1. Més de 100.000 llars en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió social rebran de manera automàtica una aportació addicional que oscil·larà entre els 41 i 186 euros per llar
  2. La mesura té com a objectiu pal·liar els increments del preu del gas, del gasoil i del butà que s'han produït de manera posterior a l'establiment de l'ajut


El Govern, a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha augmentat un 50% el pressupost del Bo Social Tèrmic de l’any 2021, aportant-hi 8,7 milions d’euros addicionals. Aquesta xifra, sumada als 17,5 milions d’euros inicials aportats per l’Estat, situarà el pressupost del Bo Social Tèrmic a Catalunya en els 26,2 milions d’euros. La mesura beneficiarà 100.219 llars en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió social, que percebran entre 41 i 186 euros que s’afegiran a l’import inicial de l’ajut. Aquesta quantia oscil·lava entre els 82 i els 373 euros per beneficiari, en funció del nivell de vulnerabilitat i de la zona climàtica.

La decisió de complementar amb recursos de la Generalitat l’import inicial del Bo Social Tèrmic, fixat per l’Estat, es deu al fet que l’increment del preu del gas en els darrers mesos ha estat superior a l’augment d’aquest ajut. Això, afegit al creixement dels preus dels béns de consum, té un impacte directe en la reducció del poder adquisitiu de les persones en situació de vulnerabilitat i incrementa encara més el risc de pobresa energètica.

L’augment de l’import coincideix amb el període hivernal, en què creix el consum d’energia tèrmica en l’àmbit domèstic. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que té la competència de la gestió d’aquest ajut, ja havia agilitzat enguany el pagament de la campanya del bo social tèrmic corresponent a l’any 2021 amb un programa específic per dotar la Direcció General d’Energia dels recursos humans necessaris per garantir l’eficàcia en la gestió d’aquests ajuts per a llars en situació de vulnerabilitat.

Les persones beneficiàries que ja han rebut el primer pagament rebran de manera automàtica l’import addicional. Les persones que siguin beneficiàries i encara no hagin rebut cap pagament, o les que dubtin si són beneficiàries o no, poden efectuar les comprovacions o les correccions de dades que considerin pertinents en aquest enllaç, que també inclou informació addicional sobre el tràmit.

El bo social tèrmic és un programa de concessió directa d’ajuts destinats a pal·liar la pobresa energètica en persones consumidores vulnerables, pel que fa a energia destinada a calefacció, aigua calenta sanitària o cuina. Aquesta actuació contra la pobresa energètica s’integra en el procés de transició energètica que ha iniciat Catalunya, i que compta amb la justícia i amb el compromís de no deixar ningú enrere com un dels eixos vertebradors.