La consellera Jordà, durant la seva visita a Avinyó

Consellera Jordà: "La transició energètica és una revolució, i el paper del món local per gestionar-la serà clau"

query_builder   11 gener 2023 15:48

event_note Nota de premsa

Consellera Jordà: "La transició energètica és una revolució, i el paper del món local per gestionar-la serà clau"

La consellera Jordà, durant la visita a Avinyó{"name":"2023/01/11/15/42/8458299d-54b6-4b26-b8d8-15b320a9c0e7.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":149604}

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha reivindicat el protagonisme del món local en la transició cap a un nou model energètic que viu Catalunya. “La transició energètica és una revolució que arriba de cop, i l’hem de saber gestionar; en aquest sentit, el paper dels ajuntaments és clau”, ha explicat Jordà. La consellera ha visitat la instal·lació fotovoltaica del pavelló esportiu d’Avinyó (Bages), propietat de l’Ajuntament d’aquest municipi, que ha posat com a “exemple” de la transformació verda que ha de fer Catalunya i del nou model energètic cap al qual ha d’avançar el país.

La instal·lació d’Avinyó té una potència de 97,7 kW, pot generar fins al 54% de la demanda del pavelló i funciona com a autoconsum compartit, ja que dona servei a diferents equipaments municipals: el pavelló municipal, l’Institut Escola Bamola, l’edifici de l'Ajuntament, la piscina municipal, la biblioteca i els locals de la gent gran i jovent. “Parlem d’energia neta, d’autoconsum compartit, d’aprofitament d’espais antropitzats i de comunitats energètiques; és un model que volem replicar a tot el país”, ha assegurat Jordà. L’equip fotovoltaic ha estat finançat amb 140.000 euros del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), i es complementarà amb dues instal·lacions més que permetran no només abastir les instal·lacions municipals, sinó també els habitatges de famílies amb risc de pobresa energètica.

La consellera ha recordat que l’autoconsum ja és una realitat a Catalunya, amb més de 50.000 instal·lacions registrades, i ha insistit en la necessitat d’apostar per l’autoconsum compartit. “Hem de buscar nous models per a l’autoconsum, ja sigui sota el lideratge municipal o en col·laboració amb el sector privat, per apoderar la ciutadania”, ha explicat. En aquest sentit, el Govern obrirà en les properes setmanes una línia d’ajuts de 8 milions d’euros per fomentar la constitució de comunitats energètiques mitjançant les cooperatives de consum.

Per la seva banda, l’alcalde d’Avinyó, Eudald Vilaseca, ha destacat que el municipi ha estat capaç de “dissenyar i desplegar un full de ruta per a la transició energètica a mida” de les seves necessitats. Vilaseca ha recordat que Avinyó té projectes relacionats amb la biomassa i amb l’energia fotovoltaica, però també amb l’estalvi i l’eficiència energètica. “Treballem per impulsar nous models de consum energètic”, ha resumit.

L’autoconsum, clau per a la descarbonització de la societat catalana

Les energies renovables i l’apoderament de la ciutadania són dos dels eixos de la transició energètica que viu Catalunya. Per això, l’autoproducció d’electricitat a partir d’energia solar fotovoltaica ha estat i és una prioritat per al Govern, i la Generalitat ha estat pionera en l’aplicació de mesures normatives i d’incentius per tal d’eliminar barreres jurídiques, tècniques i econòmiques per a l’autoconsum. L’extensió i generalització de la pràctica de l’autoconsum és un termòmetre de la implicació de la ciutadania amb la transició energètica, ja que permet que les persones passin de ser només consumidores a generar, gestionar i consumir la seva pròpia energia. La Prospectiva Energètica de Catalunya per a l’any 2050 calcula que, entre d’altres requisits, cal que hi hagi fins a 500.000 instal·lacions d’autoconsum en servei l’any 2050 per assolir el repte de la descarbonització de la societat catalana.

2  

Imatges

La consellera Jordà atén les explicacions sobre el funcionament de la instal·lació fotovoltaica del pavelló d'Avinyó

La consellera Jordà atén les explicacions sobre el funcionament de la instal·lació fotovoltaica del pavelló d'Avinyó 149604

Imatge de la instal·lació fotovoltaica del pavelló d'Avinyó

Imatge de la instal·lació fotovoltaica del pavelló d'Avinyó 119167

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined