Les enginyeries, analistes de gestió i organització, i analistes de sistemes, les ocupacions millor posicionades el 2022

Les enginyeries, analistes de gestió i organització, i analistes de sistemes, les ocupacions millor posicionades el 2022

query_builder   19 gener 2023 11:18

event_note Nota de premsa

Les enginyeries, analistes de gestió i organització, i analistes de sistemes, les ocupacions millor posicionades el 2022

• L’Observatori del Treball i Model Productiu ha actualitzat les dades de “Treball per ocupacions”, una eina amb informació laboral per ajudar les persones a prendre decisions en l’àmbit professional.

L’Observatori del Treball i Model Productiu del Departament d’Empresa i Treball ha publicat l’actualització de les dades de les ocupacions a Catalunya corresponents a l’any 2022 mitjançant l’eina “Treball per ocupacions”.

Els resultats de 2022 indiquen que les enginyeries, analistesde gestió i organització i analistes de sistemes són les ocupacions millor posicionades en el món del treball català.

Les segueixen, fins a la desena posició:especialistes en bases de dades i xarxes informàtiques; enginyeries industrials i de producció; tècnics d’operacions de sistemes informàtics; analistes, programadors i dissenyadors de pàgines web; artistes creatius i interpretatius; analistes de xarxes informàtiques, i altres operadors d’instal·lacions i màquines fixes[1].

La denominació de les professions utilitzades a l’eina correspon al nom existent en la classificació nacional d’ocupacions de l’Institut Nacional d’Estadística.

Treball per ocupacions, una eina per prendre decisions en l’àmbit laboral

“Treball per ocupacions” és l’eina de l’Observatori del Treball i Model Productiu que ofereix totes les dades sobre les ocupacions a Catalunya, una informació útil per prendre decisions sobre orientació professional.

La informació mostra la situació de les ocupacions a través de tres eixos: els contractes de treball signats (entrades a l’ocupació), la qualitat dels contractes, i les persones que demanden aquesta feina a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).

Per poder analitzar i comparar les diferents ocupacions, hi ha tres índexs intermedis (un per cada eix d’informació) i un índex sintètic global que recull la situació de cada ocupació en el conjunt del país i per comarques. Així, els índexs permeten ordenar les ocupacions, de millor a pitjor posicionades, de manera global i també d’acord amb els criteris: contractació laboral, qualitat i demandants. L’eina mostra, a més, el perfil de les persones contractades en cada ocupació en el conjunt de Catalunya, el perfil de les persones que demanden aquella ocupació a través del SOC i l’evolució temporal dels principals agregats de contractes, persones contractades i demandants d’ocupació no ocupats.

El portal ofereix informació detallada per a les prop de 500 ocupacions incloses en la classificació nacional d’ocupacions però, se n’exclouen les què la seva forma d’accés al treball es realitza per una via diferent a la contractació laboral o l’autoocupació (com és el cas d’ocupacions vinculades a les forces de seguretat i el poder legislatiu i judicial).

L’apartat Quina ocupació t’interessa? de l’eina permet fer una consulta individualitzada per a una ocupació concreta. També es pot consultar un resum de totes les ocupacions dins l’apartat Ordenació de les ocupacions, així com tota la informació detallada, a dins de Metodologia i taules de detall.

[1] En aquesta ocupació s’hi inclouen, per exemple, els operadors de màquines que fabriquen xips de silici i els operadors de màquines d'empalmar cables i cordes.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined