Xarxa Territorial de Museus de Tarragona i Terres de l'Ebre

Consellera Garriga: "Els recursos per a patrimoni s'incrementarien un 40% amb els pressupostos del Govern"

query_builder   27 gener 2023 12:38

event_note Nota de premsa

Consellera Garriga: "Els recursos per a patrimoni s'incrementarien un 40% amb els pressupostos del Govern"

  1. La consellera de Cultura ha presidit, a Reus, la Comissió Institucional de la Xarxa Territorial de Museus del Camp de Tarragona iTerres de l’Ebre
  2. Garriga també visitarà la Fundació Mas Miró a Mont-roig del Camp
Xarxa Territorial de Museus del Camps de Tarragona i Terres de l'Ebre{"name":"2023/01/27/12/32/0373e4c3-f456-4e63-b7dd-a902bfcc455a.jpeg","author":"Departament de Cultura ","type":"0","location":"0","weight":262609}

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha fet avui una visita territorial a Reus, on ha participat en la reunió de la Comissió Institucional de la Xarxa Territorial de museus del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, per fer balanç de les accions programades el 2022 als museus de la comarca que treballen de forma mancomunada, així com les actuacions que portaran a terme aquest 2023.

Garriga ha explicat que els recursos per a patrimoni s’incrementarien un 40,83% amb els pressupostos del Govern i que se situarien en 91,36 milions d’euros. La consellera de Cultura ha explicat que aquest increment respondria "a l’enfortiment de l’Agència Catalana del Patrimoni i a la voluntat de tenir cura de la riquesa patrimonial que custodiem arreu del país”. També ha subratllat que, amb aquest increment, “la partida de Patrimoni seria la que més creixeria junt amb la de llengua”.

Durant la reunió celebrada avui, s’ha aprovat el Pla d’acció 2023, en el qual es detalla els objectius, les línies i els marcs d’acció que es volen dur a terme enguany, dins el Programa d’actuacions 2023-2026. Alguns dels objectius estan relacionats amb l’accessibilitat i orientació dels museus a les necessitat de cada públic; formació i suport en la transformació digital; promoció de formació i intercanvi d’experiències en les noves metodologies de treball, alhora que establir un pla de formació en sostenibilitat i Agenda 2030; donar suport en la digitalització i l’estudi de les col·leccions, continuar impulsant el programa RE-ORG als museus, així com assessorar-los en matèria d’eficiència energètica de les seves instal·lacions.

S’ha previst un pressupost de 160.000 euros, un increment de 20.000 euros respecte el del 2022. A aquesta xifra cal sumar també l’aportació per la línia de foment, que s’atorga mitjançant subvencions de concurrència pública per a les activitats, el funcionament i els projectes dels museus, i que l’any 2022 va ser de 222.890 euros per als vuit museus de la xarxa que ho van sol·licitar.

El 2022 ha estat un any on s’han consolidat algunes de les accions que es venien fent fins el moment. En són exemples, les Jornades Apropa’t, organitzades per la Xarxa en col·laboració amb el Departament d’Educació a través dels Centres de Recursos Pedagògics, que reforcen la relació entre museus i centres educatius amb l’objectiu d’adaptar les propostes educatives dels equipaments a les necessitats curriculars; l’èxit del Programa RE-ORG implantat al Museu de Reus, al Museu de Valls i al Museu Pau Casals; i el projecte Aventura’t al Museu, amb la col·laboració amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, que ha donat un nou recurs a les famílies per gaudir del patrimoni mitjançant activitats lúdiques.

La reunió ha tingut lloc al Museu Arqueològic Salvador Vilaseca de Reus i hi han participat l’arquebisbe de Tarragona – Museu Diocesà de Tarragona, Joan Planellas; el director de la Fundació Pau Casals –Museu Pau Casals, Jordi Pardo; la regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Amposta –Museu de les Terres de l’Ebre, Inés Martí; la directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó; l’alcalde de Montblanc – Museu Comarcal de la Conca de Barberà, Josep Andreu Domingo; el director del Museu d’Història de Cambrils, Gerard Martí; l’alcalde del Vendrell – Fundació Apel·les Fenosa / Museu Deu, Kenneth Martínez; l’alcaldessa de Valls – Museu de Valls, Dolors Farré; el regidor de Cultura – Museu de Reus Salvador Vilaseca, Daniel Recasens; el president del Consorci del Museu Comarcal de la Conca de Barberà, Josep Gomis, i la directora dels Serveis Territorials de Tarragona, Lourdes Malgrat Escarp. També hi ha assistit el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré Arroyo.

Visita a la Fundació Mas Miró

A la tarda, la consellera Garriga farà una visita institucional a Mont-roig del Camp, on té previst visitar l’Ermita de la Mare de Déu de la Roca, acompanyada de l’alcalde Fran Morancho López; i després visitarà la Fundació Mas Miró, acompanyada de la directora de la Fundació, Elena Juncosa Vecchierini.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined