paranys i ocells capturats actuació Agents Rurals al Montsià{"name":"2023/01/03/09/47/de99edc7-e759-43fd-a6c1-176f9420905a.jpg","author":"Cos Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":149622}


Tots els ocells trobats, a excepció del tord, pertanyen a espècies de fauna salvatge autòctona protegides a Catalunya (Decret Legislatiu 2/2008). A més, tant el pit-roig com el tallarol de casquet estan incloses al Listado estatal de especies silvestres en régimen de protección especial (Real Decreto 139/2011), com a espècies “mereixedores d’una atenció i protecció particular pel seu valor científic, ecològic i cultural, singularitat, raresa, etc.”.

El tord, en canvi, és una espècie cinegètica i la seva caça es trobava dins de període habilitat. Ara bé, és il·legal el mètode per a la seva captura donat que el cep és un sistema totalment prohibit. El tord únicament pot ser abatut amb arma de foc sota les normes específiques de la llei i el reglament de caça en vigor.

Cep amb esquer actuació Agents Rurals Montsià{"name":"2023/01/03/09/50/97cb9f63-49e3-4fa5-96ad-fdd36550e2b6.jpg","author":"Cos Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":149477}


Els paranys tipus cep són trampes il·legals per matar ocells que els furtius utilitzen en períodes de fred, quan escasseja el menjar a l’abast. El parany es col·loca parcialment enterrat, generalment en camps d’oliveres, amb alguna mena d’esquer. En el moment que s’apropen els ocells a l’esquer, s’activa el mecanisme que tanca el parany i produeix la mort.

Les “rateres” son un sistema no selectiu que captura qualsevol espècie d’ocell, incloses les protegides, sense que tinguin cap possibilitat d’escapatòria. És per aquest motiu que són trampes expressament prohibides tant per la legislació autonòmica com per l’estatal. El seu ús està recollit com a delicte a l’article 336 del Codi Penal, independentment de l’espècie abatuda.

El Codi Penal recull com a delictes:

La caça d’espècies protegides de fauna silvestre (art. 334). I en determina pena de presó de 6 mesos a 2 anys, o multa de 8 a 24 mesos i, en tot cas, inhabilitació per caçar de 2 a 4 anys.

L’ús per a la caça d’instruments o arts d’eficàcia destructiva o no selectiva per la fauna (art. 336). En aquest cas la pena de presó és de 4 mesos a 2 anys, o multa de 8 a 24 mesos i, en tot cas, inhabilitació per caçar de 1 a 3 anys.

2  

Imatges

Cep preparat amb un esquer

Cep preparat amb un esquer 326578

Paranys i ocells capturats

Paranys i ocells capturats 292178

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined