Ubasart: "La mediació ha d'esdevenir una eina imprescindible en el gir restauratiu que li volem donar al sistema de justícia"

query_builder   19 gener 2023 19:15

event_note Nota de premsa

Ubasart: "La mediació ha d'esdevenir una eina imprescindible en el gir restauratiu que li volem donar al sistema de justícia"

La consellera de Justícia, Drets i Memòria destaca que “la resolució alternativa de conflictes és una qüestió transversal i estratègica que volem elevar a prioritat del país”

Ubasart ha lliurat els Premis ADR Justícia 2021 i 2022, que distingeixen les millors iniciatives en matèria de sistemes de resolució alternativa de conflictes i de mediació

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, situa la resolució alternativa de conflictes com a una de les seves prioritats: “La resolució alternativa de conflictes, i la mediació com a eina, no són una peça més del Departament que dirigeixo, sinó que són una qüestió transversal i estratègica que volem elevar a prioritat del país”, ha assenyalat. Ho ha fet en el marc dels Premis ADR Justícia 2021 i 2022, celebrats aquest dijous, 19 de gener, a l’Auditori del Districte Administratiu de Barcelona. Els guardons, impulsats des de la Direcció General de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació, tenen com a objectiu promoure i reconèixer les millors recerques teòriques i experiències pràctiques en l’àmbit dels sistemes de resolució alternativa de conflictes i de la mediació.

La titular de Justícia ha volgut donar l’enhorabona a tots els premiats i premiades d’enguany i de l’any anterior, i ha definit els projectes com a excel·lents i innovadors, projectes que són “una contribució útil a la política pública”. En aquest sentit, la consellera ha posat èmfasi en la necessitat que la mediació esdevingui “una eina imprescindible en el gir restauratiu que li volem donar al sistema de justícia”. Alhora, ha volgut remarcar que el compromís de la conselleria és dotar-se d’un corpus legislatiu potent, pioner i avançat en matèria de justícia restaurativa, gestió alternativa de conflictes i mediació.

Durant la cloenda de la cerimònia, Ubasart ha reflexionat entorn de la necessitat d’una mirada restaurativa que permeti a la societat dibuixar un horitzó de maduresa democràtica, “on gestionem molt millor els conflictes que es generen entre ciutadania, empreses i administracions públiques”.

A l’acte de lliurament dels premis, on han estat reconeguts fins a quinze projectes, també hi han assistit la directora general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació, Imma Barral; la directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Encarna Bodelón; la directora del Centre de Mediació de Catalunya, Elisabeth Saltor, i el secretari general de la Cambra de Comerç de Barcelona, Xavier Coronas, així com els membres del jurat.


4 categories, 15 premiats

Els Premis ADR Justícia contemplen quatre categories: A, B, C i D, de les quals surten premiats un total de quinze autors.

Categoria A:

Millor tesi doctoral inèdita

●2021: “El arbitraje en el sector público: ¿Un extraño invitado?”, de Pol Fontboté i Pradilla.

●2021: “La mediación como instrumento de la justicia restaurativa y complemento del derecho penal: modelos comparados y experiencia española en menores y adultos”, d’Anna Vall i Rius.

●2022: “La justícia restaurativa: una transformació ètica de la justícia penal tradicional”, d’Aida Rodríguez i Giménez.

Premi: 6.000,00 €.

Millor treball de recerca

●2021: “La mediación, un procedimiento para gestionar la violencia filioparental en centros terapéuticos y educativos de Cataluña”, d’Ester Martí i Cabestany.

●2022: “SOM penitenciari. Camí cap a la reinserció social”, de Sílvia Masmitjà i Rodríguez.

Premi: 3.000,00 €.


Categoria B:

Millor pràctica impulsada per l’Administració local de Catalunya

●2021:“Mediació en mesures provisionals en l’àmbit familiar”, del Consell Comarcal de l’Anoia, l’Ajuntament d’Igualada i els jutjats d’Igualada.

●2022:“Irrupció restaurativa: creació d’aules immunològiques davant el bullying”, del l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

Premi: diploma acreditatiu.

Millor pràctica impulsada per entitats privades de Catalunya

●2021: “Servei de Dinamització i Mediació del Barri Vell de Girona”, de l’Associació de Veïns i Veïnes per la Dinamització Social i Cultural del Barri Vell de Girona.

●2022: “Audiències memorials a Catalunya”, de Mireia Vives i Puig i Jordi Palou-Loverdos.

Premi: diploma acreditatiu.


Categoria C:

Millor monografia, capítol de llibre o article doctrinal en una publicació acadèmica

●2021: Cómo abordar los conflictos estructurales (Almuzara, 2021), de Josep Redorta i Lorente.

●2022: Els petits mediadors i Els petits mediadors II (Ed. Salvatella, 2018 i 2022), de Mariona Garriga de Ahumada.

Premi: diploma acreditatiu.


Categoria D:

Millor acció de comunicació o difusió

●2021: Pla d’accions divulgatives i de contenció des de la mediació durant l’estat d’alarma, per a l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes.

●2021: Projecte INMediació, per al Consell de l’Advocacia Catalana.

●2021: Reportatge de Betevé realitzat per la periodista Marta Martorell sobre la mediació telemàtica durant el coronavirus, per a Betevé.

●2022: Peça de la CCMA sobre el programa Ahora Dónde, impulsat per l’Associació Ahora Dónde.

Premi: diploma acreditatiu.

3  

Imatges

94420

145191

203025

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined