1. El passat mes d’agost, el Govern de la Generalitat va aprovar incloure de Larrocha en les commemoracions oficials de l'any 2023
  2. Més de 70 institucions culturals i musicals, entitats i intèrprets a títol individual s’han adherit fins a dia d’avui, a l’Any Alícia de Larrocha
La comissària de l’Any, Alícia Torra{"name":"2023/01/17/13/05/88e542d6-330c-4abc-bd5f-2197d6dd95f4.jpg","author":"Antoni Bofill","type":"0","location":"0","weight":700397}


Avui dimecres 14 de desembre a Palau Marc, seu del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha tingut lloc la roda de premsa de presentació de la commemoració del centenari de la pianista internacional Alícia de Larrocha de la Calle(Barcelona, ​​23 de maig de 1923 – Barcelona, ​​25 de setembre del 2009).

De la mà d’Alícia Torra, filla de la pianista i comissària de l’Any Alícia de Larrocha i de Josep Vives, director general de Promoció Cultural i Biblioteques i han anat desgranant els objectius de l’any i les diverses activitats que es desenvoluparan.

Alguns dels objectius principals de l’Any Alícia de Larrocha són:

  1. Donar a conèixer la part més desconeguda, tant de l’artista com de la persona, principalment als joves, als estudiants de música d’ara que seran els probables músics o aficionats del futur.
  2. Aconseguir fer arribar al públic en general la importància de la figura de l’Alícia de Larrocha dins de la cultura i història musical del país així com la seva projecció internacional com a pianista

Alícia Torra, ha explicat que l’Associació Alícia de Larrocha ha sigut creada expressament per acollir el centenari i que, com a entitat activa en la commemoració, organitzarà una sèrie d'activitats que ajudin a assolir el seu objectiu principal que és la difusió:

  1. El 22 de maig (1 dia abans del dia real del centenari), a la sala AXA de Barcelona, el periodista i divulgador musical Albert Galceran conduirà l’acte dedicat a la figura de la pianista on està previst que participin alguns convidats i Alícia Torra. Es parlarà de l’Alícia de Larrocha, la sentirem tocar i parlar en vídeos i àudios, tot plegat, d’una manera distesa, amb la intenció de donar a conèixer la seva part menys coneguda. 
  2. El 26 de novembre, a la sala Oriol Martorell de l’Auditori de Barcelona, s’organitzarà una marató de pianistes en representació d’aquest col·lectiu. Serà un homenatge com a reconeixement a una pianista que, encara que alguns d’ells no la van poder conèixer personalment, tots, d’una manera o altra, l’han tingut com a referent. El coordinador i presentador d’aquesta acte serà el periodista Albert Torrens.

A més de les activitats organitzades de manera pròpia per l’Associació Alícia de Larrocha, es desenvoluparan altres, al llarg de tot l’any 2023. Com ara:

  1. Exposicions itinerants tant a Conservatoris com a biblioteques, centre cívics o centres culturals, etc.
  2. Xerrades a càrrec d’Alícia Torra, comissària de l’any i de divulgadors musicals especialistes en la matèria
  3. Espectacle familiar recreant la seva figura a través de titelles creades per la companyia Mai tant Teatre
  4. Exposició conjunta amb la Fundación Victoria de los Ángeles de les dues figures internacionals, dissenyada per Rafael Villalobos i comissariada per Pep Gorgori
  5. Recitals i concerts programats per diverses entitats musicals de Catalunya, arreu del territori de l’Estat espanyol i algunes ciutat estrangeres.

Josep Vives ha comentat que “Alicia de Larrocha forma part de la llista d’intèrprets internacionals que cal conèixer i escoltar en qualsevol selecció de música concertant. Una pionera en un món d’homes que va obrir-se camí en el món de la música gràcies al seu talent natural per al piano. Per al Departament de Cultura és un honor col·laborar en aquesta commemoració que el Govern de Catalunya li retrà durant tot l’any 2023”

El passat mes d’agost, el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar incloure l’Alicia de Larrocha dins de les commemoracions oficials de 2023.

Més de 70 institucions culturals i musicals, entitats i intèrprets a títol individual s’han adherit fins a dia d’avui, a l’Any Alícia de Larrocha. Tanmateix, com que des del Comissariat encara s’està treballant perquè més entitats i pianistes s’uneixin a l’efemèride, al llarg del 2023 s’aniran desvetllant i augmentant els actes que se li dedicaran.

Ibercamera també s’uneix a la Commemoració, amb el concert que Maria Joao Pires i l’Orquestra del Mozarteum de Salzburg oferiran el dia 6 de febrer de 2023 a L’Auditori

1  

Imatges

Fotografia de grup de l¿acte de presentació al Palau March de Barcelona, seu del Departament de Cultura

Fotografia de grup de l¿acte de presentació al Palau March de Barcelona, seu del Departament de Cultura 1382546

1  

Fitxers adjunts

Dossier de Premsa de la Commemoració

Dossier de Premsa de la Commemoració
PDF | 2231613