Consorci Besòs

La Generalitat s'incorpora al Consorci del Besòs

query_builder   24 gener 2023 15:53

event_note Nota de premsa

La Generalitat s'incorpora al Consorci del Besòs

  1. El Consell Executiu n’ha autoritzat avui la incorporació i la modificació dels Estatuts d’aquest ens, format pels ajuntaments de Barcelona, Sant Adrià del Besòs, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet i Badalona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)


  1. El Consorci té com a objectiu facilitar la unitat d’acció pública en el seu àmbit territorial, amb competències per a la prestació de serveis públics, planejament urbanístic, obres ordinàries i l’impuls de projectes en l’àmbit econòmic, social, tecnològic i cultural


  1. La Generalitat impulsa actualment el Pla director urbanístic de les Tres Xemeneies per transformar aquest tram de façana litoral, canviant els actuals usos industrials per habitatges, equipaments i zones verdes, i impulsar-hi un hub audiovisual

El Consell Executiu ha aprovat avui, a iniciativa dels departaments de Territori i Cultura, la incorporació de la Generalitat de Catalunya al Consorci del Besòs, juntament amb el text refós dels seus Estatuts. Així, el Consorci passarà a estar participat per cinc ajuntaments (Barcelona, Badalona, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac), la Generalitat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

La Generalitat ostentarà la presidència del màxim òrgan de govern de l’ens, el Consell General, de forma rotatòria cada dos anys amb l’alcalde o alcaldessa de Barcelona, i tindrà tres vocals més, un en representació del Departament de Territori i els altres dos en representació del Departament de Cultura, o d’un altre si així ho decideix la Generalitat. En total, el Consell General el formen 28 membres.

El Consorci del Besòs té com a objectiu facilitar la unitat d’acció pública i la coordinació en el seu àmbit territorial. Per això, té competències per a la prestació de serveis públics, planejament urbanístic, execució i conservació d’obres ordinàries i d’urbanització, i en relació amb l’elaboració i execució de projectes en l’àmbit econòmic, social, tecnològic i cultural. Pel que fa al pressupost del Consorci, els Estatuts preveuen una aportació ordinària anual per part de la Generalitat de 800.000 euros, el 39,5% del total.

La incorporació de la Generalitat al Consorci del Besòs deriva de l’interès i la participació activa que tenen especialment dos departaments, els de Territori i Cultura, en la transformació del riu Besòs i, específicament, en el sector de les Tres Xemeneies.

Un nou parc, equipaments, habitatges i hub audiovisual

Aquest interès es materialitza en el Pla director urbanístic (PDU) de les Tres Xemeneies, actualment en tramitació, redactat per la Generalitat en coordinació amb els ajuntaments afectats i el mateix Consorci del Besòs. Aquest Pla estableix les condicions per remodelar aquest tram del litoral, amb usos residencials i d’activitat econòmica i garantint la dotació dels espais lliures, equipaments i infraestructures necessàries per connectar amb la resta de ciutat metropolitana.

El PDU també facilitarà la reconversió d’aquest àmbit en un hub de projectes digitals, audiovisuals i culturals, incorporant continguts relacionats amb la capacitació professional, la transferència de coneixement entre universitats i l’activitat econòmica. El futur pol digital i audiovisual situat a les Tres Xemeneies ha de donar un impuls estratègic a la indústria audiovisual catalana i a l’ecosistema digital i d’innovació.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined