• L’objectiu del Pla és crear un producte turístic en el Montseny-Guilleries-Lluçanès que tingui com a fil temàtic les llegendes i històries de les bruixes i els bandolers, que van tenir una gran importància en aquest territori durant els segles XVI i XVII
 
El Govern ha aprovat avui una subvenció de gairebé 840.000 euros a l’Associació de Municipis per al desenvolupament del Pla de Competitivitat Turística Boscos de Bruixes i Bandolers. L’objectiu del Pla és crear un producte turístic en el Montseny–Guilleries-Lluçanès que tingui com a fil temàtic les llegendes i històries de les bruixes i els bandolers, que van tenir una gran importància en aquest territori durant els segles XVI i XVII
 
Aquest Pla, que s’emmarca en el projecte estatal Horizonte 2010, compta amb un pressupost de 2,5 milions d’euros fins al 2012, repartits a parts iguals entre la Generalitat, el Govern espanyol, i els municipis catalans que integren el projecte: Arbúcies, Olost, Sant Feliu Sasserra, Sant Hilari de Sacalm i Viladrau. D’aquest import, 290.334 euros corresponen a l’any 2010. Les quantitats corresponents als exercicis 2011 i 2012 seran de 288.000 euros i 255.000 euros respectivament.
 
La posada en valor turístic d'aquests intangibles tan presents en l'imaginari popular, com les bruixes i els bandolers, amb les figures de Serrallonga i Rocaguinarda com a grans protagonistes, contribuirà a dinamitzar turísticament les comarques interiors.
 
Pla de Competitivitat Turística Boscos de bruixes i bandolers
 
El territori del Montseny-Guilleries-Lluçanès té el seu punt fort en el patrimoni natural. Al voltant de la Plana de Vic es troben alguns dels espais naturals protegits més importants de Catalunya: les Guilleries i el Montseny, i un paisatge vegetal característic format per boscos que s'estén per la major part del territori.
 
En aquest sentit, existeix un element que desperta gran interès i curiositat i que fa d’aquesta zona una destinació turística diferent a tota la resta: la temàtica dels bandolers i les bruixes. Malgrat que de bruixes i bandolers n’hi ha a qualsevol part de Catalunya, en aquesta zona es concentren de manera especial i s’hi troben tradicions fortament arrelades.
 
Són personatges que es relacionen directament amb el bosc, l'atractiu per excel·lència d’aquests indrets, i són el producte d’una terra i d’un temps que permeten descobrir la Catalunya central barroca i donar una especificitat al territori dins la història de Catalunya.
El fil temàtic de bruixes i bandolers és l’eix d’aquest Pla de Competitivitat, que pretén crear un producte turístic que respongui a les necessitats d’un territori i a les expectatives d’un públic.
 
En el Pla es preveuen les actuacions següents:
 
  • Equipaments i centres d’interpretació que estiguin en consonància amb la temàtica de bandolers i bruixes, en l'època barroca de Catalunya y també amb les formes de vida tradicionals del territori que subratllin el component rural i forestal.  
  • Camins i senders que permetin conèixer el territori a través de temàtiques afins a la proposta.
  • Llocs simbòlics i de la memòria relacionats amb bandolers i bruixes: masies, ermites, monestirs, castells, prats, coves, gorges, etc.
  • Fires i esdeveniments locals que recordin i commemorin fets històrics o tradicionals en els quals els protagonistes siguin bruixes o bandolers, i que tinguin certa entitat turística.
 
L’espai turístic temàtic del projecte està configurat per dues àrees muntanyoses, el Lluçanès i el Montseny-Guilleries. Aquestes dues àrees estan unides físicament pel corredor natural de la Plana de Vic i estan unides conceptualment per un element unificador: el bosc. Un bosc frondós i salvatge, hàbitat natural de bruixes i bandolers, escenari de celebracions i rituals, bosc d’herbes per a pocions i ungüents, bosc d’indrets embruixats, de camins d'assalt, de coves refugi i d’arbres totèmics.
 
Per tal que aquest territori sigui concebut com un espai turístic homogeni es proposa que sigui presentat com un conjunt de cinc boscos caracteritzat cadascun pel nom d’un indret d’alt significat simbòlic que alhora designi el més destacat dels recursos:
 
  • El bosc de les Forques (Sant Feliu Sasserra): Situat al municipi de Sant Feliu Sasserra aquest bosc permetrà identificar l‘escenari i la història dels processos, les persecucions i les execucions que varen tenir lloc al s. XVII.
  • El bosc de Rocaguinarda (Olost): Entre Olost i Oristà s’estén el bosc de Perot Rocaguinarda, el famós bandoler que acompanyà al Quixot en la seva estada barcelonina. Aquest bosc permetrà conèixer la vida, llegendes i gestes d’aquest personatge, meitat bandoler meitat cavaller.
  • El bosc de l’Aquelarre (Viladrau): Situat al municipi de Viladrau, al voltant del Santuari de Sant Segimon, aquest bosc permetrà conèixer la geografia llegendària de les bruixes de Viladrau, els seus indrets màgics on se celebraven els aquelarres més famosos de la comarca.
  • El bosc de Serrallonga (Viladrau i Sant Hilari Sacalm): Situat entre els municipis de Viladrau i Sant Hilari Sacalm, s'estén el bosc que conté els dominis del bandoler més famós: Joan de Serrallonga.
  • El bosc de Montsoriu (Arbúcies): Ubicat al municipi d’Arbúcies, en les immediacions del castell de Montsoriu, aquest bosc es caracteritza per allotjar el record del món rural relacionat amb la petita noblesa de l’antic règim. Aquest bosc permetrà conèixer la vida quotidiana i l’entramat social de la Catalunya del barroc, expectant i temorosa a un temps dels grans canvis que s'estaven produint.
 
Aquest producte turístic, integrat per aquests cinc boscos, constarà de:
 
  • Centre de visitants, que exercirà la funció de “Porta del Territori”, és a dir, el punt principal d’informació i venda de serveis del bosc en qüestió. D’una banda, disposarà d’un espai com a àrea d’informació i atenció als visitants i, de l’altra, un espai expositiu on es presenten els principals atractius i experiències turístiques del bosc.
  • Indrets simbòlics, vinculats amb les històries de bruixes i bandolers. Es tracta d’espais boscosos on es troben restes que es relacionen amb fets de bruixes i refugis de bandolers.
  • Itineraris temàtics, que permetran la pràctica del senderisme i del cicloturisme com a principals sistemes de mobilitat dins del bosc. En alguns casos els itineraris temàtics també podran ser transitats a cavall o en tartana com a part de l’experiència. Aquests itineraris de bruixes i bandolers aprofitaran en tots els casos l’actual xarxa de senders oberts, fet pel qual la seva adequació en el marc d’aquest PCPT es limitarà a la instal·lació de senyals orientatius i interpretatius.  
  • Animació turística o patrimoni temporal, que permet la participació activa de l’usuari en la cultura tradicional del territori.
 
Bosc
Argument
Estructura Operativa
Referents al territori
 
 
El bosc de les Forques (Sant Feliu Sasserra)
 
 
La caça de bruixes
Centre de Visitants
Centre d’Interpretació de la Bruixeria
Lloc Simbòlic
El Serrat de les Forques
Itinerari temàtic
El procés de les bruixes
Animació turística
La Fira de les Bruixes
 
 
El bosc de Rocaguinarda (Olost)
 
 
El bandoler cavaller
Centre Visitants
Masia Les Cases (centre interpretació del bandolerisme)
Itinerari temàtic
Descobrint Rocaguinarda
Animació turística
Els Gegants bandolers
El bosc de l’Aquelarre (Viladrau)
Aquelarres, pocions i remeis
Centre de visitants
Can Viladrau (Oficina d’Informació Turística) i CCEN
Itinerari temàtic
Rumb a l’aquelarre
Animació turística
El Ball de les Bruixes
El bosc de Serrallonga (Viladrau i Sant Hilari Sacalm)
Vida i mort de Serrallonga
Centre de visitants
Can Rovira (Museu Serrallonga)
Itinerari temàtic
De Joan Sala a Joan Serrallonga
Animació turística
Estiu bandoler
El bosc de Montsoriu (Arbúcies)
Un món de masies i pagesos
Centre de visitants
Can Delfí (Oficina turisme)
Itinerari temàtic
Un bosc ple de vida
Animació turística
La Fira de les Enramades