FOTO

Les biblioteques públiques de Catalunya acolliran més d'una desena d'activitats per promoure la cultura de la privacitat entre infants, joves i adults

query_builder   26 gener 2023 10:45

event_note Nota de premsa

Les biblioteques públiques de Catalunya acolliran més d'una desena d'activitats per promoure la cultura de la privacitat entre infants, joves i adults

  1. En el marc de la commemoració del Dia Europeu de la Protecció de Dades, l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades i Biblioteques Públiques de Catalunya posen en marxa el projecte 'Qui ets? Dades que parlen de tu', per sensibilitzar la ciutadania, a través d'activitats lúdiques i educatives, sobre la importància de prendre el control de la privacitat


foto{"name":"2023/01/26/10/35/fc9d663a-a52e-400b-acd3-9c99f0a33296.jpg","author":"Foto","type":"0","location":"0","weight":93522}

La directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), Meritxell Borràs i Solé, i el director general de Promoció Cultural i Biblioteques, Josep Vives i Gràcia, han presentat avui el projecte “Qui ets? Dades que parlen de tu”, que es posa en marxa coincidint amb la commemoració del Dia Europeu de la Protecció de Dades, el 28 de gener proper. La presentació s’ha pogut seguir també virtualment al canal de Youtube del Departament de Cultura, on ha quedat enregistrada: APDCAT - YouTube.

Així, la xarxa de biblioteques públiques de Catalunya acollirà durant el 2023 una desena d’activitats lúdiques i divulgatives, per estendre la cultura de la privacitat i de la protecció de les dades personals entre la ciutadania. Concretament, s’han dissenyat jocs, contes, espectacles, tallers de lectura i cinefòrums que tenen la privacitat com a protagonista.

Les activitats són variades i s’adrecen tant a un públic infantil com a adults. L’objectiu és, d’una banda, que els infants creixin amb plena consciència del valor de les seves dades personals i de la importància de protegir-les, per tal de conservar la seva autonomia, independència i llibertat en un món plenament digital. D’altra banda, en el cas dels adults, es pretén activar el pensament crític davant de situacions quotidianes en què intervé l'ús de la tecnologia i, també, establir mecanismes d’alerta i protecció davant de situacions que puguin comportar la pèrdua de dades, més enllà dels ciberatacs.

Durant l’acte de presentació del projecte, la directora Meritxell Borràs ha posat de relleu aquesta col·laboració amb Biblioteques Públiques de Catalunya i el treball conjunt per tirar endavant el primer projecte d’aquestes característiques que l’APDCAT impulsa a la xarxa de biblioteques.

Per la seva banda, el director general de Promoció Cultural i Biblioteques, Josep Vives i Gràcia, ha destacat que per la seva capil·laritat al territori el fet que les biblioteques públiques se sumin a promoure la cultura de la privacitat pot ajudar a conscienciar al públic en general la importància d’aquesta temàtica, especialment amb els més joves.

Una desena d’activitats per a infants i adults

El projecte que es posa en marxa inclou la programació d’una desena d’activitats a diferents espais de la xarxa de biblioteques públiques de Catalunya a Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona i Terres de l’Ebre, al llarg de tot el 2023, per aprendre a través del joc, la lectura i el debat, entre altres.

Concretament, les activitats que comprèn el projecte són:

  1. Espectacle de màgia P@ssW0rd!: amb de trucs de màgia, els infants d’entre 6 i 12 anys podran descobrir la importància de la seva identitat digital i privacitat, aprenent sobre els riscos de compartir informació, la destrucció de dades, la geolocalització, els dispositius connectats, etc.
  2. MemoriDada: es tracta d’un joc de memòria sobre privacitat per a infants de fins a 12 anys, amb parelles de dibuixos relacionades i una breu explicació en cada cas, per aprofundir en els riscos d’internet, dels dispositius mòbils, les joguines intel·ligents, els videojocs, les notes de veu, les contrasenyes, la videovigilància, etc.
  3. TrobaDada: joc per a infants de fins a 7 anys, que consisteix a localitzar escenes sobre privacitat en un dibuix. Cada escena es representa en una carta, que al revers té una petita explicació sobre la situació concreta. Caldrà trobar un hacker, ordinadors, càmeres de vigilància, xarxes socials, joguines connectades, wifis...
  4. Videoconte ‘Un viatge emocionant’: l’activitat, per a infants de fins a 9 anys, inclou el visionat del conte virtual ‘Un viatge emocionant’, que reflexiona sobre les experiències de la Jana en el món virtual. Així, explica com la protagonista somia amb viatjar a Techland, un “indret ple de gent on tothom es diverteix”. Però aviat descobrirà com, de vegades, els amics que s’hi troba no són de veritat qui diuen ser.
  5. Tallers de lectura. ‘La cotorra’ i ‘El tigre bondadós’: inclou dos contacontes per a infants d’entre 7 i 11 anys, que tenen com a protagonistes una cotorra i un falcó, en el primer cas, i un tigre, en el segon. Les històries serveixen per conscienciar els infants dels riscos de compartir dades amb altres persones. Després de les lectures dinamitzades dels contes, hi haurà un petit debat per a la reflexió conjunta.
  6. CursaDada: simulant un joc de l’oca tradicional, els jugadors, infants de fins a 10 anys, han d’avançar en un tauler gegant situat a terra i reflexionar sobre la situació que apareix en cada casella. Contrasenyes, hackers, xarxes, phishing, robots intel·ligents, wifi o selfies que es comparteixen són alguns dels temes que s’hi tracten.
  7. Tallers de lectura. ‘Quality Land’ i ‘La mutació sentimental’: activitat adreçada a persones més grans de 18 anys per promoure la reflexió al voltant d’aquestes dues novel·les de ciència ficció, que s’endinsen en escenaris disruptius amb algorismes, intel·ligència artificial i un ús intensiu de la tecnologia, i debatre sobre els riscos per la privacitat i la intimitat.
  8. Cinefòrum. ‘Ghost in the Shell 2.0’: visionat de la pel·lícula i debat posterior per a persones més grans de 18 anys, sobre les implicacions de l’ús de la intel·ligència artificial en el control de la pròpia privacitat.

Tret de sortida a Barcelona i Lleida

La Biblioteca Sant Pau-Santa Creu de Barcelona i la Biblioteca Pública de Lleida han acollit avui les primeres activitats en el marc d’aquest projecte. Concretament, dues de destinades a infants: l’espectacle de màgia P@ssW0rd! i la lectura del conte ‘La cotorra’, de la mà del seu autor, Francisco José Pérez Bes. Es dona, així, el tret de sortida d’aquesta iniciativa, que a partir del joc i les activitats lúdiques pretén posar en valor la protecció de la privacitat.


Per a més informació, contacteu amb:

biblioteques@gencat.cat

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined